belki ilginizi çeker
  1. · yok mu beni siken diye bağıran kız
  2. · aramamotoru
  3. · arkadaş arama siteleri
  4. · gal
  5. · northernlight
  6. · search engine
  7. · confideinme com
  8. · type in traffic
  9. · sevgili ile diyaloglar
  10. · icat edilmesi gerekenler
gündem
  1. · darwin i bitiren balık
  2. · gece yarısını geçtiği halde sözlükte dolaşan kız
  3. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  4. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  5. · the twilight saga new moon
  6. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  7. · günün tek cümlelik özeti
  8. · yaran asker komutan diyalogları
  9. · uyanır uyanmaz yüzünü yıkayan özenti insan

arama motoru  

1. altavista ve google'ın başını çektiği hayat kurtaran araçlar
    (okang, 11.04.2004 20:24)
  2. (azureel, 14.04.2004 15:44)
  3. * sanal çöp çatan
    (homo erectus, 14.04.2004 15:44)
  4. internette bulmak istediğiniz konu hakkında size birçok site adresi veren yerler
    (bkz. google)
    (zerdust, 14.04.2004 17:23)
  5. cep telefonunu elinden düşürmeyen kaşar kızlara verilen genel ad.

- alooo.. naber cenk, akşam görüşelim seni seviyorum.
    - klik!
    - alooo. aşkım orkutay naber. yarın bana gel bizimkiler yok, takılalım.
    - klik!
    - alooo.. cüneyt seni çok özledim çarşamba ağzıma versene müsaitim.
    - klik!
    - alooo... caddeye iniyorum berke, boşsan gel, beni doldur.
    (neverwinter nights, 12.05.2005 23:47)
  6. internetteki milyarlarca web sitesinde aradığımızı bulmak için tasarlanmış yazılımlardır. eski usül arama motorlarında site adresi ve ilgili anahtar kelimeler verilirdi, kullanıcının aradığı kelime bu kelimelere uyuyorsa site gösterilirdi. yeni nesi arama motorlarında ise indexleme sistemi vardır. yani web sitelerindeki tüm html dosyalar,resimler,word,pdf vs.. dosyaları okunur ve veri tabanına yazılır. yani web sitesinin içinde geçen yazılarda da arama yapabiliriz. bu çok verimli bir yöntem olmuştur ve internetin kullanılabilirliğini oldukça arttırmıştır. bu index dosyaları belli zaman aralıklarında yenilenir. şuan yapılıyormu bilmiyorum ama en doğru sonuca içeriğin anlamsal yapısı çözülerek gidilebilir.(bkz: seo)(bkz: google)(bkz: adsense)(bkz: adwords)
    (gibigibi, 29.06.2006 19:09 ~ 30.06.2006 12:32)
  7. geneli kullanıcıya kısa yoldan bir şeyler vermeyi amaçlar. elbette en doğru sonucu vermek için uğraşırlar ama, bazı bazı bu mümkün olmaz. misal google'ın kurulmasına sebep olan iki soru şuydu. kullanıcı jaguar yazdığı zaman araba markası olan jaguar'ı mı bulmak istedi, yoksa hayvan olan jaguar'ı mı? bu ikisini nasıl birbirinden ayırabiliriz. diğer soru ki konumuz bu değil, sitenin orasına burasına jaguar yazan ile gerçekten jaguar ile ilgili olan siteyi birbirinden nasıl ayırabiliriz. bu ikincisini büyük oranda başardılar diyebiliriz. ama ilki için müthiş bir çözümüm var.

kategori sistemi. zamanında kurguladığım kağıt üstünde bile oldukça ütopik arama motoru tasarımının en önemli halkasını kategori sistemi oluşturuyordu. elbette kullanıcıyı kategoriler içinde boğmak pratik olmayabilir ama gün aşırı çıkan başarısız google rakiplerinden bir tanesinin bile bu yöntemi denememesi beni kuşkuya düşürüyor. en son elimi kana bulayarak ben yapıcam.

sistem basit bir filtreleme esasına dayanıyor. aramalarınızın yenilir mi, içilir mi olduğunu seçerek daha az ve daha öz sonuçlar bulmayı amaçlıyor. yoksa adımı soyadımı aradığımda 0.17 saniyede 212.000 adet sonuç buluyor ama tekinin bile benimle alakası yok.

bu arada gelecek günlerde videoların da aynı metinler gibi taranacağını ve içindeki sesleri ve görüntü karelerini arayabileceğinizi müjdeleyeyim. bir şekilde her geçen gün iyileşiyorlar ama asla mükemmele ulaşamayacaklar.
    (elladan tinuviel, 18.05.2009 00:56)
  8. -ne baktın hemşerim?
    +motora baktıydım, buralara koymuştum
    -arama motoru
    +neden lan?
    -çekmişlerdir, buraya park yasak
    +tüh
    (nedensiz, 18.05.2009 01:02)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil