|
|
- ukteydi.
efendim bu ukte çok doğru bir tespittir. anketler sözlüğün kalitesini düşürmekle kalmaz sözlüğün kelime anlamını değiştirir artık o yer sözlük değil foruma doğru yol almıştır. he ama asıl sorulması gereken neden anketler bu kadar ilgi görüyor? bu sorunun cevabı da çok basit, çünkü anketlere cevap vermek çok basittir, çünkü anketlerin sonsuz cevabı vardır. peki bütün anketler gereksiz midir? bu soruya da cevabım hayırdır. yaratıcı anket dediğimiz olgu bazen o anket başlığı çok güzel girilerle süsleyebilir de.
sonuca gelecek olursak, anketler sözlüğe zarar verir ama anketler dozajında ise sözlüğün neşe kaynağıdır ve insanları yazmaya çeker.
- kesinlikle doğru olan durum.
sözlükte ne kadar anket varsa, hepsi sözlüğün kalitesini düşürüyor. en azından benim için. şöyle ki, anket başlıkların hemen 2. ya da 3. girisi 'anket bu' ya da konu başlığına uyarlanmış şekilde 'anketörler' 'anket yapmak' 'anket anketoviç' gibi şahane bakınızlarla dolduruluyor. okunacak onca şeyin arasına saatli bomba gibi duruyor şerefsizim. onu da geçtim, anket niteliğinde bir başlık görünce ne zaman kim anket bu diyecek diye gerim gerim geriniyorum anasını satayım, huzur içinde anket okuyamaz oldum.
benim merakım, anket düşmanlığının nereden geldiği? tabi ki ekşisözlük'ten, ama sebep? sözlüğün anlamını bozduğu iddia ediliyor, kalitesini düşürdüğü savunuluyor. oysa ki pek çok başlıktan çok daha bilgi verici, çok daha faydalı olabiliyor bazı anketler. ağlatan şarkılar başlığından kaç tane favori şarkı keşfettiğimi sayamam mesela. ya da bulunduğum ortamla ilgili fikir edinmek için kaç anketi okuduğumu. bir sürü saçmasapan giri, bir sürü provokatör, bir sürü cahil cühela takımı sözlüğün kalitesini düşürmüyor da, anketler mi sadece günah keçisi? anket başlığa anket bu diyen cengaver başlığında gereken ayar verilmiş zaten, dileyen açıp bakar. bir zahmet başlığı açanın kim olduğuna da baksın. bir de sözlüğün en baba anketlerinden yasaklanması gereken şeyler başlığı incelensin bir zahmet, özellikle de ilk altı giriyi yazan kişiye.
adam sözlüğün sahibi, aslanlar gibi anketini açıp madde madde doldurmuş. anket bu diyen cengaverler orada tırstıkları için mi kahramanlığı bırakıp ankete katılmışlar?
kardeşim moderatörler var bu sözlükte, canavar gibi de çalışıyorlar. kurallar belli, formatlar belli. kimsenin kimseye acıması da yok. isteyen girsin müzeye baksın, format dışında kalan girilerle nasıl taşak geçiliyor. geçiyoruz hep beraber. anket var ve olacak. sözlük yönetiminin tavrına bakarak konuşuyorum, illegal bir durum da değil. yeter lan. bir yandan en güdük esprileri, en saçma sapan tespitleri, modellemeleri, akıl almaz yorumları yapanların bir yandan da kalite savaşçısı kesilmesi iki yüzlülüğüne katlanamıyor artık bazı yazarlar.
bu arada kendilerine son bir sözüm var: sen söylemesen de o başlığın anket olduğunu biliyoruz zaten. yeter. bişeyiççayiç. gözünün akını göremeyeceğim kadar uzaklaş. yeter be!
not: iki satır bir şey yazacaktım coştukça coştum. amma dolmuşum lan! ibret-i alem olsun diye satırına virgülüne dokunmadan gönderiyorum, imla hatası varsa editleriz zaman içinde.
- (bkz: sözlüğün kalitesini düşüren anketler)
|