banka ve benzeri kurumları güvenlik sorularının başında geçen, anneannemin bir türlü annesinin kızlık soyadı olmadığına telefondaki görevliyi ikna edememesi sonucu sinir krizi geçirdiği,çoğu zaman bunaltan soruların ilk adımı
hotmail türk sitesi olsaydı, şifre unutma durumunda sorulan parola sıfırlama soruları arasında mutlaka "your mother's girlhood surname?" diye bir soru da olurdu. aslında "your first pet's name","your favourite teacher?" gibi gudik ecnebi icatlarından çok daha mantıklı galiba.
öz eleştiri: girlhood da neyse mk, çok pis sallamış olabilirim.
birgün telefonda bir müşteriye annesinin kızlık soyadını sorup aldığım cevaptan sonra suratıma kapatılan telefonunda etkisiyle şoka girmeme sebep olan hödö
b- annenizin kızlık soyadını söylermisizin?
m- o kadar derine inme mına koyiiim
b- ama beyefendi..
dıt dıt dıt dıııtt..
türkiye'de (bilmiyorum belki diğer ülkelerde de öyledir) her bireyin ayırt edici özelliği. kredi kartı başvurularında, gsm hattı açtırırken ve bilumum resmi dairelerde işlem yaparken karşınıza mutlak surette çıkacaktır. çıkar..
artık birçok müşteri hizmetleri* görevlisinin annenizin evlenmeden önceki soyadı dediği isim. resmi olarak bir bağlayıcılığı yoktur zira yalnızca işleme kayıt sırasında örneğin banka hesabı açtığınızda falan verdiğiniz soyadın aynısı olması beklenendir. ille de annenizin evlenmeden önceki soyadını yazdırmak zorunda değilsinizdir. rastgele bir soyad da girebilirsiniz ki daha güvenli olur böylece. ne var ki boşanma olayları sonucunda güvenliği epeyce sarsılmıştır. netekim herkes, annesi-babası ayrı birinin annesinin evlenmeden önceki soyadını bilir.*
her sorulduğunda istisnasız küfür edilmiş gibi hissetmeme neden olur.
düşünün, alakasız biri, sizin bile tanımadığınız biri, soruya "annenizin" diyerek başlıyor. ürkütücü tabi..
çıkma nedeni şüphesiz bu bilginin resmi yollardan elde edilmesinin nadiren diğer fazlaca emin olunabilen kişisel bilgilerden daha zor olması ve nüfus cüzdanında yazmaması olan bir çeşit bilgi olmasıdır.
ne zaman birisi bana bunu sorsa içimi bir endişe, bir korku kaplar. yanlış bir şeyler yapıyorum hissine kapılır, büyüdüğümü daha bir fena hissederim. sormayın yahu, size ne! hızla kaçar uzaklaşırım ordan. senelerdir bu yüzden bir banka hesabı bile açtıramadım, tefeciler içinde dalgalandım da duruldum.
ülkemizde yasal işlem yapmak isteyenlerin bilmesinin zorunlu olduğu soy isimdir. ülkece bütün yasal işlerimizi annemizin soyadıyla yaparız.daha güvenli olduğu düşünülmektedir diye umut ediyor ve saçmalıklar silsilesiyle yaşamaya alışmış bir toplum olarak bunu da sindirmiş bulunuyoruz.
hatırlatma yöntemi olarak dayınızın, dayı çocuklarınızın, dayınızın erkek çocuklarının (yani kuzen oluyor) erkek çocuklarının (böyle devam edere bu), evlenmemişse teyzenizin soyadlarıyla aynı olan soyaddır. bazen işlemlerde soruyolar, pratik türk zekasının ürünleri işte. direkt annenizden hatırlayamıyorsanız, bunlar gelsin aklınıza.
anneniz babanızdan boşanmışsa ve halen bu soyadına sahip olması anlamına gelecek şekilde medeni halini yeniden değiştirmemişse, üstelik bunu sizi tanıyan herkes biliyorsa, güvenlik bazında hiçbir geçerliliği olmayan veridir.