artemis, zeus ve leto'nun kızı, apollo'nun ikiz kardeşidir..vahşi hayvanların ve avın tanıçasıdır..gençlerin koruyucusudur..apollo gibi o da gümüş oklarla atış yapar..erdemin, namusun simgesidir..çocukarın doğumlarını yönetir (doğumunda leto'ya hiç acı çektirmemiştir de ondan) kutsal ağacı servidir..özellikle geyik olmak üzere tüm hayvanlar ona kutsaldır..
mitolojideki bolluk ve bereket, av ve ay tanrıçasıdır. efes e 2,5 km uzaklıkta da dünyanın 7 harikasından biri olan artemis tapınağı bu tanrıça adına inşa edilmiştir.
triple goddess adlı oluşumun bir yüzüdür. diğer yüzleri selene ve hecate olan bu üçlü tanrıça, kadının doğasını ve ayın yüzlerini temsil eder.
artemis leto ve zeus'un kızıdır. daha doğar doğmaz ayağa kalkmış ve ikizi apollon'u doğurabilmesi için annesine yardım etmiştir.
daha minicik bir kızken babasından kendisini kutsal bir bakire yapmasını istemiştir. böylece artemis yunan mitolojisindeki üç bakire tanrıçadan biri olmuştur. onun izinden giden kızlar da bakirelik yemini etmek zorundadır.
artemis sadece bir defa aşık olur. sevdiği orion adlı bir devdir. fakat, ikizi apollon kardeşini orion'a yakıştırmaz. bu nedenle orion denizde yüzerken artemise "şu çok uzaktaki kayalığı okunla vuramazsın bence" der. artemis de "kayalık"ın sevgilisi olduğunu bilmeden hedef alır ve tam isabet ettirir. orion'u kendi elleriyle öldürdüğünü görünce tanrılardan onu göklere taşımasını ister. böylece orion takımyıldızı ortaya çıkar.
artemis'in öenmli rol oynadığı diğer mitler niobe'nin çocukları'nın öldürülmesi, agamemmon'un kızı iphigenia'yı kurban etmesi ve aktaion'un geyiğe çevrilmesidir.
edit: şu anda görmekteyim ki triple goddess'taki tanrıçalar kaynaklara göre değişmekte. bir kaynak artemis ve selene derken diğeri onların yerine persephone ve demeter'i koyuyor. yanlış bilgilendirmiş olmayayım.
artemis av tanrıçasıdır. ilyada da bahsi geçir . agamemnon truva seferine çıkmadan ve egeyi geçmeden önce avlanırken artemis in en sevdiği geyiği öldürür. bunun üzerine artemis ki zeusun kızı ,egeyi geçmeyi sağlayacak rüzgarı durdurur. agamemnon ise affetmesi için kızı ıphiginia yı kurban eder. ( bazı kaynaklarda geyik değil tavşandır , bazı kaynaklarda ise ıphiginianın yerine gökden gelen bi geyik kurban edilir). ayrıca apollon un kız kardeşidir
efes'in artemisi yunan mitolojisindeki halinden farklı tasvir edilmiştir. bakire avcı ünvanın aksine efesli artemis bütün üst bedeni göğüslerle kaplı, bereketin simgesi bir anadır. kybele, gaia tadında bir şeydir.
nickini görünce "abareeeeeyyy" dedim. hoşgelmiş sefalar getirmiş. hiç haber de vermedi. ne ara yazar olmuş bilemedim. venüs'ün eskilerinden, en baba otakulardandır bu yazar. pek bir severim kendisini. ama çemkireceğim şimdi. insan bir haber verir, "ben yazar oldum" der. cık cık cık. (o değil de tüm venüs buraya akıyor, korkuyorum.*)
benim sözlükte yazdığımı yeni öğrenmiş animelere ilgisi olan, beytepede okuyan altıncı nesil yazar. hoşbulduk.
gerçi geç öğrenmesi normal. gizliyordum zira. hala bilmeyenler var. usako'nun da ağzında bakla ıslanmazmış öğrendik.
(ama bunu onun nickaltına işleyeceğim bi ara. rocky balboa gibi hazırlanıp öyle bi nickaltı girecem.)