arapça nın laikliğe aykırı bir dil olması   

adana çık aradan

1. türkiye'de laiklik konusundaki hassas kesimde arap alfabesine karşı gördüğüm hınç sonrası bulunduğum tespit.

türkiye'de arap alfabesi konusunda o kadar hastalıklı bir algı var ki sanırım uzun süre bu toplumu rehabilite etsek ancak kurtulabiliriz.
    soruyorum size acaba dünyanın başka hangi ülkesinde alfabe ile modernlik ve laiklik özdeşleştirilmiştir?
    türkiye hariç başka bir ülke söyleyen olursa gerçekten alnından öperim.
    alfabeyi değiştirmek bir devrimdir; ama alfabeyi değiştirmek bir devleti modern veya laik yapmaz. modernlik ve laiklik kavramlarının içinin en boş olduğu ülke türkiye'dir. başörtüsü takmayarak modern olabileceğiniz gibi; arapça bilerek ilkel olabilirsiniz. bunun haricinde kimse size dünya görüşünüzü ve bu görüşün dünya insanları ile ne derece paralel olduğunu sormaz. öyle bir ülke burası. ırkçı bile olsan laiksen ve cumhuriyet mitingine katılmışsan modernsindir.

edit: laikçiler ırkçıdır anlamında demedim onu. ırkçılık modern dünyada yeri olmayan bir kavramdır. fakat diyorum öyle bür ülke haline gelmişiz ki modernlik çok boş bir kavram olmuş. sadece laik olmakla, türbansız olmakla kendini modern addedebiliyor insanlar ve bu insanların ırkçı olup olmadıklarınınsa hiçbir önemi yok.
    yoksa burda tüm laikçiler ırkçıdır demek istemedim, öyle bir şey söylemem de.
    (tuzluerik, 09.07.2008 01:07 ~ 02:12)
  2. harf devrimi ile ırkçılığın ilişkilerinin hangi boyutta olduğuna dair bazı şühelerim var. bana öyle geliyor ki harf devrimi ırkçı bir politika izleseydi latin harfleri yerine göktürk yazıtları esas alınırdı. yapılan harf devrimine "ırkçı" yaftası yapıştırmak sağlıklı bir eleştiri değil. arap alfabesi türk halkının alfabesi olmadığı için onu sahiplenmek abartılı. konu eleştirilirken japonya ve yunanistandan dem vurulması ise oldukça saçma. bilindiği gibi bahsettiğim iki ülkenin kullandıkları alfabeler kendilerine ait.

alfabeyi değiştirmenin okuma yazma oranının düşüklüğü ile doğrudan ilişkisi vardır. arapça esnek bir dildir. osmanlı alfabesi arapça değildir. arapça, farsça ve türkçe karışımı garip bir alfabe olup öğrenilmesi zordur.

arapça bilerek ilkel olmassınız ama öğrenilmesi zor olan bir alfabe yüzünden yazmakta zorlanıyorsanız çözüm o alfabeyi değiştirmektir. ister göktürk harflerini esas alıp özümüze dönelim, ister latin harfleriyle avrupalılaşalım; arapça bizim alfabemiz değildir. o harfleri sahiplenenlerin neyi savunduklarını anlayamıyorm.
    (nietzsche der kopfschmerzer, 09.07.2008 01:24 ~ 03:25)
  3. memleketimizin çok sevgili, "aydın" ulusalcılarının sahip olduğu enteresan bakış açılarından biri olsa gerek...

hayır, türkçe'ye girmiş bir ton ingilizce, fransızca kelime dururken neden arapça ve farsçayla bu kadar uğraşılıyor anlayabilmiş değilim. tanzimat döneminde kıvılcımları çakılmış ve daha sonra hakim olan ideolojinin içine ustaca zerk edilmiş batılılaşma furyasının bir eseri midir bu?
    (bulanti, 09.07.2008 01:24)
  4. elinizde osmanlı türkçesi 1 kitabınızı gören "cumhuriyet kızı" moruk teyzelerin fevkalade bir cahillikle "üniversitelere şeriat girdi. çocuğun elindekine bak, hiç okullarda okutulacak şey mi?" vs demesine sebep olan kelalaka yargı. japonca çok laik bir alfabeye sahipmiş diye duydum bence ona geçmeliyiz.
    (hepimiz nokta vuruşluyuz hepimiz lazeriz, 09.07.2008 01:26 ~ 01:27)
  5. böyle bir durum yoktur.

