|
|
- siyasal gücün soylular sınıfının elinde bulunduğu yönetim biçimi
(lethe, 11.09.2004 22:40)
- (bkz. aristokrat)
- (bkz. entel kuntel)
(bınar, 11.09.2004 22:49)
- klasik yunancadaki anlamı 'en iyi yönetim'dir. en iyiden neyin kastedildiği ya da bunun nasıl oluşturulacağı platon ve aristoteles tarafından tartışılmış olsa da mutlak bir kavrama ulaşılamamıştır. aristokrasi'nin kolayca oligarşi'ye dönüşebilme ihtimali ikisini de en çok zorlayan konu olmuştur.
çağdaş dönemde aristokrasi, özel bir sınıf'ın yönetim içinde egemen olmasıdır. sosyalist açıdan bakıldığında da avrupa feodalitesinden sonra oluşan bir sınıfı, çürümüş bir kavramı ifade eder.
- fransız ihtilali ile fransa'daki örneklerinin kökünün "giyotin" adı verilen aygıtla kazındığı ancak üç vakit sonra modifiye edilmiş versiyonlarının piyasaya çıktığı zümre. bu zümreye mensup şahısların yediği önünde yemediği arkasındadır. ancak gün gelir devran döner çoğunun hayatı umulandan daha kötü biter. ne demiş yunus emre:
mal sahibi mülk sahibi,
hani bunun ilk sahibi.
mal da yalan mülk de yalan,
var biraz da sen oyalan.
- eski yunanistan'da siyasal ve ekonomik iktidarı elinde tutan toplumsal grup, soylular sınıfı, siyasal iktidarı soylular sınıfının elinde tuttuğu yönetim biçimi.
- burjuvazi ile arasındaki fark şudur: aristokrasi kim olduğunuza bakar. burjuvazi ise ne yaptığınıza.
bazıları da kimin, neyi, nasıl yaptığına bakar. ama onlar ayrı bir sınıf tabii...
- platon'a göre akıllı ve adiller yönetimi demektir.genel olarak klasik yunan'da en iyi ve güçlü yönetim olarak kabul görmüştür.
ortaçağ avrupasında ise, daha çok çok büyük mülk sahipleri veya bunların yönetimi anlamına gelen bir anlamda kalıtımsal bir nitelik olarak kullanılmıştır.ama zaman içinde sahip olunan servet ile ulaşılmasıda mümkün bir sınıftır.
|