|
|
- vergisi yüksektir, ortaklar arası anlaşmazlıklar genelde şirketin bölünmesine yol açar, halka açılabilir... (bkz: ortak boku karga yemez)
- en az 3 kişilik bir yönetim kurulunca yönetilen ve yönetim kurulunda yer almak için küçük de olsa hisse sahibi olunması gereken şirket türü.aile şirketleri, büyük ölçekli şirketler anonim şirket olmayı tercih ederler.
- şirket hissedarlarından her hangi birinin şirketin diğer hissedarlarından izin almaksızın hisselerini satabileceği oluşumdur.
- iktisadi ve idari bir gayeyi gerçekleştirmek amacıyla bir ticaret ünvanı altında en az 5 kurucu ortakla kurulan,sermayesi muayyen ve itibari değeri eşit paylara bölünmüş olan ,borçlarından dolayı yalnız malvarlığı ile, ortakların sorumluluğu taahhüt etmiş oldukları sermaye payı ile sınırlı olan şirket.
(ceyus, 12.07.2007 03:16)
- eskiden anonim ortaklığı kavramı ile isimlendirilen kurum çeşididir.
şirk arapça'da ortak demektir. anonim zaten batı kökenli. ingilizce diyelim hadi; anonymous..
ingilizce + arapça karışım bir kavram olduğu için sinir olurum eskiden beri.
genel ortaklık diye kendimiz kavram koysak neden olmamış ki sanki. o kadar özgüvenimiz olsaymış da yapsaymışız.
düşünsenize "falanca g.o."
ama diğer taraftan da ağzımız ve kulağımız şirket sözcüğüne gayet alışmış. şirketi tek başına da kullanıyoruz. hatta yerine göre şirk kelimesi de kullanılır. şirketi işyeri anlamında ortaklığa çevirdiğimiz zaman da çok abuk durur:
-abi şimdi bizim ortaklıktayım, işim bitince gelirim.
çok eğreti duruyor. gerçi o zaman da hep işyeri derdik ya o da ayrı. hem zaten ben şimdi bir değişiklik yapılsın demiyorum (hoş bütün hukuk, ticaret ve edebiyat zümreleri de zaten büyük bir heyecan içinde benim kararımı bekliyordu ya) en başında seneler öncesinde yapılacaktı bu iş, ya da daha da iyisi. daha bu kavramları yeni yeni yazıp kurarken olacaktı. güzel olurdu. böyle kullanıyoruz işte. diğer yandan da osmanlı'dan beri kullandığımız kelimelerimiz de bizimdir; türkçe'dir (örnek: çorap). eskiden koparmak da hata olurdu. sesli düşünmek sıkmıştır artık keseyim.
- bela bir şirket türü.
çalış çalış bitmez tantanası.
5 kişi bir araya geliyor, 5 bin sayfalık entrika peydahlıyor, gece gece ömürden çalıyor.
adi madi ama, daha çok severim ben adi şirketi. adıyla gıcık ediyor peşin peşin, fesatlık etmeden, içi temiz yoksa. bu anonimler gibi ismiyle türkü havası verip şenliklettirip, sonradan pislik çıkarıp beyninize etmiyor.
- sermayesi en az 50.000 ytl olmalıdır.
asgari kurucu ortak sayısı en az 5 olmalıdır.
yönetim kurulu en az 3 kişi olmalıdır.
denetim kurulu en az 1 kişiden oluşur.(5den fazla olmayacak)
nama yazılı ve hamiline yazılı hisse senedi ve tahvil çıkartabiliyorlar.
anonim şirkette bütün ortaklar taahhüt ettikleri kadar sermaye miktarı ile sorumludurlar.
|