|
|
- ışık ve kapı zili anahtarlarının üzerlerinde "yanan lamba" ve "çan" simgesi bulunmasına rağmen karanlıkta bu simgelerin hiçbir şey ifade etmemesi ve merdivenlerden çıkarken aniden sönen ışık nedeniyle karanlıkta kalan bireyin can havliyle duvarda bulduğu ilk düğmeye basması sonucu apartman ışığının yanmayıp kapı zilinin çalması durumudur. kapısı çalınan ev sakini kapıyı açtığında karanlık merdivenler aydınlandığı için ışık anahtarı geç de olsa bulunur ve olan yanlışlık sebebiyle kapıyı açan ev sahibinden özür dilenerek yola devam edilir.
bu durumun engellenmesi, apartmana ışık söndüğünde bile yanan fosforlu anahtarların ya da harekete duyarlı aydınlatmaların takılmasıyla sağlanabilir.
- bu olay başa geldiğinde ya efendi gibi durup kapıyı açandan özür dilersiniz yada tabana kuvvet kaçarsınız tanımadık apartmanlarda başa gelmesi normaldir yani benim hep başıma gelir. çok ışık saçan telefonlar bu durumlardan koruyabilir
(bkz: fear of the dark)
- akabinde kaçmayı gerektiren eylem..özellikle sevmediğiniz bir komşuysa bu,hiç düşünmeden tabana kuvvet derim ben..
- bünyemde fobi oluşmuştur. bu sebepten her yeni apartman benim için bir kabus gibidir. yeni bir apartmana girdiğimde hayaletli bir eve giriyormuş hissine kapılırdım çocukken(hala kapılıyorum orası başka).
apartmana girersiniz ve o an kabus başlar kapılardan uzak mesafelerde ışık düğmesi arasınız ki karıştırmayın yanlış basmayın. çok az bu baktığım mekanlarda düğme bulacak kadar şanslı oldum genelde bulamazdım ve korkum devam ederdi. sonra yavaş yavaş kapıların yanındaki düğmelere gidilinir bakılır ama yıllarca kullanılan düğmelerde ne bi zil simgesi ne de başka bir simge kalmıştır. burada kalp atışları hızlanmaya başlar ve sanki yavaş çekime geçerdi hayat. o kadar güzel anlarınızda hızlanan hayat size inat böle bir korku anında yavaşlamıştır.adrenalin hat safhadadır.
eğer apartman az biraz ışık alıyor ve basamakları görebiliyorsanız hiç risk almadan çıkmaya devam edersiniz ki çok çıkmışlığım vardır.yok apartman içeri ışık almıyorsa ya çok ufak adımlarla yürüyeceksiniz ya da bir zile basma riskine katlanıcaksınızdır. bazen apartmanda ışığı yaktığınızda özürlü gibi yürüyen tipler bu durumda bir düğmeye basmaya cesaret edemeyenlerdir genelde. hor görmeyin bu sebepten onları.konuyu çok dağıtmayalım burda vereceğiniz karar çok önemlidir. özellikle karşınız 3 düğme ve 2 kapı varsa. şansınız %33dür. 1 kapı 2 düğme bu duruma göre daha iyidir istatiksel olarak bakarsak. seçeceğiniz düğme bilmediğiniz bir apartmanda gelecek 5 dakikanızı belirleyeceğinden biraz ürkek davranırsınız. var mısın yok musundaki gibi bilmediğiniz rastgele bir olay üzerine mantık oturtmaya çalışırsınız ama sonuçta herşey şansınızla ilgilidir. gözünüzü kapatır ve bir düğmeye rastgele basarsınız ve o iğrenç sesi duyarsınız.
dinggg donggg size her zamankinden yüksek gelmiştir. sanki müzik setinde son ses ding dong olan zil sesi çalıyordur.burada yıkılırsınız. sonrasında eğer şanslı iseniz evde kimse yoktur ve ışığı yakar gidersiniz ama burda yanlış zile basan bahtsız insanlar her zaman karşılarında kapıyı açacak birilerini bulurlar. yanlış numaraların hiç bir zaman meşgul olmamasıgibi birşeydir bu da. kapıyı açan insana zoraki sırıtır boynunuzu büküp bir bakış atarsınız.konuşmasanızda anlaşılır derdiniz zaten."pardon ben bir bok yedim zile bastım ışığı yakacakken" duruşudur bu da. sonrasında ev sahibi bir tebessümle pek diyip kapıyı kapatır ve yanan ışıkla yolunuza devam edersiniz. hatta düğmeye 5-10 kere ekstradan basarsınız daha uzun yanacağını umarak .
aslında o kadar büyütülecek bir konu olmamasına rağmen yıllarca neden bu kadar korktuğumu anlayamamışımdır. eminim benim gibi hisseden daha pek çok insan vardır.hala da her karanlık apartmana girişim sıkıntılıdır soğuk soğuk terlerim yavaştan. allahtan sensorler çıktı da artık sensorle yanan ilk ışıktan sonra rahatlıyorum.
- o an olabilecek en kötü şey kararsızlıktır... ilk anda "yav biraz bekliyeyim de kapıyı açandan özür dileyim" derseniz o kapı açılmaz bir türlü... tam giderken açılırsa diye korkup daha da beklersiniz... gitmeye karar verince de "hızlı hızlı gideyim bari de arkamdan küfreden olursa duymayayım" diye düşünürsünüz ancak daha birkaç adım atmışken sadece o kapı açılır ve ikinci büyük kararsızlığı yaşarsınız... kapıyı açan kişi cabbarsa "buyur arkadaşım ne vardı" diye bağırır siz de izah edersiniz... eğer mıymıntı bir tip açarsa kapı aralığından bakar... sadece ensenizi faln görür uzaktan bu sefer yine rahatsız olursunuz "yav o kadar gördü kadın beni bi özür dileyeyim" diye ama tam yaklaşırken kapıyı kapatabilir ya da sözünüzün ortasında kapıyı kapatabilir... ne yaparsanız yapın bu durumda tatmin edici bir özür dileme ya da başarılı bir kaçış olmaz...
- ışık ve kapı zili anahtarının her ikisinin de üzerinde yanan lamba bulunmasıyla da ortaya çıkabilecek durum. bazı durumlarda yan yana da koyarlar anahtarları. çık işin içinden.
|