ataerkil aileden olmayı bir yana bırakın ataerkil aile kavramının ne olduğundan habersiz avrupa genç nüfusunun hemen her gün yüzlerce kez yaptığı iş/oluş.
türk kültürüne kesinlikle aykırı bir durum. bir evladın da böyle bir şeye yeltenirken kendini rahat hissedebileceğini sanmam zaten. gereksiz de bir hadise, her haltı kopyalamak zorunda değiliz dışarıdan.
anne babanın evdeki otorite sembolleri olduğu düşünülürse, oldukça gereksiz ve otoriteyi sarsıcı bir davranış olacaktır.bize harikaymış gibi gösterilen o amerikan gençlik dizi ve filmlerinde olduğunun aksine yurtdışında da yaygın olan bir davranış biçimi de değildir, zaten, anneye ya da babaya adıyla hitab etmek kültür ya da medeniyet seviyesini göstermez.
bunu yapan salakların bir kaç da savunması vardır:
- babanın koyduğu ismi ben mi değiştireyim
- annen de sana isminle hitap ediyo ama
- ne olmuş yane sen de bana adımla hitap ediyosun
hepsi çok saçma tabi bunların. neyse ki biz akıllıyız
- di mi benjamin?
amerikan toplumunda da olmayan şeydir aslında. onlar da paşa paşa mom ve dad derler. nereden çıkmış kim uydurmuş bilemiyorum.
bir de anne veya baba üveyse bir dereceye kadar affedilebilir.
anne candır,baba candır.onlara ''anne,baba'' demek de candan bi davranıştır.en basitinden,sevgiliye bile ismiyle hitap edilmez çoğu zaman.''aşkım,canım,cicim''gibi sözlerle denir. o halde anne babaya ismiyle hitap edebilmek için ortada bi sevgi eksikliği,yolunda gitmeyen şeyler vardır derim ben.
kanaatimce abartılmaması gereken durumdur zira anne babaya isimleriyle hitap etmek ne medeniyetin, ne saygısızlığın, ne de batı özentisi olmanın işaretidir. hatta öyle durumlar olur ki bunun sayesinde aşırı samimiyet bile sağlayabilir ailenin fertleri arasında.
aslında tüm bunlar toplumsal ve kültürel yaptırımlardır. toplumdan topluma değişkenlik gösterirler ve dolayısıyla doğal kavramlar değillerdir. büyütmemek lazımdır.