aranjman 

adana çık aradan

1. yabancı şarkıların bestelerini araklayıp sözlerini falan değiştirip ortama salma işlemidir. bir diğer adıyla düzenleme. bunu yapana da aranjör denir.
    (creepingdeath, 23.10.2004 23:38)

2. (bkz: düzenleme)
    (jugis nomen, 14.06.2006 07:15)
  3. fr. arrangement: düzenleme
    her ne kadar anlamı düzenleme olsa da aranjman denilince aklımıza yabancı bir müzik parçasının alınıp türkçe sözler yazılarak yeniden oluşturulan parçalar gelir. bunun sebebi de türk pop müziğinin yabancı şarkılara türkçe sözler yazılarak başlaması olmalı.
    kelimenin doğrusu aranjman olsa da 'n' sesi telaffuzdan düşürülerek de söylenmesi yaygındır. (bkz: arajman)
    (bkz: aranjman şarkılarımız)
    (bkz: aranjmanlarda bire bir çevrilen kısımlar)
    (santimantal, 03.09.2007 22:26)
  4. aranjman(aranje) denilen şey yabancı parçaların yeniden yorumlanması ve düzenlenmesinden önce ham bir parçanın aranjöre teslim edilip üzerine gereken armoni tartım trafik ve bilimum şeylerin oluşturulması demektir. aranje işi burada biter. bundan sonrası bunu kağıda döküp sözlü anlatımla destekleyerek icracılara vermektir. partisyonlarını halleden icracılar da bunları çalar. burada onların da işi biter ses teknisyenleri veya mühendisleri devreye girer. kayıt yapılır mix aşaması bitiriliir. editing ve mastering denilen ufak hataların kapatılıp enstrümanların karıştırılması(blend) olayı halledilir.
    ve elimizde bir adet prodüksiyon oluşur.
    ve aranje de prodüksiyonların ilk adımıdır.
    yabancı parçalara türkçe söz yazılıp kaydedilirken aranje kısmı zayıftır. çünkü bitmiş bir iş vardır ve genellikle(genellikle diyorum her zaman değil) aynı armoni aynı tartım kullanılır icra ve kayıt kısmı yeniden yapılır. lakin ona bi aranjör eli değmek zorundadır. aranjörün görevlerinden biri de kayıt icracılarına orkestra şefliği yapmasıdır.
    (jellyjam, 03.09.2007 23:01 ~ 23:02)