aklı bayağı bir şeye ermeyen kız modelinin, değerli büyüklerinin sözlerini dinleyip başladığı olay.
örnek vermek gerekirse bu cümlelere:::
-evet
-hayır...
sözleri :
sizi bilmem ama ben karar verdim su gibi duru olup hep akmaya
başka sular tanıyıp çoğalmaya dalgalanmaya taşmaya
son günlerde çok düşünür oldum
zor zamanları çabuk atlatır oldum
yalnız mıyım insanlar içinde arkadaşlarım aşklarım içinde
yara aldım bundan iki yıl önce
hiç susmadım şarkı söyledim günlerce
artık kısa cümleler kuruyorum
sevdiklerim sevmediklerim yanımda
kabullendim her şeyi olduğu gibi yola çıktım yarınlara
son günlerde çok düşünür oldum
zor zamanları çabuk atlatır oldum
bakıyorum aynaya her gece içim rahat biraz yorgunum sadece
hayatıma giren herkese yaşanmış her şeye
teşekkürler büyüyorum sizinle
şeklinde olan güzel bir şebnem ferah şarkısı...
1999 depremi sebebiyle pek reklamı yapılmamışsa da şebnem ferah'ın hayranları tarafından hakettiği ilgiyi görmüş, şebnem ferah'ın da albümüne yazdığı gibi insanda evinize şebnem ferah gelmiş sizle çene çalmış ve ardından almış gitarını odanızda şarkı söylüyor izlenimini yaratan güzel albüm. albüm kapağındaki elleri çenesinde birleşmiş şebnem ferah resmi uzun dönem sanatçının simgesi olmuştur.
şebnem ferah'ın dinleyicilerine kendisi yanlarındaymış gibi hissettirmek için bilimum orkestra, montaj vs. den uzak (gerçi bi yankı efekti var) gitarı eline alıp söylediği ve öylece albümüne koyduğu enfes şarkıdır. dinlenesidir. *
albüme ismini veren şarkıyla tamamen zıt özellikler taşıyan şebnem ferah albümüdür. anlatılmak istenilenler çoğalıp, kurulan cümleler kısalınca ister istemez uzun şarkılar çıkmıştır ortaya. aynı eğilimler sonraki albümlerinde de görülür. fakat bu durumun şikayetçisi değiliz tabi.
öğretmen veya annen veya da baban sinirlenir;
"çocuğum artık kısa cümleler kuruyosun.konuşmayı unuttun ve takılıyorsun, hatta konuşamıyosun" der.
gibi telkinlerden biri. sonucunda istenmesede kitap okumaya zorla alıştırılma seanslarına sebebiyet veren bir cümle.
şebnem ferahın albümüne verilen bir isim olması nedeniyle ayrı bir önem daha kazanmıştır.
garip bir şekilde çekilen derin acılardan, atlatılan nice badireden sonra söylenildiğine inanılır. bunu söyleyen insan kafasını önüne eğmiş, dizlerinin arasından ayaklarına bakıyordur, dirseklerini dizlerinin üstüne koymuş; ellerini de dizlerinin arasında kavuşturmuştur... kafasını yavaşça kaldırır, dudağını bir kez ısırır, gözlerini kısar... "artık kısa cümleler kuruyorum". "böyle olmaması gerekirdi..." diyerek tekrar önüne bakar.
karşıdaki mesajı almış ve saygı duymaya başlamıştır, bu durumu en fazla "saygı duyuyorum abi" ile belirtebilir karşısına, belki de yanına çömer, sırtını okşar...
ama bu durumun çok yanlış anlaşılacağı yerler de vardır...
+aööeaeahha vurmayın lan yeter.
-konuş ulan nereye sakladın heroinleri.
+pııfnfn. abi. kahretsin. abi artık kısa cümlüler kuruyorum ben.
-o ne demek lan, haydar çal kemeri sırtına.
+arhhghhghg abi. adres çok uzun. olmaz abi. kısa cümle abi.
-yavrum delikanlı gibi sattım de parasını yedim de anlayalım, ulan kırk yıllık heroinciyim ben böyle bahane görmedim arkadaş!
+abi şebnem ferah ya. azıcık gizem ya.
-ulan bari yüklem kullan cümlende, haydar damacana orada mı yavrım?
+burda abi.
-iyi, getir huniyi, bir damacana su içsin de aklı başına gelsin, kısa cümle kurmak neymiş daha yakından görsün arkadaş...
+abi dur dinle; tamam heroinleri tatar ayhana verdim, o da arap bedriyi bulacaktı fakat arap bedri ile sulukulede buluşurken polis baskın yapmış; sanırım aramızda sansar var abi çünkü polis arap bedri sulukule de dansöz oynatırken basmış ki bilirsin; bizim alemde dansöz oynatırken yakalanan olmaz, ben ilk başta bu garip duruma inanamadım tatar ayhanı sıkıştırdım, o da gitti polisteki adamımızdan heroinlerin polis zimmetine geçtiğine dair... kahretsin, son cümleyi söylemedim di mi abi?
-bilakis, söyledin yavrucuğum, heroinler polisin eline geçti mi ne olur bilirsin, haydar getir damacana ile huniyi...
+abi kısa cümle kursam yine eski dost günlerdeki gibi?
-azrail şebnem ferah seviyorsa bilemem çocuğum, tanrı günahlarını affetsin.
+içimde bilmediğin bir deniz var abi?
-bekle yavrum o da olacak, şu damacanayı fondiple hele bi.
şebnem ferah ın 2. albümüne ismini veren şarkının adıdır.
"yalnız mıyım insanlar içinde?"dedikçe hayata dair gerçekleri tokat gibi yüzünüze çarpar.en güçsüz,en vazgeçmiş halinizi basit bir gitarla anlatır.karmaşa yok..isyan yok..beklenti yok..aslında işler içinden çıkılmaz bir hal aldığında yapılması gerekeni çok güzel özetliyor:
"kabullendim herşeyi olduğu gibi..yola çıktım yarınlara.."
her bir cümlesi ayrı bir yazı konusu olabilecek kadar anlamlı ve duyguludur.ama şebnem in de dediği gibi "artık kısa cümleler kuruyorum."
uzun süreli ilişkilerden canı yanmış ve bir daha böle birşey yaşamak istemeyen , artık kısa ilişkileri denemek isteyen bir insanın benzetme yaparak bunu dile getirirken kullandığı cümlecik.
kısa cümleler aslında yoğun anlamı olan cümlelerdir, ya da olması gerekendir. ne var ki daha çok boş boş konuşan insanlar kendilerini ifade etmek için böyle bir tanımlamaya giderler.