belki ilginizi çeker
  1. · anksiyete bozukluğu
  2. · varoluşsal anksiyete
  3. · nevrotik anksiyete
  4. · obsesif kompulsif bozukluk
  5. · citoles
  6. · huzursuzluk
  7. · panik atak
  8. · yaygin anksiyete bozuklugu
  9. · tandans
  10. · tofranil
  11. · madde 97: bir ünlü şahsiyeti seninle mcdonald's a gitmeye ikna et (reklam)
gündem
  1. · metrobüse para vermeyen tkp li öğrenciler
  2. · aşk
  3. · call of duty modern warfare 2
  4. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  5. · köpekbalığı görünce yapılması gerekenler
  6. · yatmadan önce dinlenen son şarkı
  7. · recep tayyip erdoğan
  8. · montana max
  9. · bedük

anksiyete  

1. hoş olmayan özellikleri ile diğer duygulanım şekillerinden ayrılan ve kaygı, bunaltı kelimeleri ile de ifade edilen bir duygulanım şeklidir. somatik fizyolojik belirtileri yanında psikolojik özellikleri olarak sıkıntı, heyecan, aniden kötü bir şey olacakmış hissi ve korkusu sayılır.
    bilinçli olarak tanınan bir dış tehlike veya tehdide karşı ortaya çıkan ve belirtileri aynı olan korku dan kaynağının bilinmez olmasıyla ayrılır. yaşamda etkin olmayı ve istenen hedeflere varma ve doyum almayı engellediği seviyeden itibaren psikiyatrik bozukluk olarak kabul edilir.
    kaynak: esat göktepe
    (cellman, 23.01.2005 06:51)
  2. (bkz: anxiety)
    kaynak: ingilizce sözlük.
    bunu kullanan şunu da kullandı:tandans

cık cık...
    (kornish, 12.03.2005 23:27)
  3. (bkz: huzursuzluk)
    (viola, 12.03.2005 23:37)
  4. insanın yaşama sevincini alıp yerine mide bulantısı koyan rahatsızlıktır. tedavi edilse bile sık sık tekrar eder. çalan her telefonda ürkülür, çoğu ortamda güvensizlik, diken üstünde durma durumu oluşur. insanın içi sıkıntıyla dolar ve boğazını veya karnını bıçakla yarsa, nefes alabileceğini ve sıkıntısının geçeceğini düşünür. boktandır.
    literatürde "yaygın anksiyete bozukluğu" olarak geçer.
    (marla singer, 30.10.2005 19:29 ~ 25.08.2006 23:21)
  5. nefes alamadığı için daha derin nefesler alır kişi ama onlar da yetmez.halbuki ilk nefes yeterlidir demişti bi psikiyatrist. insan nefes alamadığını zannediyormuş.
    (böcek, 10.01.2006 23:46 ~ 23:47)
  6. gerginim üstüme gelmeyin nidalarının çokça duyulduğu kişilerde görülen sıkıntı,gerginlik,evhamlı olma hali.
    (pati, 25.05.2006 13:03)
  7. " sıkıntı geliyor, tıkanıyorum. bunalıyorum ve boğulacak gibi oluyorum."

" telefon ya da kapı çalsa hemen çok heyecanlanıyorum ve kalbim hızla çarpmaya başlıyor."

" nedensiz yere kalbim kötü kötü çarpıyor. hemen aklıma kötü hastalıklar geliyor ve bende de mutlaka bir kalp hastalığı var diye düşünüyorum. hastanelere kaç kez gidip çeşitli tetkikler yaptırdım. doktorlar bir şeyim olmadığını söyledikleri halde aynı belirtiler tekrar tekrar oluyor. tıbba inancım kalmadı."

" öyle şiddetli sıkıntı basıyor ki öleceğim, çıldıracağım ya da aklımı kaybedeceğim diye çok korkuyorum. yerimde duramıyorum. nefesim daralıyor, titriyorum, üşüme-ürperme geliyor, başım dönüyor. bu nedenlerle acil servislere koşturduğum oluyor."

(bkz: bunaltı)
    (whisper, 03.06.2006 20:20)
  8. (bkz: anksiyete bozukluğu)
    (ccuk, 18.09.2006 13:35)
  9. (bkz: panik atak)
    (kunduz, 21.03.2007 00:05)
  10. yaygin anksiyete bozuklugu olarakta bilinen aşırı bunalma ve iç huzursuzluk olarak baş gösterin duygudurm bozukluğu rahatsızlığıdır. terleme, titreme, soguk nemli eller, nefes alma guclugu, taşikardi gibi belirtileri vardir. kişi kendini huzursuz, sabirsiz, heyecanlı ve dikkatsiz hissedebilir. dikkatini herhangi bir şeyin üzerinde yoğunlaştıramaz. kendini içinde bulunduğu durumun, daha kötü ve sonuç alınamaz durumda olduğuna inandırır.
    iki başlıkta incelenir.
    (bkz: varoluşsal anksiyete)
    (bkz: nevrotik anksiyete)
    (kurutulmus kelebek, 28.09.2007 16:24)
  11. tehlike ya da tehlike olasılığında yaşanan gerginlik, korku, endişe, kaygı, huzursuzluk, sıkıntı, bunaltı, tedirginlik ile ifade edilen duyguları karşılamak için kullanılır ve aslında hepimiz için çok bilindik bir duygu olmakla birlilkte halk arasında günlük kullanıma yansımamış bir terimdir.
    (aller anfang ist schwer, 02.04.2008 18:01 ~ 23.04.2009 20:44)
  12. (bkz: ego/!gxix)
    (gxix, 14.07.2008 12:39)
  13. reçetelerin en az yüzde 75inde kendini gösteren teşhistir.bu kadar insanda varken acaba bende de var mıdır diye kişiyi şüpheye sürükler.
    (araftaki, 26.07.2008 16:56)
  14. huzursuzluk, sıkıntı, bir yere sığamama, bir şey olmuş da size söylenmiyor gibi hissetmeniz, sürekli telefona bakma durumu. birazdan sıkıntıdan patlayıp öleceğim o olacak.
    (maia, 21.10.2008 15:49)
  15. (bkz: citoles)
    (bkz: tofranil)
    (bkz: ludiomil)
    (kabuk adam, 21.10.2008 16:10)
  16. bir kere yakalarsa sizi, elini eteğini üstünüzden hiç çekmiyor. hiçbir zaman tam anlamıyla bitmiyor, gitmiyor.
    öyle lanet bir şey.
    (asphodel, 21.10.2008 16:14 ~ 27.10.2008 11:14)
  17. insanı yaşatmayan, yaşayan bir ölü yapan psikolojik bozukluk. yaşatmaz, huzur vermez, kahkaha atarken bile içinizde endişe vardır hep. yaşamdan uzaksınızdır, aldığınız bir nefestir zaten, o nefes de daralır daralır daralır.
    (nasıl yazmışım ama süper di mi, 22.10.2008 00:34)
  18. (bkz: obsesif kompulsif bozukluk)
    (küçük çocukların balonlarını patlatan cani herif, 22.10.2008 00:53)
  19. anksiyete yaşantısı iki bileşenden oluşur.
    bunlar, fizyolojik duyumların fark edilmesi (çarpıntı, terleme gibi) ve korku veya endişeli olmanın farkedilmesidir.
    motor ve organlarla ilgili etkilerin yanı sıra anksiyete, düşünme, algı ve öğrenmeyi de etkiler.
    konfüzyon ve algının bozulmasına yol açar. sadece mekan ve zamanın değil, kişilerin algılanması ve olayların anlamlandırılmasını da bozar.
    bu bozulma, dikkatin yoğunlaştırılmasını azaltarak, hatırlamayı düşürerek ve bir durumdan diğerine ilişki kurma yeteneğini bozarak öğrenmeyi engeller.
    emosyonların önemli bir yönü, dikkatin seçiciliği üzerindeki etkisidir. anksiyeteli bireyler, korku oluşturan durumları haklı çıkarma çabaları ile çevrelerinde belirli şeyleri seçme ve diğerlerini gözardı etme eğilimi gösterirler.
    hatalı bir şekilde korkularını haklı çıkarırlarsa, seçtikleri cevap ve oluşturdukları zararlı anksiyete döngüsü ile anksiyetelerini arttırırlar.
    eğer farkında olmadan seçtikleri düşünce ile kendilerini rahatlatabilirlerse, anksiyeteyi azaltabilir veya gerekli olan önlemin alınmasında yetersiz olabilirler.
    (sarafin, 20.05.2009 04:00)
  20. anksiyetenin yarattığı ruhsal çöküş benim sindirim sistemimi etkiledi. en ufak bir duygu fazlalığında etkisi mideme vuruyor ve resmen iflas ettiriyor. sıkıntılı dönemlerimde bırakın yemek yemeyi, su bile içemediğim oldu. yani ruhsal yönden çökerttiğini bir kenara koysak, fiziki açıdan da ağzıma sıçtı bu lanet şey benim. en ufak ters bir durumda endişeler, kafada senaryolar başlıyor hemen. aynı anda bir de karşılıksız aşk yaşıyorsanız iyice sıçtınız çünkü söz konusu şahıs ne yapsa, kimle konuşsa siz illaki rahatsız oluyorsunuz. ilaca başladık işte en sonunda. bi işe yarar mı yaramaz mı bilinmez. beden sağlığımı da etkilemesi yüzünden bana günleri azaba çeviren lanet bir hastalık bu.
    (vlad, 16.08.2009 13:24)
  21. ...sonra dedim ki söz ver kendine
    denizleri seviyorsan , dalgaları da seveceksin
    sevilmek istiyorsan , önce sevmeyi bileceksin
    uçmayı seviyorsan , düşmeyi de bileceksin
    korkarak yaşıyorsan , yalnızca hayatı seyredersin...
    (balefulwhisper, 03.09.2009 13:28)
  22. kişi gereksiz görse bile bir kaygı durumu içinde bulabilir kendini, veya dünyaya dair algılarında anormalleşmeler yaşayabilir ya da kiminden "içimde bir huzursuzluk var, sebebini bilmiyorum" sözü duyabilirsiniz. anksiyete taşıyıcıları onlardır. bir anlamda stres, kaygı ve huzursuzluk karışımı bir duygu.
    anksiyete süreklilik arzedince ortaya çıkan bir anksiyete bozukluğu hastalığı vardır ki, çekilir şey değildir.
    (identity, 13.09.2009 17:34)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil