görseller
ana dilde eğitim 

gündem
  1. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  2. · sözlük yazarlarının itirafları
  3. · giyotine yolladılar gitmedim
  4. · sevgilinin söylediği unutulmayan sözler
  5. · 24 kasım 2009 barcelona inter maçı
  6. · itü sözlük yazarlarından özlü sözler
  7. · colin kazım richards
  8. · höşmerimli dondurma
  9. · sabetay sevi

ana dilde eğitim  

1. hazırlıkta ingilizce hocama ne istediğimi sorduğunda verdiğim cevap...
    (where is my mind, 04.05.2004 22:07)
  2. en iyi anlama, kavrama, düşünmenin yapılabildiği, gerçek ve bağımsız bir eğitim-öğretim için olmazsa olmaz durum.
    (ceycey, 06.06.2004 13:03)
  3. en azından ortaokul ve lisede fizik, matematik, kimya gibi dersler için uygulanması gereken durum.
    (nienna, 22.06.2004 11:35)
  4. öncelikli olmayan sorun
    (bkz. ana dilde ezber)
    (marooned, 22.06.2004 11:44)
  5. çarpıtılan bir kavramdır. bölücülük amacıyla bunu savunan insanlar komik durumdadırlar zira aşiret düzeninde bırakın ana dilde eğitimi normal eğitim verilmemektedir, çocuklar(özellikle kızlar) okula gönderilmemektedir.

bunun dışında gerçekte ana dilde eğitimle amaçlanan bilimin, sanatın, edebiyatın yabancı dillerin esaretinden kurtarılmasıdır.
    (nienna, 22.06.2004 12:02)
  6. verimliliğin artması için kesinlikle gerekli olan şey.tabi bu durumda ana dilin aynı zamanda bir bilim dili olarak da yeterli olması gerekmektedir.
    (marla singer, 21.01.2005 01:23)
  7. kesinlikle uygulanası eğitimdir. yabancı dil öğretimini amaçlayan dersler hariç içeriğin kavratılması amaçlı derslerin ana dilde verilmesi en makuludur.
    (scully, 03.12.2006 01:15)
  8. ana dilde bakkaldan süt almak gibi garip bir kavram.

ana dil anlamaya, yabancı dil anlaşmaya yarar. ve ben izin verirseniz önce anlamak istiyorum. bunun için bütün terimleri türkçeleştirmenizi de istemiyorum (hatta mümkünse oktay sinanoglu'ndan da uzak durun). yeter ki benimle kendi bildiğim, daha da önemlisi kendi bildiğiniz dilde konuşun.

ikinci bir nokta: ana dil diye bana yeni dil uydurmayın! yaşadığımız sıkıntının sebebi integral yerine tümev denmemiş olması değil, integralin bize ingilizce anlatılmış olmasıdır. hedef şaşırmayalım.
    (ali kamber, 03.12.2006 02:25)
  9. kültürünüzü, benliğinizi, ülkenize olan saygınızı ve inancınızı korumak için yapmak zorunda olduğunuz şeylerden önde geleni.
    (bohemian, 23.09.2007 16:11)
  10. türkiye' de olmayan...
    (11 dimension or string theory, 23.09.2007 16:12)
  11. (bkz: @3315448 )
    (şehzade mustafa, 07.04.2009 13:49)
  12. tek anadili olan ama birden fazla dilin konuşulduğu ülkelerde çarpıtılan kavram. bu anlamda, ana dilde eğitim diye bir şey yoktur, anadil eğitimi hakkı vardır.

doğal olarak hiç kimsenin kendi anadilini yok etmesini bekleyemezsiniz. bu beklenti insanlık dışı olduğu kadar ters teper de zaten. herkes kendi, kültürünü korumak ister. kültürü asimile etmekse, yok etmekse kültürel soykırıma girer. insanlık suçudur, söylemiştim.

ama türkiye kurum-insan, kurum-kurum, insan-insan arasındaki dengenin tam oturtulmadığı, yahu kimi kandırıyorum ne dengenin tam oturtulmaması, basbaya dengesiz olan ülkelerde, anadilde örneğin sadece kürtçe eğitim verilmez. verilemez, toplumsal intihar olur bu.

kaldı ki, bu ülkede anadili sadece kürtçe olan insanlar yok. sadece kendi ailemden ve çevremden örnek veriyorum: arnavutça, lazca, zazaca, kürtçe, ermenice, arapça. 5 tanesi sadece benden çıktı. yok olmak üzere olan buna rağmen bazılarının anadili olmaya devam eden pek çok dilde var.

peki, herkes anadilde eğitim hakkına sahip olursa olacakları yazıyorum (anadilde eğitim verilen etnik kökenleri 3 alınız.) : 4 farklı okul, 4 farklı eğitim sistemi(ah evet eğitim sistemi de değişecek, ermenice eğitim verirken bu müfredatı anlatamazsınız herhalde, örneğin robert kolejiyle herhangi bir devlet okulunu karşılaştırınız lütfen), 4 farklı öğretmen (bu öğretmenleri yetiştirecek olan kurumların farklılığına değinmicem). hadi bunların hepsini yaptınız. daha tek dilde olan milli eğitimle ne demek istediğimizi birbirimize anlatmadan, nasıl bu ülkeyi bir arada tutmaya düşünüyorsunuz?

hatırlayın, üç sadece en iyi ihtimalle.
    birine anadilde eğitim hakkı verip diğerine sana yok sen otur mu diyeceksiniz? bu savunduğunuz şeye ne kadar uygun düşer?

peki bizim tek dilde eğitimimiz ne alemde? çok mu memnunsunuz şimdi ki sistemden?

biz daha eğitimi tek dilde milli eğitim haline sokamadık. gösterdikleri her çaba bu ülkenin geleceğini karartmaya yönelik, gösterdikleri her çaba nerdeyse bu ülke de insanlar birbirine destek olmasınlar diye. milli eğitim de değişiklikler uzun yıllara yayılarak yapılması gerekirken, jenerasyonlar arasında ki kopukluk bu kadar fazla olmaması gerekirken, ben daha 6 yıl önce mezun olduğum lisenin şimdi ki konularından hiçbir şey anlamıyorum. ne konuştukları hakkında en ufak bir fikrim yok.

fikir birliği olmayan insanlar nasıl bir ülke kurabilirler? kuramazlar işte. gördüğünüz gibi de kurulmuyor, gördüğünüz gibi türkiye dengesine kavuşamıyor. çünkü iletişim ve eğitim kurufasulye ve pilav demek bu ülkede.

şimdi derin bir nefes alın ve lütfen ana dilde eğitim hakkı mıdır aslolan yoksa anadil eğitimi hakkı mıdır?
    (cant a thing with ashes, 11.05.2009 14:27 ~ 14:31)
  13. hakkının reddedilmesi halinde linguicide suçu işlenecek eğitimdir. merak etme, hapis cezası yok ucunda!

(bkz: @3588564)

hani, deniyor ya her şeyi zamanın şartlarına göre değerlendirin felan, bırak 80 yıl öncesini, 200 yıl önceki katliam bile soykırım olamiyor. çünkü ortada ırk yok, milliyet yok, faşizm yok... bu bakımdan işlenen suun faili olmuyor. kimseyi lanetliyemiyoruz öldürdüğü insanlar için. zamamında savaşlar öyle olurmuş diyor, geçiyoruz. işte, bu linguicide suçunun da bir cezası yok. bundan 100 yıl sonra geriye baktığımızda kaybolan dilleri görüp utanmak yerine, şimdi onlara sahip çıkmalıyız. ben bu suça ortak olmak istemiyorum!

http://www.radikal.com.tr/...

numarasını verdiğim yazı kürtçe başlığına yazılmış. lakin, kürtçeyi çıkarıp herhangi bir azınlık dilini, kaybolmaya yüz tutan bir dili de koyabilirsiniz.
    (zülkarneyn, 15.06.2009 23:49)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil