belki ilginizi çeker
  1. · voice over narration
  2. · reprise
  3. · araba kullanırken dinlenmemesi gereken şarkılar
  4. · turgut özakman
  5. · medula oblongata
gündem
  1. · soğuk havada kısa etekle dolaşan kızlar
  2. · itü yazarlarının evlenmek istedikleri ünlüler
  3. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  4. · mutsuzluk veren küçük şeyler
  5. · okan bayülgen
  6. · aşk ı memnu
  7. · colin kazım richards
  8. · bulaşık yıkamak
  9. · beni bağışla

anlatıcı  

1. sinema, tiyatro gibi birden fazla kapsayıcı nitelikli sanatlarda karakterler arasında olsa da olmasa da öykü dışarıdan anlatan ses, "narrator", dışses. anlatıma ise "voice over narration" demem gerekecek, makul bir türkçe karşılığı olunca demeyiz tabiki. en beğenilen -imdb'ye göre- "voice over narration" yapımları (idareten bir karşılık ile, anlatıcılı yapımlar) ise; sunset blvd., fight club, the lord of the rings: the fellowship of the ring, apocalypse now, american beauty olarak görünüyor şu an için.
    (ageylan, 22.11.2008 12:07)
  2. bildiğim kadarıyla edebiyatta iki tipi vardır. en adiyim artislik yapmıyorum. türkçesini ben de bilmiyorum.

(bkz: god-like narration)
    (bkz: camera-like narration)

god-like narration: kahramanların düşüncelerini de anlatır. mesela, "gazanfer bunu sezdi, kıskandı ama kıskanmıyomuş gibi gözüktü" cümlesinde gazanferin kıskandığını yannızca gazanfer himself bi de tanrı bilir.

camera-like narration: karakterlerin iç seslerini anlatmayan hikaye anlatımıdır. mesela "gazanfer olayı sezer gibi oldu. sıçmak isteyip sıçamıyomuş gibi bir hali vardı" cümlesinde sadece karakterin dış görünümü anlatılıyor. bazı bazı okuyucuya yardımcı olacak şekilde durumunu ve tavırlarını, jestlerini betimliyor.
    (hepten aykırı, 22.11.2008 12:28)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil