kısa dönemli fonların yatırıldığı alandan alınıp başka bir alana kaydırılmasıdır.
not:ekonomi ders notlarından alıntıdır
menkul kıymetlerin düşük olduğu piyasada alınıp,yüksek olduğu piyasada satmasıdır.amaç fiyat farklılığından yararlanıp kazanç elde etmektir.herhangi bir riski yoktur ve arbitraj işlemi için herhangi bir yatırıma gerek yoktur.
(tonguç, 18.01.2006 04:15 ~ 04:16)
ekonomide bir menkul kıymet yada dövizin tüm piyasalarda aynı olmasını onlara borçluyuzdur..
spekülasyon ile çok karıştırılan borsa terimi. arbitraj işleminde yatırımın mekan olarak yer değiştirilmesi söz konusudur.örneğin türkiye piyasasından vadeli altın konnratı alıp chicago'da satmak gibi. spekülasyon işleminde böyle bir durum söz konusu değildir. spekülasyonda sadece pozisyon değişimi vardır.
ilk makale konumun temelini oluşturur kendileri...vadeli işlemler borsasında işleyip işlemediğini ben biliyorum.
amerika da aldığımız bilmem ne kadar doları türkiye de satarsak kazancımız ne olur? tarzı örneklerle uluslararası finansman derslerine konu ve tabiki soru olmuştur.
fiyat farklarından yararlanmak amacıyla para, kıymetli maden, tahvil, hisse senedi falan filan alım-satım işlemidir.
uluslararası piyasanın
görünmez elidir. aynı malların farklı ülkelerdeki/bölgelerdeki farklı fiyatlarını birbirlerine eşitlemesiyle nam salmıştır.
oluşması için uluslararası piyasaya gerek yoktur. misal ben x bankası olarak gittim y bankasına dolar/ytl alım satım kotasyonlarını sordum, 1.1750-1.1780 kotasyonunu verdiler (1.1750 ytl karşılığı dolar alıp 1.1780 ytl karşılığı dolar satıyolar), aynı anda kotasyon sormaya gittiğim z bankası ise 1.1785-1.1795 kotasyonu vermiş olsun. benim bu durumda yapacağım şey y bankasından kotasyon el verdiğince dolar alıp, z bankasına bi güzel satmak ve nihohaha diye kazanılan beleş paraya sevinmek olur. büyük ihtimalle y ya da z bankası uyuyakalmıştır ben de fırsattan istifade etmişim ve piyasayı tekrar dengeye getirmişimdir. x,y,z bankarı aynı ülkede, aynı ilde ya da aynı caddede bulunabilir başka ülkede olmalarına gerek yoktur..
farklı piyasalardaki fiyat farklılıklarından yararlanılarak para kazanmanın yolu.. arbitrajın en belirgin örneği uluslararası kur farklılıklarından yararlanılıp kar edilmesidir..
spekulasyon dan ayıran en büyük özellik, hiç bir risk taşımamasıdır.
tüm piyasalardaki kurların birbirine eşit olması gereklidir. arbitraj bunu sağlar. bu bakımdan ekonomi için faydalı ve desteklenen bir eylemdir.