|
|
- akp'yi eleştireni chp'li, faşizmi eleştireni gominist sanan teletabi yazarlarla kardeşçe yaşayıp giden ve hatta onlarla sıkı sıkı sarılan* yazarlardır. daha birçok çeşidi vardır teletabilerin ancak say say bitmez.
(bkz: ukteydim doldum)
ukteci: cityless
- teletabi yazar markasının fahri patent sahibi olarak "sarılalım sıkı sıkı" selamıyla girizgâh eylemek istiyorum.
fıtrat (genetik de diyorlar), çevre şartları, yetişme biçimi vesaireden ötürü çeşit çeşit, boy boy ve renk renk bir spektruma sahip ademoğlunun kâh top koşturduğu kâh at kovaladığı yeryüzünde, hak-hukuk-devlet erklerinin bertaraf edilmesinden hümanist beklentiler içine girenler de teletabi süpürgesidir efendim. komünizm bile nispeten daha uygulanabilir ve geçerli bir alternatif rejim olduğunu tarihi akış itibariyle kanıtlamışken (ömrü daha uzun oldu) plastik fikir yoğun, pratik yoksunu bu oyuncak yönetim biçiminden medet ummak teletabilerin tostlarını, masalarını, tuvalet kağıtlarını yutmaktır.
insanların o bilince ulaşması bikbikbiyle teşrif edecek olan arkadaşları evrimleşir diye toplayıp victoria's secret 'larla donattığım primat koleksiyonumu göstermek üzere arka tarafa davet ediyorum.
güle güle tinki vinki,
güle güle dipsi,
güle güle laa-laa,
güle güle poo
awww kıskandım.
- ingilizcede arch denen kök yöneten anlamındadır. yönetim biçimlerinin sonunda görülen -arşi eki bunun türkçeye geçirilen okunuşudur.
mono+archy = monarchy gibi.
a + archy = a(n)archy = anarchy de anarşi olarak dilimizdedir ve ingilizcedeki köküne göre yönetensiz moto-mot çevirisindedir. yani yönetici olmadan kurulmuş düzen anlamına gelir. çok kolay bir kelimedir. n, ş ve r harflerinin vurgulu etkisiyle bilinçaltında "olumsuz" bir ses çağrışımıyla kalır.
(bkz: anarşizm)
insan denen varlığın doğası gereği hangi yönetim şekli uygulanırsa uygulansın kusursuz bir düzen kurmak mümkün değildir. bu yüzden tepede bir yönetici olmadan veya herkes adına, yapılması gereken bir takım "ayak işlerini" yapacak birileri olmadan yaşamak da zordur. çünkü mutlaka birileri bu durumu maddi ve manevi menfaat elde etmek adına kullanacak (ve hadi sadece kullansa neyse) ve bir başkasının yaşamına tecavüz edecektir. bu yüzden dünya üzerinde anarşi kavramının hakim olduğu "bölgeler" (tanım gereği devlet de denemez) ya yoktur ya da yok denecek kadar önemsiz boyutta ve sayıdadır.
işte bu başsızlık durumu insana ilk olarak kaos, yukarıda anlatmaya çalıştığım haksızlıklar, disiplinsizlik ve bunlara karşı olan yoğun korku sebebiyle anarşizm çok kötü çağrışımlar yapar. mesela pek çok insanın gözünün önüne süpermarketten mal yağmalayan insanların görüntüsü, dışarıdaki yanan variller, ters dönmüş ve dumanlar yükselen arabalar, dağınık sokaklar, herkesin bencilce kendini düşündüğü sefil bir dünya resmi getirir. böyle bir ön yargının bulunmasında o gerizekalı hollywood perdesinin gözlerimizi kapamasının payı çok büyüktür. böyle bir ihtimal vardır ama illa böyle bir şey olacak demek değildir. bu yüzden de anarşizmi terör sanan insanların (ve doğal olarak yazarların) bulunması çok normaldir.
eğer iyi niyetle bir ütopya kuracak olursak, herkesin hoşgörü, yüksek eğitim, özgürlük, sadece kendi hayatıyla "gerekli ve yeterli" miktarda ilgilendiği ve yeterli refah seviyesi sağlanmış maddi imkanlar içerisinde yaşadığı bir toplumla anarşizm büyük bir ihtimalle yürür. komünizmin de amaçladığı gibi.
ancak günümüz dünyasında bu duruma ulaşmak neredeyse değil kesinlikle imkansızdır. bence; anarşizm bir hayaldir. olsa olsa sadece bireysel olarak emeklilik zamanında (veya imkan varsa tabii daha erkenden) karadeniz bölgesindeki yemyeşil ve insan sayısı açısından neredeyse sıfır olan bir yaylada, kendi yağınla kavrularak (ve mümkünse eşinle) yaşayarak gerçekleştirilebilir. böyle bir toplumun hayali boştur.
ancak anarşizmi, terim anlamıyla mantıklı olarak düşünmeyip terör ile eş tutan yazarlar da ayıp etmesinler. unutmamak gerekir ki her fikrin arkasında bir düşünce vardır. istenildiği kadar karşı olunsun ve uygulamada gerçekten terörle neredeyse eş duruma gelmiş olsun, bu terim anlamın arkasındaki fikri kötüleyemez.
ha her yönüyle düşündüğümde bile benim fikrim mi ne?
abi git ya, anarşi dediğin olay doğrudan saçmalık...
- (bkz: tinki vinki)
(bkz: dipsi)
(bkz: lala)
(bkz: po)
- hümanizm temelli bir yolu yakıp yıkarak kurmaya çalışan sözde anarşistler nedeniyle bu sanrıya sahip yazarlar ortaya çıkmıştır. sen en temelde bilinç de, insanlık de, hümanizm de ondan sonra başla düzen düşmanlığı adında terör estirmeye. halbuki en iyi anarşistler analiz ediyorlar "bilinç düzeyi" denen olgunun ne durumda olduğunu, sen terör estirmeyi anarşizm adına yapınca bu bilinçten yoksun olduğunu iddiaa ettiğin kişilerin anarşizmi terör sanmasından daha doğal ne olabilir ki? dahası bu bir sanrı değil gerçeğin ta kendisidir!
insanlık pasif direniş diye bir şeyin varlığından haberdar! eğer sen de dediğin kadar hümanistsen, aslında bu yolu gerçekten özümsemiş bir anarşistsen başvuracağın yol şiddet olmaz, olamaz! hiç bir açıklama da şiddeti meşru kılamaz! ha kılar diyorsanız da sizi faşizm saflarına alalım, oradan zaman içerisinde göreceli bir geçiş yaparsınız anarşizme, tabi iktidar olduktan sonra geçebilirseniz?
tüm bunlara rağmen yadsınamaz bir gerçek var ki iktidarın olduğu her ortamda göreceli olarak sömürü, adaletsizlik gözlenecektir! iktidarın olması bile aslında insanları ayırmaya yetiyor, yönetenler ve de yönetilenler diye! burada zaten ayrım başlıyor. sorun bu ayrımın olmadığı bir ortamda yaşayabilmek.
piyasanın görünmez eli aslında en iyi anarşizmde işler. ortada hiç bir müdahale kaynağının olmadığı, tamamen serbestinin bulunduğu bir ortamdan bahsediyoruz.
pürkapitalist bir sistemden parayı çıkarın! elinizde anarşizmden başka ne kaldı?
son olarak;
anarşizm öcü değildir! iyidir! ütopyadır!
- (bkz: bir problemin manifestosu)
(bkz: hayallerde buluşuruz)
(bkz: ütopya deyip ütopyaya sevdalanmak)
(bkz: ütopya)
- anarşizmi herkes her şey sanıyor sayın sözlük. biri terörist der, diğeri beşiktaşlı der; der oğlu der. ama bir kişi çıkıp da kamuoyunun huzurunda ben anarşikim anarşistlik böyle olur demez; diyemez. neden? şu diyaloğa bakalım hemen:
- dostlarım biz anar ahhhhhh
- de get lan terörist vurun la vurun kaçıyo bak sık sık rüstem sık göbeğine göbeğine...
evet yukarıdaki diyalogtan da görüldüğü gibi insanımız anarşistleri direktman kurbanlık koyun olarak görmektedirler bunun için onları idealist insanlar olarak kabullenmek yerine kesip biçmeyi tercih ederler. bu yüzden daha kaç yıl terörist damgasıyla türkiye'de tanınacaklar merak ediyorum.
not: 1 mayıs 2007 tarihli ntv taksim canlı yayınında muhabir " kendilerine anarşistler diyen grup korsanlar gibi kocaman bir a harfinin bulunduğu, kara bir bayrak açtılar" demiştir. muhabirler anarşizmi bilmiyor, yazarlar terörist diyor. (bkz: çok yalnızız be sözlük)
- (bkz: sarılalım sıkı sıkı)
- tinky winky , dipsi , laa laa , po gibi rütbeleri olan yazarlardır. tespit yapanlarına pokemonsal teletabiş denir ki en tehlikeli tür de budur. literatürde yeri var.
- -anarşizm terördür poo
-değildir la laa
-peki poo. oynayalım mı?
-oynayalım la laa
(bkz: sanı)
|