harf devriminin dayanak noktası, laiklik değil, devrimcilik üzerine kurulmuştur. nedeni ise diğer ölçü ve birimlerin değiştirilmesi devriminde olduğu gibi türk halkının uluslararası ticaret bağlamında işlerini kolaylaştırmak, ayrıca dünyada en çok kullanılan alfabe olan latin alfabesinin kullanılması ile dile zenginlik katmaktır. üstelik taa ikinci abdülhamit döneminde de harf devrimi yapılması düşünülmüş, maalesef uygulanamamıştır. türkiye cumhuriyeti devrimleri bazılarının abd'deki gazetelere verdiği demeçlerdeki gibi 1 günlük iş değildir. taa osmanlı devleti devrindeki ikinci mahmut hatta üçüncü selim döneminde yapılmaya başlanan reform hareketlerinin bir sonucudur.

eğer ırkçılık güdümlü bir politikanın eseri olsa idi harf devrimi uygur alfabesi kullanılır, latin alfabesi seçilmezdi.

en basitinden yaşadığım olaylardan bir örnek vereyim. 5 ay suudi arabistanlı bir genç ile aynı evi paylaştım. ingilizce yazışmalarımızda kendisi latin alfabesine aşina olmadığı için sık sık imla hataları yapar, klavyede zorlanırdı. yazdığı yazıları, ödevleri imla hatası olmasın diye bana kontrol ettirirdi. sonuç itibariyle latin alfabesi dünyada en çok kullanılan alfabe olduğu için latin alfabesi tabanlı dilleri öğrenirken türkler fazla sıkıntılar yaşamıyor. bu da türklerin çinlilerden, japonlardan, araplardan, ruslardan bazı konularda daha fazla avantajlı olmasını sağlıyor.
    (dünyayı kurtaran adam, 09.07.2008 01:32 ~ 01:50)
  6. konu arapçayla filan ilgili değildir..ingilizlerle işbirliği yapan araplara o kadar kin duyulmuştur ki.arapça arada kaynamıştır.diyorum.ve son noktayı koyuyorum.
    düzenleme :türk olup da arapların hıyanetini damarlarında hissetmeyen dallamalara hitaben yazılmış bir yazıdır.
    (denizbalinası, 09.07.2008 01:41 ~ 02:03)
  7. ırkçılık ile bağdaştırılan işte bu noktada komediye dönüşen tespit. atatürk devrimlerinin travmaları bazı kimselerde hala sürmekte ki, cumhuriyet devrimlerinin hepsine sırayla saldırılmakta günümüzde. arapçaya geri dönüş isteğinin kılıfı ise ırkçılık olmuş, bravo... hayır sırf sen yüce kitap kuran-ı kerim i yazıldığı dilde okumak için nasıl olur da 85 yıllık koca bir kazanımı çöpe atmaya kıyıyorsun onu anlamadım. çok meraklıysan arapça öğrenebilirsin, şahsi fikrim mealiyle olan bir kitap anlaman için yetecektir yüce kitabı. ama bazılarında atatürk' e karşı kin ve nefret o kadar büyük ki; bu travmalı kimseler , geriye dönüş ne getirir ne götürür bilmeden icatlar çıkarıyorlar. ata' mın kemiklerini sızlattığınız için yazıklar olsun size.
    (pembe bir mısradır aşk, 09.07.2008 01:56 ~ 02:01)
  8. ne yazsak da ortamı iyice gersek diye uğraşan şahısların ortaya attığı yeni bir zırvadır. cumhuriyete vs ye de laf sokma bir kin kusma akabinde otuzbir çekme ortamı yakalamak için sallanmış laftır. neyseki yazı halinde fikirler beyan edilmektedir ve yine neyseki bu sayede ağızdan saçılan tükürükleri görmemekte ve gırtlaktan çıkan hırıltıları duymamaktayız.

bu ülkede bedava farsça arapça kursları mevcuttur. isteyen gider öğrenir. bu ülke böyle bir ülkedir. başka ülkeler başka türlü ülkelerdir. her ülkenin kendine has kanunları kuralları gelenekleri bilmemneleri vardır.

