görseller
artemisartemis

belki ilginizi çeker
  1. · callisto
  2. · pallas
  3. · kutsal değerlere saygı
  4. · orthia
  5. · orion
  6. · adonis
  7. · ephesos
  8. · zeus ve aşkları
  9. · tapılacak kadın
  10. · r a salvatore
gündem
  1. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  2. · üniversiteyi ingilizce okumayı marifet sanmak
  3. · aklidengegorecelibikavramdir
  4. · kurban bayramı vahşeti
  5. · dersim katliamı
  6. · itü sözlük hiçbirimiz komiklik yapmıyoruz günü
  7. · aşk ı memnu
  8. · oturmasını kalkmasını bilmek
  9. · paralel evrende olup bitenler

artemis  

1. artemis, zeus ve leto'nun kızı, apollo'nun ikiz kardeşidir..vahşi hayvanların ve avın tanıçasıdır..gençlerin koruyucusudur..apollo gibi o da gümüş oklarla atış yapar..erdemin, namusun simgesidir..çocukarın doğumlarını yönetir (doğumunda leto'ya hiç acı çektirmemiştir de ondan) kutsal ağacı servidir..özellikle geyik olmak üzere tüm hayvanlar ona kutsaldır..
    (zeus, 20.03.2004 15:09)
  2. ay gibi ışıldayan,
    dağların doruklarında gezen,
    vahşi hayvanların ve avcıların tanrıçası..
    (kerrigan, 03.05.2004 12:14)
  3. mitolojideki bolluk ve bereket, av ve ay tanrıçasıdır. efes e 2,5 km uzaklıkta da dünyanın 7 harikasından biri olan artemis tapınağı bu tanrıça adına inşa edilmiştir.
    (elvishking, 04.09.2004 21:53 ~ 07.09.2004 14:56)
  4. triple goddess adlı oluşumun bir yüzüdür. diğer yüzleri selene ve hecate olan bu üçlü tanrıça, kadının doğasını ve ayın yüzlerini temsil eder.

artemis leto ve zeus'un kızıdır. daha doğar doğmaz ayağa kalkmış ve ikizi apollon'u doğurabilmesi için annesine yardım etmiştir.

daha minicik bir kızken babasından kendisini kutsal bir bakire yapmasını istemiştir. böylece artemis yunan mitolojisindeki üç bakire tanrıçadan biri olmuştur. onun izinden giden kızlar da bakirelik yemini etmek zorundadır.

artemis sadece bir defa aşık olur. sevdiği orion adlı bir devdir. fakat, ikizi apollon kardeşini orion'a yakıştırmaz. bu nedenle orion denizde yüzerken artemise "şu çok uzaktaki kayalığı okunla vuramazsın bence" der. artemis de "kayalık"ın sevgilisi olduğunu bilmeden hedef alır ve tam isabet ettirir. orion'u kendi elleriyle öldürdüğünü görünce tanrılardan onu göklere taşımasını ister. böylece orion takımyıldızı ortaya çıkar.

artemis'in öenmli rol oynadığı diğer mitler niobe'nin çocukları'nın öldürülmesi, agamemmon'un kızı iphigenia'yı kurban etmesi ve aktaion'un geyiğe çevrilmesidir.

edit: şu anda görmekteyim ki triple goddess'taki tanrıçalar kaynaklara göre değişmekte. bir kaynak artemis ve selene derken diğeri onların yerine persephone ve demeter'i koyuyor. yanlış bilgilendirmiş olmayayım.
    (drenchrome, 14.07.2005 02:19 ~ 02:23)
  5. (bkz: artemis entreri)
    (radiance, 06.11.2005 19:22)
  6. efes ve çevresinde iyonlardan önce yaşayan karyalılar ve lelegler arasında bereket tanrıçası artemis büyükanne adıyla bilinirdi.
    (kulaksızmidas, 06.05.2006 20:04 ~ 20:40)
  7. genelde bilim-kurgu ve fantazi-kurgu yayınlayan yayınevi.
    (grynn, 06.06.2006 20:20)
  8. tarihi eser saygısızı ülkem yetkililerinin ihmalkarlıkları sonucu anıt mezardan heykelinin başı çalınan tanrıça.
    http://www.cnnturk.com/...
    (adenozin tri psikopat, 09.08.2006 18:20 ~ 18:21)
  9. sailor moon da venüs savaşçısının kedisinin adı ay krallığından geliyor bunlar alınlarında ay işareti vardı..
    (bkz: anime)
    (uzun kesilmiş kereviz, 19.01.2007 19:53)
  10. artemis av tanrıçasıdır. ilyada da bahsi geçir . agamemnon truva seferine çıkmadan ve egeyi geçmeden önce avlanırken artemis in en sevdiği geyiği öldürür. bunun üzerine artemis ki zeusun kızı ,egeyi geçmeyi sağlayacak rüzgarı durdurur. agamemnon ise affetmesi için kızı ıphiginia yı kurban eder. ( bazı kaynaklarda geyik değil tavşandır , bazı kaynaklarda ise ıphiginianın yerine gökden gelen bi geyik kurban edilir). ayrıca apollon un kız kardeşidir
    (cyclops1988, 01.08.2007 22:50 ~ 02.04.2008 22:58)
  11. efes'in artemisi yunan mitolojisindeki halinden farklı tasvir edilmiştir. bakire avcı ünvanın aksine efesli artemis bütün üst bedeni göğüslerle kaplı, bereketin simgesi bir anadır. kybele, gaia tadında bir şeydir.

http://www.utexas.edu/...

bu da yunan mitolojisindeki hali:
    http://www.houck.de/...
    (iao, 12.09.2007 13:48)
  12. altıncı nesil yazar.
    (dirtypain, 21.01.2009 01:51)
  13. animelere ilgisi olan, beytepede okuyan altıncı nesil yazar. hoşgeldi.
    (beyazleblebi, 21.01.2009 02:34)
  14. nickini görünce "abareeeeeyyy" dedim. hoşgelmiş sefalar getirmiş. hiç haber de vermedi. ne ara yazar olmuş bilemedim. venüs'ün eskilerinden, en baba otakulardandır bu yazar. pek bir severim kendisini. ama çemkireceğim şimdi. insan bir haber verir, "ben yazar oldum" der. cık cık cık. (o değil de tüm venüs buraya akıyor, korkuyorum.*)
    (usako, 24.01.2009 01:28)
  15. benim sözlükte yazdığımı yeni öğrenmiş animelere ilgisi olan, beytepede okuyan altıncı nesil yazar. hoşbulduk.

gerçi geç öğrenmesi normal. gizliyordum zira. hala bilmeyenler var. usako'nun da ağzında bakla ıslanmazmış öğrendik.
    (ama bunu onun nickaltına işleyeceğim bi ara. rocky balboa gibi hazırlanıp öyle bi nickaltı girecem.)
    (beyazleblebi, 08.02.2009 02:15 ~ 02:19)
  16. görsel olarak, kendi resmini ciddi ciddi koyan yazar var mıdır diye düşünen yazar.
    (bkz: kendi kendine nick altı girmek)
    (artemis, 26.03.2009 23:23)
  17. güzel kitapları olan yayınevi. (bkz: artemis yayınları)
    (biztemetersiz, 03.08.2009 21:33)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil