|
|
- ankara'nın ulus ilçesinde, kalenin hemen altında bulunan, istanbul arkeoloji müzesi'yle beraber türkiye'nin en önemli müzelerinden biridir. herkesin bildiği hitit güneşi, geyik heykeli ve anadolu'da gün ışığına çıkarılmış tek bronz yazılı tablet (ve tabi diğer tabletler) mutlaka görülmesi gereken hazinelerimizden birkaçı olarak bu müzede bulunuyor.
ancak dün gördüğüm kadarıyla, ne güvenlik görevlilerinin, ne de satış standında bulunan gözlüklü elemanın ingilizcenin i'sinden haberi yok. müzede çalışan ve ingilizce, almanca, italyanca ve ispanyolca rehberlik hizmeti veren profesyonel rehberler haricinde turistlere yardım edecek hiç kimse yok. almak istediği kitabın fiyatını merak eden turistcağıza gözlüklü eleman kendi kendine sigara molası vermiş olduğu için ben yardmcı oldum. zira standın yanındaki güvenlik görevlisi bu elemanı aramakla meşguldü. ayrıca müze genelinde çöp kutuları yok denecek kadar az. kısacası gidişat kötü. buradan yetkililere sesleniyorum, müze yönetimi böyle olmamalı.
- sevgili devletimizin(!) bu müze için yeterli alan ayırmaması nedeniyle müzedeki eserlerin bir bölümü bir dahaki yüzyıllarda keşfedilmeyi müzenin arşivinde beklemektedir.
- pek çok nadir eseri bünyesinde barındıran,gezmesi zevkli müze.hitit güneşi için
(bkz: http://img142.imageshack.us/...)
- 1997 yılında avrupanın en iyi müzesi seçilen ve dünyada eşi ve benzeri olmayan, içerisinde orjinal eserlerin sergilendiği ve paleolik çağdan klasik çağlara kadar eşsiz eserleri bulabileceğiniz değerli bir müzemizdir.
- internette var olmasına karşın videosunu indiremediğim tek ören yeri. diğerlerinin videosu zaten yok fakat bu müzenin tanıtım filmi o kadar güzel ki rehberlik yapacağım gün öncelerinde buradan çalışıyorum konuma. ama kota da işliyor aynı zamanda.
bahçesindeki 7.5 m. tek parça taştan hitit zafer heykeli ile daha girişte sizi etkileyen, tüm anadolu'yu özümseyebileceğiniz bölümleriyle harika bir hızlı türkiye turu yapabileceğiniz bir müze.
- ankaralıların merak edip gitmemesi bir utançtır, tüm türkiyelilerin de mutlaka bir gün gidip görmesi gerekir, ölmeden önce. tabi tarih algınız gelişmişse... böyle değerli bir müzedir, hiç abartı yok. kesinlikle bir kerede hepsi gezilemez, gezilmemelidir, bacaklarınız ağrır, hızlı hızlı geçersiniz, bir şeye yaramaz, içinizde kalır. üstelik öğrenciler için ücretsiz diğer müzeler gibi, durmayın derim...
- atatürk'ün hitit tarihi merakı üzerine oluşturulmuş ankara'nın ulus semtinde bulunan müzedir.ankara kalesi'nin hemen altında yer alır.paleolitik çağdan hititlere anadoluda yaşamış bir çok önemli uygarlığın (frig,urartu,lidya..)buluntularına yer veren müze 1997 yılında avrupa'da yılın müzesi olarak seçilme gibi büyük bir başarıya imza atmıştır.paleolitik ,neolitik ,kalkolitik çağın buluntularının olduğu seksiyonlar oldukça ilginç olmakla birlikte ,müze eski hitit, hitit ve geç hitit olarak bu önemli imparatorluğada geniş şekilde yer vermiştir.müzeden çıkışta müzede bulunan eserlerin kopyalarının satıldığı standlarda oldukça ilgi çekicidir.
|