anketörlük   

adana çık aradan

1. herhangi bir istatistik için, hazırlanmış matbu formlarla, kapı kapı dolaşıp yahut belli bir yerde durup gelen geçen insanlara soru sorma işi.
    (bitlirapunzel, 14.07.2006 03:31)

2. telefon anketörlüğü diye daha meşakkatli ve ankete maruz bırakılacak insanın sinirlerini daha bir üst seviyede bozan bir çeşidi de olan meslek türü.
    (theone, 14.07.2006 03:33)
  3. sözlükte, anket başlık açmak veya bu başlıkların altına giri yazmak gibi işlerle uğraşanların mesleği.
    (dünyayı kurtaran adam, 24.02.2007 18:10 ~ 18:19)
  4. vasıf gerektirmeyen iş.kız isterken prim yapmaz.
    (luminous, 24.02.2007 18:16)
  5. lise stajı* esnasında, staj yaptığım hastane de ilk ve tek tecrübesini edindiğim meslek. insanlara sorular sorarak genel bir yargıya ulaşmaya çalışıyorsunuz falan.

ibretlik bir anımı paylaşayım sizlerle, eğer anketörlük yapacaksanız, dikkate alınız. ya da almayınız.

hastanede staj yapıyorum dedim ya, işte hastanemizde iso kalite belgesi alabilmek için bi anket düzenlemişti. hastaların hastane hakkındaki görüşlerini, isteklerini, düşüncelerini alıyorduk biz.

benim staja yeni başladığım zamanlardı. hastanenin polikliniklerinin yerlerini tam olarak bilmiyorum ben de, öyle rastgele girdim birine. bi hasta kestirdim gözüme, yanaştım yanıma. sormaya başladım işte soruları, adamdan inlemeden başka bir yanıt alamadım. öyle boş bakışlar falan attı bana, uzaklaşma gereksinimi hissettim. uzaklaştım bende. başka bi hastaya yanaştım. soruyorum işte yine soruları, hastanemiz nasıl iyi mi falan diye tırt sorular, aynı tepki, aynı acılı surat ifadesi. anlam veremedim tabi. sonra adam eliyle bi tabelayı gösterdiğinde benim köşeli jetonumun düşüş sesini oradakilerin hepsi duydu sanırım ;

- diş polikliniği

evet, maldım, uzaklaşmalıydım. özür dileyerek uzaklaştım. oturdum ben doldurdum anketleri. burdan da itiraf etmek istiyorum. benim sayemde iso belgesi aldılar. dua etsinler bana.
    (biloperat, 02.07.2008 18:15)
  6. neyin anketini yaptıklarına göre nitelik kazanır anketörler. çünkü bazı anketleri yapmak cesaret ister, gt ister. sadece konusunun abuk veya ayıp olmasından değil, halkın her kesimine o soruları sorabilmek gerçek bir yiğitliktir. bu yüzden anketörler cesurdur, ya da cesur olmalıdır hiç değilse.
    (ntcik, 02.07.2008 18:23)
  7. üniversitedeki ilk yılımda bir yandan okuluma devam ederken icra ettiğim meslek.
    kesinlikle çelik gibi sinirler gerektirir.beceriksiz süpervizörler yüzünden onlarca anketiniz iptâl olabilir.bazı projelerde denekleri 20 dakikadan fazla sürecek anketler için iknâ etmeniz gerekir.bir saat süren anketler mevcutur.
    telefonda,yüzyüze,sokaktan rastgele çevirdiğiniz kişilerle şirketin tuttuğu bir ofiste olmak üzere farklı şekillerde uygulanır.peynir üzerine bir anket için ümraniye'de ofis yerine bir düğün salonunun kiralandığına bizzat şahit olmuşumdur.eğer belli bir ürüne sahip olan deneklerle memnuniyet araştırması yapılıyorsa genellikle randevulu çalışılır, daha önceden bilgilendirilmiş kişilerle görüşülür.bu yöntem anketör için nispeten daha kolaydır.lakin,gerek telefonda, gerek lokasyonda herhangi bir konu üzerine tamamen bilgisiz insanlar üzerinde anket uygulanıyorsa felakettir.kırsal kesimlerde uygulanan anketlerde yaşını bilmeyen insanlarla da karşılaşırsınız,17 yaşında iki çocuğu olan kızcağızlarla da..."bunlar zaten türkiye'nin gerçekleri,siz anketörler nerde yaşıyorsunuz?" diye soran pıtırcıklara da,böyle kişilerin varlığından haberdâr olmakla onlarla karşılaşmanın ayrı şeyler olduğunu hatırlatırım.müthiş tecrübeler kazanırsınız.anketörlük yapmadan önce okulun öğrenci işlerinde bir belgeyi bir haftada ver(e)meyen kazmalara sinir olurken,bu işi yaptıktan sonra aynı kişilere gayet akıllı kişiler gözüyle bakılabilir,en aptal insanlara bile laf anlatmayı başarabilirsiniz.insanlarla iletişiminiz kuvvetlenir.özellikle insan kelimesini kullanıyorum çünkü cips üzerine soru sormaya başladığınız bir hayvan,telefonda sarkıntılık etmeye kalkabilir.küfür edip kapatabilirsiniz.(bkz: işin erbabı)

anketörlerin de askerler gibi anıları bitmez,"adama x ürünü kullanır mısınız diye sordum,bana eşinden yeni ayrıldığını anlattı" ya da "'x kredi kartını ne kadar canayakın bulursunuz?' diye bi soru var ,nasıl sorsak ki?" türünden abukluklar duyabilirsiniz.
    hatta bir adam "aracınız bir ünlü olsa kim olurdu?" sorusuna "banu alkan"yanıtını vermişti.merakımı yenemeyip sebebini sorduğumda,şimdi buraya yazmak istemediğim ama pek çok insanın tahmin edebileceği bir cevap almıştım.(bkz: binmek)

her iş gibi zor yanları vardır,her iş gibi önemli olan can sıkan taraflarını işyerinde bırakmaktır.
    ne olursa olsun özellikle öğrencilik süresince yarı zamanlı çalışma şansı sağladığı için tercih edilen bir iştir.anketörlüğü profesyonel olarak yapanları sabırlarından ötürü tebrik etmek,onlara şefkat göstermek gerekir.onlar en asil duygunun insanıdırlar.
    (hüzünden bozma mutluluk, 02.07.2008 19:57)