vera evinde huzur içinde the two towers'ı izlerken odaya anneannesi gelir.
v.a: kızım bunlar ne biçim ağaç?
v: ağaç değil anane onlar ent.
v.a: ent de neymiş? bildiğin ağaç işte.
v: olur mu anane?! bak bunlar konuşyor, düşünüyor..
v.a: e masal işte aaa!!
v: peki annane.
a : evladım kaça gidiyosun yavrum bu sene ?
t : 3 e
a : kardeşin kaça geçti yavrum ?
t : kardeşim okula gitmiyo anneanne
a : hamdolsun yavrum inşallah gider senin gibi okur amin inşallah
anneanne: yi çucuum!(meali: ye çocuğum)
torun*: biss...
anneanne: yirken yiğcen (meali:yerken yiyeceksin, burda mecaz var. yani hem yemek hem de başka şeyleri yerken sonuna kadar tüketme arzusu dile getiriliyor (bkz: para))
az önce yaşanmıştır...
anneannenin bizim evde kaldığı bir haftasonu sonrasında anneanneyi evine bırakmak misuf'a düşer. arabayla sakin sakin giderken okulun önünden geçilir, okul hevesle anneanneye gösterilir:
m: işte burası benim okul, hergün geliyorum valla, bak şurda girişi
a: park problemi yok di mi sizin okulda? (nerden aklına geldiyse hemen)
m: yok, her yer park yeri burda.
a: beleş di mi?
m: yok valla ya, 3 milyon alıyolar.
a: vay pezevenkler, talebesiniz siz ya.
m: hihuhahaha...
anneanne eve bırakılır, dönüp olay sözlüğe girilir.
- anneanneee.. ben geldim, seni görüp sarılamadım son bir kez anneanne.. n'olur aç hadi gözlerini, "kuzuuum" de bana anneanne.. n'olur?..
- ...
bu monologun yaşandığı günün gecesinde anneanne,
bilinçaltına yerleşmiş olan "ölmedi ki" düşüncesiyle; gece uyumakla uyumamak arasında geçen beyin bulanıklığında gözlerini açmıştır.
ancak uyanıp anneannenin yattığı odanın kapısına bakıldığında, bu rüyanın asla gerçekleşmeyeceği yavaş yavaş kabullenilmeye başlamış ve onun yokluğu ve ölümünün ızdırabı bir kez daha bütün duyularda hissedilmiştir...
+aaa kar yağıyo anneanne!
-hacca gittiğim sene de çok yağmıştı. kurt gecesinde yağan kar balkonda kalır..
uyandıktan sonra anneye anlatılır rüya; siz daha 3 yaşındayken hacca gittiği ve gerçekten o sene çok fazla kar yağdığı, anneannenin yollarda mahsur kaldığı öğrenilir.
peki ama kurt gecesi ne? niye balkonda kalır? nedir mesaj anlamadım ki ben..
bu diyaloğu en son anneannem hastanede yatarken 3 sene önce yapabilmiştik. ve ben şimdi monitör karşısında göz yaşlarımlayım. unutulmayan diyaloglardır.
istanbuldan kısa bir süreliğine memlekete kaçmanın ardından, anneanneye uğranır
+ananemmmmm
-canııımmmm (burdaki tonlamayı dünya üzerindeki hiçbir varlık yapamaz, emsalsizdir) ne iyi ettim de doğurdum seniii, ne güzel de doğururmuşuuummm
+anane yıllardır aynı muhabbet beni sen doğurmadın
-anneni ben doğurdum seni de ben doğurdum. benden başkası doğuramaz bu kdar güzelini
+peki anane...
----------------
bir bayram günü yaşanmıştır.
+ananem öpeyim (ele davranılır)
-ay yok elimi öpme daha o kadar yaşlanmadım (yanaktan öpülür) al bu da bayramlığın. ama bak söz ver deli deli harcama istanbulda, ihtiyacın olan bir şey varsa onu al, oh yavrum!
+peki anane...
(teyzem araya girer) anne bırak çocuk nasıl isterse harcasın
-olmaz öyle şey, devir idare devri, ihtiyacın olanı al e mi yavrum.
+peki anane...
