belki ilginizi çeker
  1. · argumentum ad verecundiam
  2. · oktay sinanoğlu
  3. · bok yiyin milyonlarca sinek yanılıyor olamaz
  4. · polise kimlik sormak
  5. · appeal to belief
  6. · argumentum ad levent oran
  7. · atatürk ün din hakkındaki görüşleri
  8. · appeal to majority
  9. · seni seviyorum ya rasulallah ya sen
  10. · popülariteye başvurma
gündem
  1. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  2. · bittikten sonra insanı mal gibi bırakan filmler
  3. · sözlük yazarlarının dinlemekten bıkmadığı şarkılar
  4. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  5. · demokratik sol halk partisi
  6. · kar yağarken hissedilen duygular
  7. · her yerinden öpüyorum rüştü
  8. · dipsomani
  9. · sonlu elemanlar yöntemi

argumentum ad populum  

1. argumentum ad verecundiam'ın bir katmer daha beteri. türkçeye popülariteye başvurma olarak çevrilebilecek bu mantık kavramı, bir tartışma esnasında kişinin tezini savunmak üzere toplumda popüler bir yere sahip olan bir kimsenin veya toplumdaki çoğunluğun kendiyle aynı fikirde olduğunu öne sürer.

reklamcılıkta argumentum ad populum'a sıkça rastlanır. "bob marley de saçlarını elidor'la yıkıyor, demek elidor gral bir şampuandır" alt mesajı, argumentum ad populum'a şahane bir örnektir. (bok götürüyor bob marley'in saçını hem şerefsiz.)
    (wondrous, 29.01.2007 13:33)
  2. postmodern dünyada "doğru nedir?" sorusuna cevap vermeye çalışanların son sığınağıdır.
    (recai pengül, 29.01.2007 16:39 ~ 30.01.2007 12:04)
  3. tanrı ya da din ile ilgili tartışmalarda da karşımıza çıkar sıklıkla:

"lan dünyada kaç milyar kişi islamiyete inanıyor, onların hepsi salak da bir sen mi akıllısın?"

bertrand russell'ın da güzel bir sözü vardır bunun hakkında:

"if fifty million people say a foolish thing, it is still a foolish thing."
    (strateji, 17.10.2008 02:35 ~ 23.10.2008 21:26)
  4. çoğunluğun sesine kulak ver olayı. günlük hayatta en sık yapılan "fallacy" (yanlış mantık) lerden biri de budur.

three men make a tiger diye bir çin atasözünde de buna atıf yapılmış aslında. "3 adam bi kaplan doğurdu", yani gerçekdışı bir efsane ya da söylenti, birçok kişi tarafından tekrar edildikçe, toplumda yavaş yavaş gerçeğin kendisi gibi algılanmaya başladı.

bilinen bir örnek için, (bkz: üniversitede kızlar teklif ediyormuş)

bu three men make a tiger deyişinin de şöyle bir hikayesi varmış. zamanın birinde çin vezirlerinin birinin birkaç çakal rakibi varmış, vezir şehir dışında bir yere gittiğinde hakkında bu elemanların yayacağı asılsız dedikoduların kralı etkileyip etkilemeyeceğini test etmek istemiş.

bunun için bir gün, çin kralına, "diyelim ki, vatandaşın biri geldi size, şu anda şehir pazarında bir kaplan gezip, kükrüyor dedi, buna inanır mıydınız?" demiş. kral ise direkt olarak "hayır inanmazdım" demiş. vezir "peki, aynı şeyi 2 adam deseydi inanır mıydınız?" demiş bu sefer, kral da "hmm, bu sefer aklıma bit yeniği düşerdi" demiş. en sonunda vezir "ya 3 kişi birden kaplandan bahsetseydi?" diye sorunca, kral bu sefer "buna inanırdım" demiş. tabi vezir de kaplanın pazarda dolaşmasının çok saçma olduğunu, o yüzden ne kadar kişi derse desin, kendi mantığını kullanmasını tavsiye etmiş krala. sonunda hikayeye göre vezir gidip döndüğünde korktuğu başına gelmiş, hakkında yayılan dedikolurdan kral etkilenmiş ve kovulmuş. o kadar kaplan örneği falan boşa gitmiş yani demek ki. üzüldüm şimdi bak.

ps: bunu aslında ugg başlığında falan anlatsak tam otururdu, ama neyse böyle de iyi.
    (katalizör, 03.11.2009 22:44 ~ 22:53)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil