görseller
asaf halet çelebi 

belki ilginizi çeker
  1. · cüneyd i bağdadi
  2. · lettrism
  3. · nurusiyah
  4. · hırsız
  5. · arif dino
  6. · eşrefoğlu rumi
  7. · maria barbas
  8. · mara
  9. · istanbul türkçesi
  10. · saudade
gündem
  1. · kemal kılıçdaroğlu
  2. · marjinal isim meraklısı aile
  3. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  4. · yaran diyaloglar
  5. · aklidengegorecelibikavramdir
  6. · uykusu olup da uyumayan insan
  7. · hagi dünyanın en iyilerindendi yalanı
  8. · cehennemde şeytana söylenmeyecek sözler
  9. · fransız özentiliği

asaf halet çelebi  

1. cumhuriyet devri şairlerinin en nev'i şahsına münhasır olanı. şiirleri kimsenin şiirine benzemez. ikinci yeni derler ikinci yeniye benzemez. ne hurufilik vardır onda ne de saf lettrism. kendine özgüdür işte. o bir karanfilli şairdir. aynalarda görünen güzel onu da sene 1958'de aynaların içine alıp gitmiştir. (bkz: ayna)
    (organometallic complex, 30.04.2005 13:07)
  2. doğu batı sentezine ulaşmış, osmanlı ruhuna malik, usta şair..
    (gölgeningücü, 28.04.2007 13:21)
  3. tahtadan yaptığım adam adlı şiiri:

"tahtadan yaptığım adam
    ne yemek yiyor
    ne konuşmak biliyor
    kaskatı gözlerle
    görünmez yerlere bakıyor

tahtadan yaptığım adam
    hatırlıyor ki
    bir zaman
    nefes alan
    ince ince yaprakları vardı
    toprağı iştiha ile yiyen
    liften ince ince ağızları vardı

tahtadan yaptığım adam
    ağaçtan uzaklaştı
    ve insana yaklaştı
    yazık ki
    ne insan oldu
    ne ağaç"
    (filateli, 23.05.2007 12:00 ~ 03.06.2007 19:58)
  4. batı'yı da tanımış mevlana aşığı, galatasaraylı şair.
    (tatlı kavanozu, 05.07.2007 03:11)
  5. adımlar'da der ki:

bir adım attığım yerde
    ne vardı ki
    gitmemle kayboldu

her adımımda
    sonsuz benler koyuyorum boşluğa
    ve yine ben dolmuyorum

geçip gittiğim yerlerden
    iç içe
    öne ve arkaya bakan
    bir sürü ben'ler koymuşumdur

eskileri çocuk
    şimdikiler ihtiyar
    (closer, 24.02.2008 14:53 ~ 14:53)
  6. "adımı unuttum

adı olmayan yerlerde

ne in

ne cin

ne benî adem

zamanlar içinde

kuşlar uçuyor

kervanlar geçiyor

bir iğne deliğinden

çarşılar kuruluyor

sarayları oyuncak

insanları karınca şehirler

zamanları gördün mü

bir iğne deliğinden

adımı unuttum

adı olmayan yerlerde

geçip gidenlere bakarak"
    (mabel, 11.04.2008 22:58)
  7. ibrâhim
    içimdeki putları devir
    elindeki baltayla
    kırılan putların yerine
    yenilerini koyan kim

güneş buzdan evimi yıktı
    koca buzlar düştü
    putların boyunları kırıldı
    ibrâhim
    güneşi evime sokan kim

asma bahçelerinde dolaşan güzelleri
    buhtunnasır put yaptı
    ben ki zamansız bahçeleri kucakladım
    güzeller bende kaldı

ibrâhim
    gönlümü put sanıp kıran kim

dizeleriyle beni benden almış şairdir. imgeselliğin zirvesine çıkıp okuyucunun aklını zorlamaktadır
    (aydinster, 26.10.2008 00:41)
  8. başlangıçta divan şiirinden sonraları serbest şiirden etkilenen istanbul doğumlu şair. az önce öğrendim ki kendisi galatasaray lisesi'nde 8 sene okumuş.
    (onurene, 25.12.2008 23:44)
  9. asaf halet çelebi'nin şiiri, geleneksel türk şiirindeki mazmunların, modern şiir diliyle yeniden ifade edilmesi gibi bir özelliğe sahiptir. kısa mısralardan oluşan şiirleri vardır; daha çok sezgiye ve çağrışımlara dayalı bir anlatıma sahiptir.

