tecrübeli bilgisayar kullanıcılarının pek ragbet göstermediği bilgisayarı virus vb. ıvır zıvırlardan korumak için yazılmış, yüksek fiyatlara satılan ve o parayı hayatta haketmeyen programlar
kullanıcıyı aptal yerine koyar bu programlar. hele bir norton internet security vardır ki, insanoğlu bu programı neden kullanır anlamam.
(bkz. mübarek norton)
virüs gönderen internet sayfalarının varlığı düşünüldüğünde bir windows işletim sisteminin gerçekten ihtiyaç duyduğuna inandığım yazılımlar. ayrıca ne yazık ki birçoğu doğru düzgün iş görmeyen yazılımlar. birçok denemeden sonra sonunda en iyisinin panda olduğuna karar verdiğim güvenlik yazılımları. bir de mc afee vardır, o da iyidir.
2 paketin birlikte yüklenmesi halinde çeşitli sorunlar doğurabilen programlardır. zira bilgisayar işlem yapmaz hale gelebilir. dikkatli olunması gereken programlardır.
markalı, lisanslı, dev boyutlarda virüslerdir her biri. başa beladır. siz kurmadan sisteminize bulaşıp "aha sisteminiz siki tutuş. benim yazılımımı kur, geçer." diyeninden "o olmaz, buna izin yok. hayııııır!" die yasakçıların kadar,kaldırmak istediğinizde sisteminizi göçertenden sizi emaillerinize bakmaktan alıkoyana kadar türlü türlüsü vardır. ayrıca vahşi bir rekabet vardır aralarında. bazen iki tane aynı anda olduğu zaman öyle bir savaş alanına çevirirler ki bilgisayarınızı, elinizde sadece klavye kalır.
kaspersky adlı olanı p4 2,4 ve 512 mb ram de kasan,hiç bir işe yaramayan,her pc yi açtığımda ilk onu kapatmassam hic bir işlerm yapamadığım ve pc yi virüs harici herseyden koruyan kısıtlayan program.eger sistemi kasmayan bir program varsa ne ala ama nedense daha hiç işe yaradığı görülmemiştir.
süreli kullanmadığım programlardır.lakin iyi bir firewall'un* kullanılması, updatelerin yapılması ve ne olduğu bilinmeyen dosyaların indirilmemesi virüs yeme ihtimalini en aza indirgerler.virüs yenilse bile antivirüs programı kurulup updateleri yapılıp genel bir taramadan sonra programın kaldırılması daha uygundur kanımca.eğer linux kullanıyorsanız iptables ile gerekli ayarlamaları yaptıktan sonra içiniz rahat olabilir.
daha iyi korusun niyetiyle iki ayrı markalı paketi aynı anda yüklediğinizde sistemi kararsız hale getirip iyi ki yedekleme yapmışım dedirten yazılım ürünleri.
her biri, kendisinden başkasına tahammül edemeyen ayrı birer virüstür. tek olayı budur. bilgisayarımı elin virüsü sikeceğine benim virüsüm siksin dersiniz.
uzun denemelerden sonra en sonunda nod32 adlı olanında karar kıldığım, bilgisayarları virüsten koruduğuna inanılan yazılımlar. ram iniz iyiyse bu yazılımlardan bir tane hazırda bulundurmaktan pek zarar gelmez düşüncesindeyim. hiç ummadığınız bir anda ummadığınız bir siteden virüs tehdidi geldiğini görebiliyorsunuz.
zaman zaman performans geyiklerine de konu olabilirler.
- yahu bilgisayarım çok hızlı çalışıyor ne yapabilirim?
- norton antivirus kur
norton'un fiyat/performans oranı pek tatminkar olmasa da işini iyi yaptığını söyleyebiliriz. her yazılımı lisansı ile alıp, delikanlı gibi kullanan insanlar olduğumuz için rahatlıkla bu yazılım ve programcılar hakkında eleştiri yapabiliyoruz değil mi? ha crackli olarak kullanıyorsak pek de üzerine gitmememiz lazım.
elektrikle çalışan her cihazın, şans faktörü ile doğrudan bağlantılı olarak performans gösterdiğine inanan eski kafalı birisi olarak para verip alınacak, mübarek bir antivirüs çözümü yoktur diyorum. ideale ulaşmak hakikaten zor. parası ile yaptırılan reklam testleri pek inandırıcı değil, sektörün içinden anlayan adamların görüşleri ise çeşitli. profesyonelliği ve müşteri desteği ile symantec öne çıkıyor anasını satayım, yapacak bir şey yok. bence avg (free edition üstelik) süper, ama herkesler nod32 diye kendisini yakıyor. avast ise delik deşik, kusura bakmayın. avira'yı öpüp başına koyan bir elin parmağını geçmeyen arkadaşlarım da var, hayırdır inşallah diye onları da listeye ekliyorum. kaspersky pek kullanmadım ama iyi diyorlar, selamı var. aslında genel olarak hepsinin resident shield tarzı yapısı var, ama sistem yeme konusunda norton 1 adım öne çıkarak kendisini maymun ediyor. en başarılısı ise bence hiç ses çıkarmadan avira (varlığı yokluğu belli değil).
active scan esnasında bilgisayarı telef eden kaspersky, işini iyi yapması ve her deliği tarayıp sorun bulabilmesi ile yetenekli. sessizce aktif tarama yaptırabileceğiniz (low process priority şeysinden başka ayarı olmadığını düşündüğüm) nod ise bu sıralamada önde. norton'u bu sıralamaya almıyorum bile, cins cins virüs/trojan vs gözünden kaçıyor bu dananın, rezil. bilgim bu kadar, eklemelerle geliştirebilirim umarım.
bir de online tarama opsiyonu ile housecall alternatifi var. trendmicro iyi bir isme sahip, pc-cillin de eh işte bir çözüm (kapsül hap şeklinde bir amblemi vardı yanlış hatırlamıyorsam) ve performansı moderate, ama housecall ile şirket iyi iş yapıyor. eğer bilgisayara executable kuramıyorsanız, antivirüsleri kuramayacak kadar sistem telef halde ise, housecall ile java tabanlı bir tarama gerçekleştirebilirsiniz.
eğer ben virüs programı satın almayayım yada kurmayayım ama canım istediğinde tarama yapayım diyorsanız, panda active scan de gayet hoş bir seçenek. virüs ve trojan türevi zararlıları otomatik temizlerken, spyware ve türevi zararlıların scan sonrası yolunu veriyor, manual siliyorsunuz. internet üzerinden, active x kullanarak taramayı gerçekleştiriyor.
nihayetinde toparlarsak,
eski bir atasözü vardır. "methi bol olan bağa ufak sepetle git" diye. bilindik markaların aslında ya sistemin içine ettiği ya hiçbir işe yaramadığını yada her iki şartı da sağladığını görüyoruz. performans denen şey bir çok etkenden oluştuğundan dolayı sizin ihtiyacınızı hangisi maksimum düzeyde karşılıyorsa tabii ki onu seçin.
profesyonel olarak bu işin incelemesini yapan dayılar da var, av-comperatives.org iyi bir site. onların danışmanlığında çeklerin trustport'u da iyi bir yazılım imiş diye belirtelim (kullanmadım, bilmiyorum). alman gdata da oldukça iyi puanlar almıştı geçen senenin sonuçlarına göre, not düşelim.
demek istediğim, "süper temizlesin nasılsa benim makina uçuyor" diyorsanız, kastıran ama çok iyi iş yapan bir virüs programı sizin performansınızı negatif etkilemez. yok hem temizlesin hem de işini sessiz yapsın diyorsanız, ona göre bir çözüm arayın.
kişisel önerim, son söz olarak: avg.
akıl danıştığım saz arkadaşım ise: nod32 diyor.
antivirüs : aaaaa aaaaa sağa çek bakayım!
virüs: buyrun abi ne vardı?
antivirüs: bölgeye zarar veriyorsun. tutuklusun.
virüs: abi be, sen al şimdi şu 20 ytl yi beni görme bak yanımda manita var.
antivirüs: tamam ama çok zarar vermeyin ha!
data: amca amca senin dosya boyutun niye bu kadar büyük?
virüs: seni daha iyi saklayabilmek için...
data: peki amca senin simgen neden diğerlerinden çok farklı?
virüs: sen gel bakayım bi şöyle. ne tatlı şeymişsin sen öyle...
virüs: amman trojen kavur excelleri, amman trojen kavur bellekleri.....
antivirüs: şııııt len dürzü ne ediyon burda?
virüs: oooo abim gelmiş hoş gelmişşşşş. nörüyon laaaa?
antivirüs: şimdi ben senin yedi ceddinden başlamam mı beeaaaa!!!
virüs: naş yavrum naşşşş biraz geç kaldın. çoktan yayıldık sisteme!
antivirüs : he he he heyyttt beaaaa, abime sistemler feda olsun beaaa. yürüüü beaaa...
virüs: abi ne kadar kazanıyosun bu işten?
antivirüs: valla ekmek parası zor çıkıyo.
virüs: abi sigortan varmı ?
antivirüs: yok be ne sigortası abicim ya
virüs: abi sen ne uğraşıyon burada, burada kazandığının iki katını vereyim, bizle takıl...
antivirüs: tamam anasını satayım.
virüs: saldırın ulan bu tamamdır
virüs: biri vardı nerde gördünüz mü?
anti virüs: ne edecen bakim?
virüs: hiç bi meselemiz var da...
antivirüs: anlat evladım.
virüs: abicim içeri gizlice girip sonraa........
antivirüs: ben kimim biliyo musun?
virüs: yoooooooo
anitivirüs: dışarı lan ben buranın güvenlik görevlisiyim.
virüs: bu iş burda bitmeyecek geri dönecem.
antivirüs: buyrun amca ne arıyodun?
çernobil: oğlum burada bir harddisk diye bişi varmış nerede o?
antivirüs: abi düz git soldaki kapı.
çernobil: tamam oğlum sen biraz uzaklaş sağol.
antivirüs: nereye lan?
virüs: şu programa girebilir miyim?
antivirüs: niye lan?
virüs: abi benim yatacak bi evim bile yok, nolursun bi günlüğüne...
antivirüs: geç bakem ama kimse görmesin seni...