(teyzeden misilleme) al yavrum bu da benim bayramlığım, sen de bunu deli deli harca, har vurup harman savur!
-öyle kötü şeyler öğretme çocuğa!
(bütün aile yerlerde gülmektedir.)
+ televizyonda çok güzel bir film var anneanne gel izleyelim.
- bu filmin türü ne?
+ duygusal komedi
- yok ben o tarz filmlerden hoşlanmıyorum. geçen bir film izledim çok güzeldi, çiftlik sahibi hakarete uğruyordu.
+ peki ne tarz filmlerden hoşlanıyorsun anneanne?
- ben hakarete uğrayan çiftlik sahibi türü filmlerinden hoşlanıyorum.
ewe gelince yıkanmış konverslerini kaloriferin üstünde gören torun:anneanneeee ne yaptıııın
gururlu anneanne:yawrucum,üzüldüm öyle arkadaşlarının yanında leş gibi ayakkabılarla gezince
ewe gelince yıkanmış konverslerini kaloriferin üstünde gören torun:ay ama anneanne bunlar bembeyaz olmuşlar
gururlu anneanne:ewet yawrum.sıkoçbırayss la yıkadım.sakkızzz gibi oldular
-bak dayına çok benziyosun
+öle diyosunuz ama ben pek benzetemiyorum
-bak dikkat et dayında prostat çıktı
+aman annane sende ne alaka ben daha gencim
-bilmem walla haberin olsun
+oha annane hala konuşuyosun yaa ne diğim
diğer kuzenler kopar...
+ne o siz benzemiyomusunuz niye güldünüz
niye geldim ben buraya yaa....
kendi ilçesinde köşedeki bakkaldan başka bişi görmemiş anneanne carrefura görtürülür. arabaya park yeri aranırken anneanne ilk bombayı patlatır
-araba pazarına mı getirdiniz beni len
gerekli açıklamalar yapılır içeri girilir büyük şaşkınlık içinde grossmarket gezilir etrafta satın alınabilecek binlerce ürün varken anneannem alış veriş arabasını göstererek
-bunlar kaçaki alsak bi tane
-anneanne bunları satmıyorlar
-her haltı satıyolar bi bunumu satmıyolar gidelim burdan
çaresiz çıkar gideriz
sycrone one'ın anneanne ve dedesi istanbul'a gelmiştir.bir haftadır olduğu gibi salonda oturulmuş ve televizyon izlenmektedir.televizyonda karsla ilgili bir program vardır.şahsım konuşmaya başlar;
ben: -aa kars güzelmiş ya.
anneannem fısıldayarak: -kimin karısı güzelmiş?
güya fısıldayarak söyledi. uzun zamandır bu kadar gülmemiştim. allahım sen anneannemi koru...
bir arkadaşın başından geçen olay..
kızlar okulu bitirip memleketlerine gitmiştir..bir arkadaşlarının evinde toplandıklarında kendilerini bir anda evlilik muhabbetinin ortasında bulurlar...ortamda olay kahramanımızın annesi teyzeleri anneannesi ve misafirler vardır..
anneanne-yavrularım bakın erkeğinizi elinde tutmasını onu memnun etmesini bileceksiniz..yoksa gider başka karılara yamulur aman haa..
torun-aman anneanne ya olmaz öyle şeyler bize..biz biliriz ne yapcağımızı vs vs..
anneanne-olur mu kızım bilceniz böyle şeyleri..bak bi taktik veriyim ben size..mesela ben ev temizliği yaparken hiç iç çamaşırı giymem..
torun ve diğerleri-????(dumur bakışları)
anneanne-özellikle de akşama doğru yaparım temizliği bak..sonra akşam deden işten gelir...malum ben eğilmiş yerleri temizliyorum...bi güzel eteği sıyırır..sonra...
torun ve diğer herkes-?!?!?!?!?!
- anneanne: zoort !
- ben: anneanne osurma yaa !
- anneanne: pıs osuruk pis osuruk, paat osuruk pak osuruk!
- ben: aman tanrım !
bu diyalogun önemi: siz siz olun sessiz osurmayın çok pis kokuyormuş, gerekirse sesli osurun bir laf söyleyen olursa anneannemin verdiği cevabı yapıştırın.