gündem
  1. · ezel
  2. · giyotine yolladılar gitmedim
  3. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  4. · disko kralı
  5. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  6. · zongul ducks
  7. · kar yağarken hissedilen duygular
  8. · pink floyd şarkılarının uyuşturucu etkisi yapması
  9. · matlab

annelerin erkek evlatlara hala oğlan demesi  

1. benim annemin her zaman arkadaşlarımın yanında yaptığı şey.ilginçtir o kadar uyarmama rağmen hala yapar.her uyarışımda da ne kötülüğü var eskiden herkes öyle derdi şimdi mi kötü oldu der.
    mesela bizim eve annemin tanımadığı bi arkadaşım gelmiştir
    -oğlum kim bu oğlan?.sınıftan arkadaşın mı?
    -yaw ben oğlan diilim.
    -anne yaw kaç kere dedim şunu deme diye.
    -ne kötülüğü var eskiden herkes öyle derdi şimdi mi kötü oldu.
    *
    (shemsipashapasaji, 14.04.2004 22:05)
  2. annelerin gözünde hiç büyümeyen çocuklarına yakıştırdıkları ve ağızlarına takılan çağırma kelimesini* yıllar sonra da kullanmaları.. lakin günümüzde bir çok anlam içerir yumuşak gden ötürü, bu yüzden erkek evlatlar kullanılmasını fazla istemezler
    (prometheus, 14.04.2004 22:09)
  3. (ephedrine, 19.07.2007 17:01)
  4. annelerin kızlarının sevgililerine verdikleri "birinci aşama" sıfatıdır. anne, erkek arkadaşın göze girip girmeme derecesine göre çocukcağızı sıfatlandırır.

1. aşama sıfatı: oğlan. anne kızının sevgilisinden pek hoşlanmıyor.
    anne düşüncesi: "olmasa keşke."
    anne sorusu: "o oğlan napıyo?"

2. aşama sıfatı: çocuk. yavaştan ısınmış gibi kerataya. kabullenmiş varlığını bir şekilde.
    anne düşüncesi: "daha iyisi de olabilirdi. olsa da olur, olmasa da."
    anne sorusu: "o çocukla görüştünüz mü?"

3. aşama sıfatı: sevgilinin ismi. bu artık annenin ilişkinizi net bir tavırla kabullendiğinin göstergesi.
    anne düşüncesi: "eh, fena da değil. artık kızımı mutlu ediyorsa..."
    anne sorusu: "x'e söyledin mi akşam dışarı çıktığını?"

4. aşama sıfatı: damat. bizimki aileden sayılır artık, sevmiş anne.
    anne düşüncesi: "bizim kız kaçırmasa bari bunu."
    anne sorusu: "akşam damat da gelcek mi yemeğe?"

dördüncü aşamaya nadiren ulaşılmaktadır, üçe geldiniz mi fazla kaşınmayın, şükredin emi?

poil de carotte'dan hayat dersleri no 1
    (poil de carotte, 19.07.2007 17:48 ~ 17:49)
  5. ''kimsenin oğlu değilim ben, oğlan değilim ben!'' şeklinde karşılık verilesi olay.

(bkz: kahpe bizans)

(bkz: sümer tilmaç)
    (dirk, 16.08.2007 18:12 ~ 27.12.2007 20:11)
  6. aslı,orta anadolu'ya dayanan söz.bir evlât kaç yaşında olursa olsun,ister 20 ister 50;ebeveynlerinin gözündeki durumu bu coğrafyada şöyledir:

- senin bebekler nasıl?

onlar buralarda oldukça yadsınamayacak sıfatlardan biridir,herkesin giyeceği yegâne elbisedir.bi' de kendime kefeni yakıştırırım bu sözden başka.

- varsın böyle olsun,hep yanımda kalsınlarda.
    (stone cold, 16.08.2007 18:25 ~ 18:27)
  7. oğul aslında veledin karşılığıdır, oğlan da oğulun çoğuludur evladın karşılığıdır ve eskiden sadece erkekler için değil tüm çocuklara verilen unvandır; ancak şimdi anlamı daralmış tek bir çocuk anlamına gelmeye başlamıştır, ayrıca sadece erkeklere söylenir. erkek çocuklara oğlan demenin hiçbir sakıncası yoktur ne densindir mahmut mu densindir?
    (acayip biri, 16.08.2007 21:07 ~ 21:08)
  8. son derece normal bir hitab şeklidir
    (turfanda, 16.08.2007 21:16)
  9. bu durumda kız evlatlar için de şu başlık önerilir: annelerin kadın evlatlarına hala kız demesi.

yani bu iki tümceyi monologlar eşliğinde inceleyecek olursak:
    1- 60 yaşındaki annenin 35 yaşındaki oğluna hitabı: erkeğim bana bir bardak su getirir misin?
    2- 60 yaşındaki annenin 35 yaşındaki kızına hitabı: kadınım bir bardak su getirir misin?

evet, örnek monologlarımızdan da anlaşılacağı üzere, bir insanın çocuklarına verilen isimler; kız ve oğlandır, ing. daughter ve son örneğinde olduğu gibi.

(bkz: any questions everyone)
    (ven, 16.08.2007 21:24 ~ 21:26)
  10. sadece annelerin değil bazen kendilerininde söylediği şeydir. şöyleki bir yerel televizyonda asker uğurlama gecesi yapılmaktadır. gençler mikrofonu alıp tek tek kendilerini tanıtırlar.
    - ben abuzittin. evin tek oğlanıyım. (hah al işte hem oğlansın hemde süzme malsın)
    (cevriye cabbar, 23.04.2009 10:00)
  11. (jugador, 23.04.2009 10:08)
  12. zaman zaman anneannelerin de yaptığı eylem;
    anneannem (yüzüklerin efendisi izlerken boromir'i beğenmiştir) : sakıncalı, kim bu oğlan?
    ben : ya anneanne şehrin vekilharcının oğlu işte. hani savaşıyolar ya, sauronun şehrine sınırı var şehrin. kral yok şimdilik, vekilharç yönetiyo. bu da vekilharcın oğlu
    anneaannem: hmm pek de güzelmiş boylu poslu maşallah, asilzade oğlanmış hem. evli mi peki?
    ben : kem küm ?!?!?!?!?!?!?!?!
    (sakıncalı piyade, 03.05.2009 15:16)
  13. hadise deyince bal gibi oluyor ama anne deyince tü kaka.
    sen dokuz ay karnında taşı, besle, büyüt, yediği önünde yemediği arkasında;
    sonra bi oğlan dedin diye demediklerini bırakmasınlar, elin kızı deyince öpüp alınlarına koysunlar.
    yazık yazık, verilen emeğe yazık, yemedim yedirdim, içmedim içirdim, saçımı süpürge ettim...tüüü sana verdiğim emeklere
    hadise mi taşıdı karnında seni hee söyle, ben taşıdım ben...

çok pis gaza geldim lan.
    anne de değilim ama ilerde bi gün olursam diye bi kenarda böyle bi girim bulunsun dedim.
    iyi anne potansiyelim varmış ama kavramışım olayı...

(bkz: hadi deli oğlan)
    (bir buçuk iskender, 09.09.2009 04:00 ~ 04:10)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil