bu şahısların karakteristiği
kraldan çok kralcı olmaları kanımca..
muhtemelen 3 sene önce benim oturduğum sırada kendisi ikame etmekteydi.. "ayar" ve "tehdit" devinim halini aldıysa o sırada otururken yedikleri yüzünden kanımca; zira asistanlığın ilk maddesi olarak "artık öğrenci değilim"i kanıtlaması icap ediyor.. öyle görmüş öncekilerden, öyle olması gerektiğini düşünüyor..
peki sayın asistan, sen kimsin de beni -bir şekilde- "tehdit" ediyorsun? hocasıyla
enseye tokat olduğum dersin asistanı kimdir, ne gibi üstün sıfatlarla donatılmıştır ki
gözetmen olduğu sınavda terör estirir? dahası nasıl bir kendine güvendir ki o öğrenci "apışıp kalacak" sanılmaktadır?
-hop kopya çekmeyin!
-hiştt pencere kenarındaki gözlüklü!
-zaman doldu kağıtları arkadan öne doğru uzatıyoruz
-kalemleri bırakalım dedim.. -ne zaman dedin eşşoğleşşek ne zaman!-
-kalemleri bırakalım dedim, siz hala yazıyosunuz.. -hmm az önce dediydi, evet-
mamafih öğrenci sadece isim yazmaktadır.. soyad, okul numarası yazmaktadır.. bok varmış gibi dersin adının sorulduğu boşluğu doldurmaktadır.. işte o an asistan bir daha belirir.. cengaver ya.. dünyayı kurtaracak ya..
ayın asistanı seçilecek ya;
-o kağıdı elinden çekip almasını da bilirdim.. size müsamaha gösteriyorum!
ulan yavşak, 2 saatlik sınav süresince yazmadığım neyi yazıyo olabilirim sence? sabaha kadar sikik formüllerini ezberlemekten ebeme atlanmış, sınavda tüm formüller birbirine girmiş, olmamış; sen çıkmış "müsamaha" diyosun.. e şu durumda asistan okkalı bir ayarı hakkeder:
-çok beğendiysen al duvarına as kağıdımı? iki dakka bekle, isim yazıyoruz şurada heralde.. nolucan, ayın asistanı mı olucan başımıza?
-iki saattir niye yazmıyosun adını da şimdi yazıyosun?
-keyfim öyle istedi.. "çekmesini de bilirim" diyeceğine gel de çek o kağıdı o zaman.. tehdit etmekle, "yaparım" demekle olunmuyo..
aynı derste denetmen statüsünde dersin hocası bulunsa hiç bu tarz "kendini kanıtlama" yolları aranmayacak.. e asistanlar, sınav gözetmenleri de dikkat etsinler; "otoriter" olucam derken "göt" olmasınlar; sabaha kadar çalışılan bir sınavda her şey birbirine girerse bırakın sitem kadere gitsin, hedef olmayın..
(bkz:
akıllı olsun akıllı)