bir ulus oluşturulurken başkalaşım şart olmuş arap etkisinden kurtulmak için latin harfleri seçilmiş bir orta yol aranmış ve daha kolay olduğu düşünülerek bu harfler seçilmiş ulus bilinci adına türk tarih ve dil kurumları oluşturulmuş ve harf devrimi pekiştirilmiştir. bundan doğal bir şey yoktur. asıl serzeniş kin kusma buna değil 12 eylül sonrası dayatılan verimsiz, geçersiz, baskıcı eğitim sistemine olmalıdır.

yoksa nerdeyse cumhuriyet bilmemneleri diye adlandırmaya çalıştığınız o kitlelerin birçoğu doğru arapça bilen bunu da kullabilen insanlardır. cumhuriyetle laiklikle vs le de bir sorunları yoktur.

ha illa arapça istiyorsanız değiştirirsiniz. dünya elinizde, amerika arkanızda. ingiliz mandası yanlısı kızlarımız da var. ne güzel işte...

ha ama elbet bir karamanoğlu mehmet bey çıkar gelir belki hesabını sorar iran beyliği olmuş selçuklu' dan.
    (panzerfaust, 09.07.2008 02:26 ~ 15.07.2008 12:39)
  9. (bkz: götten sallamanın en güzel örneği)
    (trouble, 09.07.2008 12:48)
  10. bu sabah pişirdiğim yumurta ya da az sonra yiyeceğim erik laikliğe ne kadar aykırı ise arapça da laikliğe o kadar aykırıdır.

zaten gördüğüm kadarıyla bahsedilmeye çalışılan şey arapça değil, arap alfabesi. olsun, alfabe de laikliğe aykırı olmaz. laikliği nasıl bir şey olarak tahayyül ediyorsunuz bilmiyorum kuzum ama ayakkabı bağcığı, elma, şemsiye laikliğe aykırı şeyler olamazlar, olabileceklerini düşünüyorsanız doğru bilmiyorsunuz demektir. bilmiyorsanız da açın okuyun yahu.

o değil de, harf devrimi 80 sene önce oldu bitti güzelim. sen daha anca yetişiyorsun anlıyorum ama cumhuriyet devrimleri ile ilgili bir derdin varsa bunu açık açık söyle. bak burada hazır senin dile getirmeye çalıştığın iddianın cesurca ve açıkça söylenmiş hâli var: (bkz: harf devrimi ile kültürümüzden kopartıldık)

bu arada bütün laikçilerin ırkçı olmadığına dair ifade de gözlerimi yaşarttı. türkiye bu kadar liberal görüşlere hazır değil. bir laikçilerin hepsini ırkçı bilirdik.
    (recai pengül, 09.07.2008 12:54 ~ 13:02)
  11. dil ve laiklik kavramlarının benimsenmeden populizm olsun diye ortaya atılmış hissini veren bir söylemdir. zira bu durumda latince ve ibranice de laikliğe aykırıdır çünki incil latince, tevrat ibranicedir gibi tezler de üretilebilir ki yanlış tezler ve yanlış söylemlerdir. bu söylem ifade edilirken türkiye nin sayılı pek çok üniversitesinin edebiyat, tarih, filoloji ve doğu dilleri bölümlerinde arapça seçmeli ders olarak okutuluyor bu durumda laikliğin en sistematik biçimde yansıdığı kurumlar olan üniversitelerdeki eğitim sistemini bunu dile getiren aydınlar farkında olmadan çelişkiye itmektedirler. bununla beraber türk tarihi nin ayrılmaz bir parçası olan osmanlı devleti büyük bir coğrafyayı kapsadığından belgelerin çoğu arapça , farsça ve osmanlıcadır bu durumda arapça yazım ve okuma anlamında öğretilmeseydi biz pek çok tarihi bilgi ve belgelere ulaşamazdık. özetle entel dantel bir barda edilmiş cahilce bir söylem görünümünden öte gidemeyecek söz öbeğidir.
    (critical, 09.07.2008 22:07)
  12. laikliğin dile ait değil dine ve devlete ait bir husus olmasından mütevellit ipe sapa gelmeyen bir yargıdır, hatta önyargıdır.
    (wykka, 09.07.2008 22:09)