belki ilginizi çeker
  1. · hayal ettiğin şeye sahip olmak
  2. · türk eğitim sisteminin unutulmazları
  3. · sevgi
  4. · gestalt psikolojisi
  5. · 19 mayıs 2005
  6. · hat
  7. · mana
  8. · 19 yaşında hayatı anladığını sanan geri zekalılar
  9. · hümanizmin anlamını bilmeden hümanistim diyebilmek
  10. · aşk
  11. · madde 98: hiç olmayacak birine dünyanın en inanılmaz konuşmasını yap (reklam)
gündem
  1. · annelerin yakışıklı anlayışı
  2. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  3. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  4. · 22 kasım 2009 galatasaray manisaspor maçı
  5. · dersim katliamı
  6. · cebe sevgili ismini kayıt şekilleri
  7. · aklidengegorecelibikavramdir
  8. · apış aramda kan var
  9. · yalçın bulut vs memati baş

anlam  

1. her nesnenin ögenin ya da şeyin hayatımıza mührünü vurup vurmadığını anlamanın en dolaylı yolu onun dilde tuttuğu yeri belirlemeye çalışmaktan geçer.
    (kerrigan, 18.07.2004 00:06)
  2. (bkz. sebep)
    (axel fox, 14.08.2004 09:28)
  3. jp. imi
    (nonscholasedvitadiscimus, 10.03.2005 18:55)
  4. amlem olarak da telaffuz edildiği görülmüş eşanlamlısı mana olan kelime.
    (right lane must exist, 04.06.2005 10:39)
  5. (bkz: meal)
    (misuf, 21.10.2006 21:31)
  6. özdemir asaf şiiri.

"sen bana
    sen desen de, demesen de olur.
    ama ben sana sen deyeceğim.
    düşün dur."*
    (cala, 13.10.2007 15:23)
  7. arapçası mana olan değildir. ruha dair olanı, maneviyat ile çelişen mantıktan fırlamış anlama eyleminden türeyen "anlam" kelimesi ile ifade etmenin manasızlığından ötürü;

(bkz: mana)
    (skuba, 29.11.2007 01:42)
  8. anlam ve biçim arasında içsel bir bağıntı yok. bir yerde hata yapmışız. yazıldığı gibi okunan bir dil yerine yazıldığı gibi anlaşılan bir dil peşinde koşmalıydık. kelimelerin anlamları yazılışlarından çıkarılmalı. o zaman sözlüklere gerek kalmazdı.
    (recai pengül, 28.05.2008 21:19)
  9. anlam ve biçim arasında içsel bir bağıntı yok. tam da bu yüzden simgeleri anlamdan soyutluyoruz. rakamların evrensel tarihi'nde yazarın dediği gibi, insanlığın en büyük başarısı dört rakamı yerine dört nokta koymaktan vazgeçmiş olmasıdır. çünkü dört nokta dört değildir, elma derken çıkan ses de elma değildir. gerekli çağrışımı yapabilecek güçte bir beyne sahip olduğumuz için öyle olmalarına da gerek yoktur.
    (ali kamber, 28.05.2008 21:28)
  10. aslında olmayan ama zorla oldurulmaya çalışılandır. her hareketin, her kelimenin bir anlamı olsun istiyor insanoğlu ama yok. bunu niye kabul edemiyoruz, sürekli anlamların peşinde koşmak niye?
    aramızdan birini alalım. 'biri' olsun adı.
    bu 'biri', kendisini görmeyen, dokunuşlarını hissetmeyen diğer insanların, gerçekten 'biri' olmadığı için hissetmesinler istiyor. "var"ken "yok" olmaktan korkuyor. varlığının bir anlamı olsun istiyor. çabalayıp yolun sonuna geldiğinde aynada sadece kendisini görmesin. ya da ölümü.. bir anlamı olsun istiyor.
    bu 'biri' hep aramızda dolaşıyor ve her şeye anlam katmaya çalışıyor.
    yapma 'biri', hiçbir şeyin anlamı yok.
    bazen bir şeyin ulaşılmaz olması, ulaşılması imkanlıyken elde edememekten daha iyidir. anlam da böyledir. kafana ne kadar takarsan o kadar uzaklaşır senden.
    büyüyünce anlayacaksın sen de 'biri'.

garip oldu. neyse.
    (vjeshtitza, 09.05.2009 21:52)
  11. "anlam" kelimesi "anlam"ı tanımlamaya kafi... bunun dışında bir kelime atfetmek/yüklemek ve/veya "anlam"ı bilmek çabası haddini aşmaktır...

"anlam nedir" diye soran zaten "anlam"ı bulmuştur...
    (virgillius, 07.08.2009 15:47 ~ 15:48)
  12. verenin gözünden göründüğü gibidir.
    (mahmur beste, 17.08.2009 16:57)
  13. şarklı metefekkirlerin çoğu şöyle der bu mevzuda:
    "eşyanın bir kendisi vardır, yani madde olarak eşya; bir de manası vardır, yani o şeyin bizde uyandırdığı mana"
    buradan yola çıkarak şu sonuca girebiliriz: mana herhangi bir şeyde tek başına varolamaz. ancak ve ancak insan yükleyebilir manayı ona.
    buradan çıkartılacak sonuç: hayatın bi anlamı yoktur ancak ve ancak biz anlam yükleyebiliriz ona. çünkü tdk mana kelimesi yerine anlam kelimesini önermiştir.
    bonus: (bkz: saçmalama hakkı)
    (gülmüyor değilim, gülüyorum. mamafih similey gönderemiyorum)
    (kendinenudist, 15.10.2009 02:43)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil