anadolu dan görünüm   

adana çık aradan

1. 'mardinin nusaybin ilçesinde teröristlerle çatışmaya giren 3 erimiz şehit oldu iki yasadışı örgüt üyesi ölü olarak yakalandı.dıt dıt dıt da da da da da da dıdıdıt' repliği ve fon müziğinin beynimize kazındığı trt nin saat 6 programı
    (12monkeys, 15.04.2004 21:23)
  2. kömür ocaklarına senede bi defa mutlak ziyaretin şart koşulduğu tv programı
    (jamal, 15.04.2004 21:59)
  3. her nasılsa bu programda kullanılan ilk görüntü de son görüntü de "arşivden" ibaresi taşırdı.
    ulan arada binbir olay olmuş, tüm olaylar kaydedilmiş, ne diye sıcağı sıcağına vermeyip stoklarsınız ki diye de pek düşündürmüştür.

aynı zamanda programa ait ve gerçekten tüyler ürperten müzik, hatırlayan hatırlar "ailesiyle pikniğe gittiği ormanı izmariti ile yakan ve sonra çakıl taşları üzerine çömelip ağlayan adam"* temalı trt öğretici filminde de sıkça kullanılmıştır.

(bkz: eyvah ormanı yaktım adamı)
    (palanthaser, 18.11.2005 19:49)
  4. aklımıza kazınan bir müziği vardı ve o da "chariots of fire" adında bir besteydi sanırım.

...
    düzeltme: aklımın bir köşesinde yer eden müzik yine vangelis'in bir bestesi olan "to the unknown man"miş. ancak bu da "anadolu'dan görünüm"ün değil yine bu programın çağdaşı olan perde arkası'nın jenerik müziğiymiş.

"anadolu'dan görünüm"deki fon müziği ise ulvi cemal erkin'in "köçekçe süiti" adlı eseri.
    (selenge, 18.11.2005 19:58 ~ 09.05.2008 18:41)
  5. güntaç aktan'ın sunduğu, hafızalarda yer eden en önemli unsurunun şüphesiz ki müziği olduğu programdı. devlet televizyonunda yayınlanıyor olması ve dönemin pkk olayları nedeniyle tekdüze bir programdı elbette. askerler ve de ele geçirilen ya da pişmanlık yasasından faydalanan pkk militanları kameralara ezbere konuşur geçerdi. pkk'nın büyük darbeler aldığından bahsedilir, halkımız morallendirilmeye çalışılırdı. "bugün kaç tane kanı bozuk öldürülmüş" diye ekran karşısına geçen ve mutlu olan yaşlıları hatırlarım.

güntaç aktan, donuk bakışları ve bariton sesiyle anadolu'dan görünüm soundtrack olarak da değerlendirebileceğimiz, asıl adı pek bilinmeyen köçekçe adlı jenerik ve de fon müziği eşliğinde tüyler ürpertirdi. o dönemde çocuk olup da bu programdan çekinmemek oldukça güçtü sanırım. terör, ölüm gibi soğuk kavramların o döneme göre normal olarak buz gibi bir program formatıyla önümüze sunulması tırsmak için yeterli ortamı oluşturuyordu.

ne zaman programa rastlasam odadan bir şekilde kaçardım. o zaman uzaktan kumanda yoktu sanırım ki olsa da tek kanal vardı neyi kimi değiştiriyorsun da neyden kaçıyorsun.
    (wolfshade, 18.11.2005 20:11 ~ 20:13)
  6. dıt dıt dıt dııdı dııdı dııdı dııdı dıdı dıııııt
    dıt dıt dıt dııdı dııdı dııdı dııdı dıt dıt
    dıdırı dıdırı dıtdı dıtdı dıtdı dırıdı
    dıt dıt dıt dııdı dııdı dııdı dııdı dıt dıııt
    şeklinde bir müziği vardı.
    (esbjorn, 18.11.2005 21:16)
  7. perde arkasıyla birlikte trtnin alacakaranlık kuşağını oluşturan program.*
    (soulforged, 20.11.2005 00:45)
  8. emrhg ile çok konusunu ettiğimiz program. güneydoğudaki birçok ilçenin adını bu program sayesinde öğrenmiştik. bu program yayınlandığında çok az kanal olduğundan, tüm o jenerasyonun belleğine işlemiş öğeler barındırır. keşke biri arşivlerden çıkarıp hatırlatsa...
    (mek, 20.11.2005 04:00)
  9. online kimseler ekranında haritanın hemen üzerinde gözüken bir ibare.
    (sycrone one, 31.03.2007 02:24 ~ 02:29)
  10. avrupa'nın birçok ülkesinde, amerika'da ve hatta brezilya'da bile birçok sözlük yazarının olduğu düşünülürse online kimseler için eksik kalan bir ifade.
    (stairway to heaven, 12.04.2007 17:00)
  11. (bkz: tunus'taki sözlük yazarları)
    (zeus, 18.04.2007 15:50)
  12. ananne ve dede ikliisinin büyüttüğü bir çocuk olarak, dedemlerde; akşamüstleri tam da çizgi film saatlerinde izlemek zorunda bırakıldığım program. aslında zorunda falan bırakılmadım adam bunu izliyordu lakin beni televizyonun başından kaldırmayı düşünemiyordu. hala gözümün önünde teröristlerin öldürdüğü bebekler, bastığı evler vardır.

arşivden görüntüler eşliğinde körpe beynime kazınan pkk ve apo olgusu, yaşama hakkının en önemli hak olduğunu savunan beni bile aponun öldürülmek üzere hannibal'a teslim edilmesi gerektiğine inandırmıştır.
    (ichgeheindaskino, 01.05.2007 23:39)
  13. çocukluğumun macera dizisi.
    (derinlik delisi, 28.05.2007 23:03)
  14. daha sonra trt haber dairesi başkanlığı da yapan güntaç aktan'ın yıllarca davudi sesi ve ciddi ifadesiyle anadolu'dan değil, "güneydoğu anadolu"dan gösterdiği trt programıdır.

devlet televizyonunun "yöre halkı"nı pkk'ya karşı bilinçlendirme amacıyla yıllarca sürdürdüğü yayın, "psikolojik harp" kapsamında değerlendirilmelidir. benzerleri ayrılıkçı örgütlerce tehtid edilen her yerde yapılmaktadır.

fakat beni asıl dumura uğratan ayrıntı, trt'deki kürtçe yayınla ilgiliydi.

ab'nin bastırmasıyla kürtçe yayın hazırlığı yapan trt, "kürtçe yayınlarla ilgili geniş tecrübeleri olması" nedeniyle bu işin başına güntaç aktan'ı koymuştu. dönemin trt genel müdürü yücel yener, güntaç aktan'ın koordinasyonundaki bir grup spikerin kırmanci (kürte'nin türkiye'de en yaygın konuşulan lehçesi) lehçesinde dile hakimiyet gibi konularda eğitim aldığını açıklamıştı.

güntaç aktan'ı aynı ses tonuyla, aynı fon müziğiyle ve hatta arada duyalan makinalı tüfek sesleriyle üstüste dizilmiş pkk'lı cesedi görüntülerine fakat bu kez kürtçe "bunlar bizim çocuklarımız" dediğini hayal eder misiniz?
    (haimatlos, 28.05.2007 23:42)
  15. (bkz: köçekçe)
    (üç kademeli su ısıtıcısı, 07.06.2007 16:59)
  16. çarpıcı bir müzik eşliğinde, açılışının bir kısmında gürbüz buğday başaklarının arasında ilerleryen bir biçerdöveri(traktör de olabilir) unutamadığım ve bundan başka da hakkında bir şey hatırlamadığım program. ne kadar gereksiz de olsa, çocuktum, izlerdim ben bu programı her hafta galiba.

ayrıca: (bkz: piksel piksel anadolu)
    (ornitrin, 05.09.2007 21:30)
  17. bir daha başlamasından korktuğum program.

(bkz: bu son olsun)
    (mücrim, 19.12.2007 00:55)
  18. çocukluğumu harap etmiş bir programdır zira anadolu dan görünüm diye terör ve teröristleri göstererek bana bu mu lan anadolu dedirtmiş programdır.
    (eser, 01.03.2008 13:13 ~ 14:12)
  19. hemen her terör olayı haberine şer yuvası pkk şeklinde giriş yapması ile ünlüdür.
    (topal penguen, 08.05.2008 23:00)