|
|
- ego'nun liseden beri ceremesini çektiğim, artık yeter diye isyan ettiren ya gerizekalıca, yada daha kötüsü ideolojik uygulaması. her akşam çıkışımda saat 11.30'da otobüs durağında olmak için koşturma sebebim, gece çıkamayışlarımın, konserin ortasında çıkışlarımın, taksilere ödediğim tomarla paraların sorumlusu.
2000'li yıllarda türkiye'nin başkenti ankara'da saat 00.00'dan itibaren hiçbir toplu taşıma aracının olmaması (metro, otobüs, minibüs vs.) sanırım yurdumun ironik ve acınası manzaralarından sadece biri.
büyük şehirlerde hayat 24 saattir, bu bilinir. peki biz neden geceleri evde oturmaya, işlerimizi 06.00-00.00 arasındaki 18 saatlik dilime sığdırmaya zorlanıyoruz. gece 12'ye kadar halledemezdiğimiz işlerimiz olamaz mı, 12'den sonra çıkmamız gerekemez mi yada 12'den sonra ben çıktığım bardan, balodan, davetten, konserden sonra eve dönmek için tomarla para dökmem mi gerekir? toplu taşıma benim vergilerim karşılığında sosyal devlet anlayışıyla devletin bana sağladığı bir hak değil midir, ben bu hakkı sadece belli saatler için mi almış durumdayım? gibi sorular dönmekte aklımda. gece 12'den sonrası yaşanamaz bir hayat dilimi olarak aklında hep ankaralıların, bu uygulama sayesinde.
üstelik bu sorunu aşmak sanıldığı kadar zor da değil. söz konusu zaman dilimi saat 12 ile sabah 6 arasındaki 6 saatlik bir zaman dilimidir. bu saatlerde her güzargah için gün boyunca çalıştırılmayacak bir ego şöförü pekala nöbetçi olarak seçilip saatbaşı ring yapması sağlanabilir. toplam ring sayısı bile 6 olacaktır. en olmadı iki şöför nöbetçi seçilir.
neyse ki chp ankara milletvekili tekin bingöl ankaralının sesini duymuş ve 12'den sonra da ego'nun çalışması için bir yasa tasarısı vermiş ve bunun halka uygulanan üstü kapalı bir ev hapsi olduğunu söylemiş. çılgın atmak istesem de büyük ihtimalle bu uygulama kalktığında benim üniversiteyi bitirmiş olacağım, belki başka bir şehir, belki başka bir ülkede olacağım geldi aklıma, kaldım öyle.
sonuç olarak temennim odur ki bunca zaman bize ev hapsi yaşatmış, belli saatleri yaşamamıza engel olmuş, ankara gibi bir metropolü günü 18 saat yaşamaya zorlayan bu uygulama bir gün kalkar.(scorpeo, 22.03.2008 14:11 ~ 14:12)
|