asaf halet'in şiirinde, tasavvufa, mistisizme ait çeşitli sembollere rastlanır ve şiiri bu sembollerden hareketle anlaşır.

örneğin ayna şiirini inceleyerek, şiirini nasıl bir çerçevede yazdığını anlamamız mümkün:

bana aynada bir suret göründü
    benden başkası
    bilmem memleket-i çinden midir
    ya maçinden mi

-anlatım ilk mısralarda sadedir, mısralar kısa, herhangi bir söz sanatı yok. şair aynaya bakıyor, aynada kendisini görmesi gerekirken kendisinden başkasını görüyor. bu kişi çin memleketinden mi, yoksa maçinden mi şair bilmiyor. (maçin, çin'in de ötesi, çin'den de uzaktır.) bildiği; bu bu aynada gördüğü suretin çok uzak bir diyara ait olduğudur.

sordum kimsin diye
    bir kahkaha atıp
    ben çin padişahının kızı
    çoktandır aşıkınım dedi

-bu suret çin padişahının kızıdır; şaire aynadan niçin göründüğünü de ifade ediyor aslında, "çoktandır aşıkınım". şaire görünmesinin sebebi budur.

dedim
    çık o aynadan
    hayalimi çalan
    hayalim olmazsa olmasın
    yalnız var olduğuna inanmak için
    ellerim sana dokunsun

-hayalimi çalan demesi, aynaya baktığında kendi hayalinden başkasını gördüğü içindir.. şair inanmak için, çin padişahının kızının aynadan çıkmasını ister.

bana çin padişahının kızı
    gelemem dedi
    ancak bir gün hayalin gibi
    seni de alıp kaybolacağım

-gelemeyeceğini söyler, "ben gelemesem de bir gün sen geleceksin" anlamındadır aslında.. ve şiir biter.

*

bir ayna düşünelim, aynanın iki tarafı var; bir tarafında şair, diğer tarafında aynanın içinde çin padişahının kızı var. çin padişahının kızı şaire aşık; bu yüzden görünüyor ancak şairin de ona aşık olduğuna dair bir bilgi yok.

şairin istediği, çin padişahının kızının kendisinin yanına gelmesidir; istemesinin sebebi de var olduğuna inanmak için. "hayalimi çalan" der çin padişahının kızına; çünkü şairin yerine geçmiştir, hayalini çalmıştır. aslında şairin önemsediği, hayalinin görüntüsünün aynada olup olmadığı değildir; çin padişahının kızının gerçekten var olup olmadığıdır. bunu anlaması için gerekli olan aynadan çıkıp gelmesidir. fakat çin padişahının kızı, aynadan çıkıp gelemeyecektir; şairi alıp götürecektir.

şiirde "ayna" bir semboldür; burda şairin benliğiyle, kendisine aşık olan çin padişahının kızı arasındaki münasebet, tasavvuftaki ruhla (akılla) nefs arasındaki münasebet gibidir.

burada ruh olan çin padişahının kızıdır,
    nefsi temsil edense şairdir.

-maddi varlığı itibariyle şair nefsin, çin padişahının kızı da ruhun sembolüdür. ve tasavvufta nefisle ruh arasında bir aşk söz konusudur. insan -sembolik manada- bütün alemin özü olduğundan, insanın kendi iç dünyasında, ruhla nefis arasında bir münasebet vardır ve bu aşktır. nefsi heva da ele geçirmek ister, ruh da. nefsin ruha olan aşkı, aslında ruhun nefse olan aşkından kaynaklanır. nefs ise bundan habersizdir; şairin aynada aslında gördüğü kendisidir, kendi ruhudur ve o kendisine aşıktır.

fakat şair burda çin padişahının kızına diyor ki: "aynadan çık." sebebi var olduğuna inanmak. -bu, aslında şiirin yazıldığı dönemle ilgili bir husustur; çünkü 20. asrın ilk yarısı bütün dünyada inanç buhranının olduğu bir dönemdir, insanlar inançlarını büyük ölçüde yitirmişlerdir ya da bu konuda ciddi bir şüphe içerisindedirler. devir pozitivizm, materyalizm devridir. ve bir materyalist, pozitivist insanın bir şeye inanmak için o şeyi görmesi, o şeye dokunması gerekir. maddeye dokunduğumuz gibi, ruha dokunamayız.

çin padişahının kızının ise cevabı çok kesin: "gelemem, ama sen geleceksin." gelemez çünkü ruhun maddi olan aleme gelebilmesi için madde olması gerekir.

bu durumda ayna'nın madde ile mana arasında, bu alemle metafizik alem arasında bir köprü olma özelliğini görüyoruz şiirde; bunu çin padişahının kızının gelemeyecek, şairin oraya gidecek olmasından da anlamamız mümkün.*
    (sharliey, 23.03.2009 00:01 ~ 09.04.2009 23:35)
  10. mâra

bilmemek bilmekten iyidir
    düşünmeden yaşayalım mâra

günü ve saatleri ne yapacaksın,
    senelerin bile ehemmiyeti yoktur
    seni ne tanıdığım günleri hatırlarım,
    ne seneleri..
    yalnız seni hatırlarım
    ki benim gibi bir insansın

tanımamak tanımaktan iyidir
    seni bir kere tanıdıktan sonra
    yaşamak acısını da tanıdım
    bu acıyı beraber tadalım
    mâra..

başın omuzumda iken sayıkladığıma bakma
    beni istediğin yere götür
    ikimiz de ne uykudayiz
    ne uyanık
    (sharliey, 26.03.2009 16:38 ~ 16:38)
  11. şiirini anlamak için özel gayrete gerek yoktur. insan mayasında aşk olduğunu hatırlayanlar kama pet kama ta dese de om mani padme hum dese de aç cübbeni cüneyd dese de bilirler herşeyin bir olduğunu ve çirkin'in bir dedikodu olduğunu.

gerçek soyismi çelebiler'dir. orhan okay'ın hazırladığı asaf halet kitabı şairin hayatı hakkında daha fazla malumat isteyenler için okunması gerekir bir eserdir.

küplüce mezarlığında medfundur.
    (otsuz deli ökkeş, 19.05.2009 18:04)
  12. cüneyd

bakanlar bana
    gövdemi görürler

ben başka yerdeyim

gömenler beni
    gövdemi gömerler

ben başka yerdeyim

aç cübbeni cüneyd

ne görüyorsun

görünmeyeni

cüneyd nerede
    cüneyd ne oldu

sana bana olan
    ona da oldu

kendi cübbesi altında
    cüneyd yok oldu

(bkz: leyse fi cübbeti sivallah)" onmousedown="return bkc('3524476','+%60leyse+fi+c%FCbbeti+sivallah%60')">leyse fi cübbeti sivallah)

(bkz: cübbemin altında allah tan başkası yoktur)" onmousedown="return bkc('3524476','+%60c%FCbbemin+alt%FDnda+allah+tan+ba%FEkas%FD+yoktur%60')">cübbemin altında allah tan başkası yoktur)

(bkz: cüneyd i bağdadi)" onmousedown="return bkc('3524476','+%60c%FCneyd+i+ba%F0dadi%60')">cüneyd i bağdadi)
    (galiba, 30.05.2009 23:32)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil