sadece bir tesadüf sonucu amsterdam'ı gördüm, hem de üniversite öğrencisiyken. döndüğümde daha mı özgürdüm bilmiyorum ama çok değiştiğimi sanmıyorum. bir de benden para isteyip, para çıkmayınca 2 kilometre kovalayan iri yarı surinamlılar vardı, iyi hatırlıyorum. belki onlar beni yakalayıp ıssıza çökertseler çok daha özgür olacaktım, bilemiyorum.
ortada ucuza amsterdam turları varsa, daha uygun bir dille yazıp, özgür olmayan insanların da bundan faydalanmasını sağlamak varken, bir acayip tavırla "niye amsterdam'a gitmiyorsunuz lan yarrak kafalılar?" şeklinde bayrak sallamak neden diye sorarak bitiriyorum.
"okuldan gelmişim yorgun argın. makarnanın* suyunu koyup bilgisayarı açtım. hemen sözlüğü daldım. bi de ne göreyim. amsterdam görmemiş üniversite öğrencisi diye bir öğrenci türü varmış. daha dün amsterdam'dan gelmenin verdiği alkol kokusu vücudumdan çıkmamış ki amsterdama hayatında hiç gitmemiş öğrenciler olduğunu öğrendim. "lan dedim olm amma malsınız lan" dedim içimden. yardırdım sözlüğe. dedim "arkadaş doğru söylemiş, aranızda amsterdam'a gitmemiş mallar varsa hemen gitsin. mal mal sözlük okuyacaklarına 300-500 yüro versinler, medeni insan görsünler. barbar, pis türkler" diye bi giri patlattım. bi baktım silinmiş. lan dedim nasıl oluyor? yönetici silmiş. üstteki giriyi refere ediyor diye.
yöneticisi bile medeniyetten nasibini almamış bir platformda ne işim var lan benim? dedim. çıktım gittim bi daha sözlük mözlük yok."
- amsterdam görmüş üniversite öğrencisi / istanbul -
açlık sınırından habersiz, bütün üniversite öğrencilerinin aylık gelirini 300 euro sanan bireyin sarfedeceği söz. paketi varmış efendim, o paket kıçımızda patlasın e mi...herkes her gece nevizade de, bilmem nerde... yuh be bu öğrenci milleti sigara bulamayınca izmarit içiyo efendi. fakirlik edebiyatı yapmayın denilmiş bir de yahu edebiyat yapmıyor kimse bilakis onu yaşıyor. bir zamanlar adını vermeyeceğim meşhur bir profesör ile aramızda geçen diyalog:
p:üniversiteye gelmeden önce istanbul'a hiç gelmedin mi
ben:hayır hocam gelmedim (televoleden takip ettim diyemedim tabi)
p: yani senin ailenin yıllık geliri 10.000 dolar değil mi?
ben:(dolar kaç para lan) yok hocam nerde...
p:sen nasıl kazandın ve okuyorsun?
ben:iptal....
bu ülkede eğitim hakkı herkese verilen temel haklardandır fakat bu hakkını sefilleri oynayarak tamamlayabilirsin tabiki ailenin geliri binlerce doların altında ise.
amsterdam'i görmeyen her kim ise o kişi kendinden hemen tiksinsin, utansın,hamamda 40 tas su dökünüp ertesi gün umre'ye gitsin,ışık hızının kare köküyle pi sayısını carptıktan sonra likya yolunu takip ederek güney ege'yi hemen bir dolaşsın. herkes görsün amsterdam'i kimse eksik kalmasın
lise üçüncü sınıf iki öğrenci
+olm amsterdam görmemiş öğrenci olacaz,corendonda rezervasyonlar 2009 ağustosa kadar dolu.
-abi bu bide sadece lisanslar için.2010 ve 2011 yıllarında sadece yüksek lisansları kabul edecekler son şanslarını kullanmaları için
+istatistiklere göre 2012 den sonra ellibin kontenjana üçyüzbin başvuru olacakmış,kura yapacaklarmış.
-olm son sene kuraya kalıyoruz ancak,aman tanrım rezilliğe bak amsterdam görmeden mezun olacaz.
+abi ben gitmem üniversiteye falan.
-olm üzülme gideriz üniversiteye bizde hac müracatlarına başvururuz şimdiden,hacı oluruz muhterem.
+oluruz muhterem
türkiye'de yaşayan bir üniversite öğrencisinin özgür olduğunu anlaması için efendime söyleyim yediği yemekten,içtiği sigaradan kısıp illa amsterdama gitmesine gerek yok diye düşünüyorum.kişi özgür olduğunu kendi ülkesinin serin yaylalarına,karlı dağlarına çıkarak,köylerini gezip farklı karakterlerde farklı insanlarını tanıyarak da fark edebilir.3 gün için 250 euro bulan öğrenci amsterdam gibi özgürlük kisvesi altında bulunan yozlaşmış şehirlerde karıyla kızla vakit öldüreceğine hiç kasmadan gider kendi ülkesinde yaşayan ve yaşadıklarının farkına varamadığı değişik kültürden insanları tanır.mesela çıkar toros dağlarına yörüklerin hiç tahmin edemeyeceği şekilde sürdürdüğü hayatlarını görür,vay be özgürlük denilen şey demek buymuş der..
üniversiteye gelip de önceki hayatında bi sikim yaşamamış ve bi yarrak görmemiş gençlerin, üniversitede bırak "özgürlük" kaygısı ya da sevincini, aksine bilgisizliği, ketumluğu ve de andavallılığı kendisine düstur bellemiş, ne rezil ve de kısır bir döngünün içinde bulunduğunun farkında olmayan, içinde yaşadığı hayatı sorgulamayan gençlerin sikinde bile olmayacak öğrenci statüsü.
ne dedim? yani şeyi belli ettim, özgür olmayışıyla övünen insanların, "ben rahat kız değilim" kızlarının üniversitelerde fink attığını düşünerek, amsterdam daki özgürlüğün şeylerinde bile olmayacağını anlattım.
yani şikayet ettim. şikayet ettim rezalet üniversite öğrencisi topluluğu üyelerini...
başlığın altına sıçılan yorumlara da hayran oldum doğrusu; aynı, ortalama ve de sıradan tepkileri bu denli "evreka" duygusunun ürpertisiyle yapabildiğinize...
bu ülkede kaç üniversite öğrencisi var,kaçı yurt dışına çıkmamıştır hiç bir düşünürsek gayet normal öğrencidir diyebiliriz.ayrıca neden amsterdam?avrupa görüceksem roma ya giderdim heralde.
edit: zira artık öğrenci değilim. sözlükteki kategorizasyon görevlilerinden rica ediyorum benim gibiler için yeni bir kategori başlığı açın. saygılarımla..