sözlükte kullanımına bolca rastladığım, hoşuma da giden laf. 'an itibariyle' şöyle oldu böyle oldu gibi kullanılır *. rock n coke festivali son günü yağmur yağması ile ilgili yapılan haberde bir genç kızımız uzatılan mikrofona 'oha falan olduk' tarzında "an itibariyle yağmur da yağmaya başladı,naapıcez * bilmiyorum yane, ihi ihi" cümlesini savurmuş, dilime pelesenk olan bu lafı az daha kullanımdan kaldırmama sebep olmuştur.
itü sözlük radyosunun topic up anonslarında şimdiye kadar 54 kez kullanılmış bu güzide hadise. şimdiye kadar 180 giri girildiğini hesabedersek kabaca %30 gibi bir rakamla karşılaşırız. 180 girinin hadi çok iyimser bir bakışla tam yarısı tanım niteliği ile alakasız topic up olsa, şimdiye kadar silinen "an itibariyle" leri de siktretsek, görmezden gelsek, karşımıza gelen rakam bu sefer %60'a fırladı. hal böyleyken güzel zengin türkçemizin kısır kullanımı konusunda bukakke yaparak eklemek isterim ki an itibariyle'den tiksindim.
internetteki sözlük furyasında; "acaba söze nasıl başlasam?", "girişi nasıl yapsam?", "şimdi ne desem?", "burayı hangi sözle doldursam?" ve benzeri türden kaygıların genel gidericisi olan ses birliğidir.
bu sözcük genellikle "an itibariyle şöyle olan" gibi cümle kalıplarında kullanılır. hatta bu kullanım bazen öyle abartılır ki sabahın köründe (örnek: 05.00) sözlüklere yazılan "an itibariyle ülkemiz sinemalarında gösterimde olan film..." gibi saçma sapan cümlelere de öncülük eder. bu gibi cümlelerdeki "an itibariyle" sözünde kullanılan "an" kelimesi, hangi anlamda bir "an"dır merak etmekteyim.
bunların dışında, sırf herkesin yaptığını yapmak için de bu tip basmakalıp sözcükleri kullanmanın çok gereksiz olduğunu düşünmekteyim.
yazı dilinde bile olsa, ciddiyet ve kıl tüy bir his uyandıran söz öbeği (öbek onlar öbek öbek :) )
+ nasılsın len ?
- an itibariyle konuşuyorum süleyman
+ allah belanı versin kamil, o nasıl söz, kırk yıllık dostuz biz.
- an itibariyle seni kınıyorum süleyman
+ senin ağzını yüzünü sikerim monşer !
- an itibariyle senden uzaklaşıyorum kemal, aghh vurma laghn ehu ehu ehuehee ehu ahg
itü sözlük 'te farklı amaçlar için de kullanılıyor bu cümlemsi şey..
(bkz: dedikodu)
şu an sözlükte görülen tek harfin tekrarlanmasından oluşan başlıklar ekşi sözlük 'te olsaydı 3-5 yazar hemen ekşi sözlük başlığına zıplayıp ''an itibariyle sol frame tek harften oluşan başlıklarla sikilmektedir..'' yazacaktı..
nedense onlarda böyle absürd şeyler olunca sözlük sikildi adı altında dedikodular başlıyor,bizde olunca ise kimsenin siklediği yok,aksine yazarlar ekmeğe yağ sürüyor (ben de bir bkz vererek bu olaya katkıda bulunmuşum yalan yok..)ilginç şeyler bunlar tabi..