belki ilginizi çeker
  1. · daha gider bu
gündem
  1. · dünyanın en güçlü 500 müslümanı
  2. · darbeci baro taksim e hoş geldin
  3. · marjinal isim meraklısı aile
  4. · boylumlama
  5. · ateist yazarların itü sözlük ten defolup gitmeleri
  6. · uykusu olup da uyumayan insan
  7. · thierry henry
  8. · hayata dair iç burkan detaylar
  9. · konuşamayan hoca modeli

amerikalıların isimleri kısaltma huyu  

sayfa  / 2
  1. abartısız çoğu amerikan filminde dizisinde görülen, bir yerden sonra artık kişileri sadece harflerle çağırmaya sebebiyet veren ulusal histeridir. hayır genellemek yanlıştır elbet ama, amerikalıların tembel ulus olduğunu az çok biliyoruz. ama bu kadar mı tembel olunur, ismi kısalttıkça kısaltmanın ne anlamı var ki? bu durumu biraz örneklersek:

jeffrey: jeff
    thomas: tom
    jonathan: jonyy
    micheal: mikey
    mary jane: mj (emcey)
    nichole: niki
    victoria: viki, v (vi)
    benjamin: ben
    brandon: bi
    penelope: penny
    walter: walt
    samuel: sam
    kevin: kev
    (bkz: daha gider bu)

hayır biz de bazen süleymanismine sülo, bilalismine bilo, nihanismine nino filan diyoruz. amma velakin aşağı yukarı her ismi kısaltıp da daimi olarak bunu kullanmıyoruz. "naber la sülo..eki eki.." diyerek espri yapıyor, "süleyman, abi halı saha maçı nooldu?" diyerek anında ciddiyetimizi takınıyoruz. hayır yakında amerikan toplumu sadece harflerle birbirlerine hitap edecek ve dünya büyük bir kaos ortamına sürüklenecek diye endişe ediyorum. burdan beyaz saraydaki yetkililere sesleniyorum. yapmayın!
    (syntaxerror, 04.07.2008 19:32 ~ 20:09)
  2. maximilano : max
    thomas : tommy
    elizabeth : liz
    edward : ed
    michael : mike
    (otrivine, 04.07.2008 19:35)
  3. david: dave
    (alonewalk03, 04.07.2008 19:51)
  4. zamanla türklere de geçmiş olan pis bir huydur. hadi amerikalılar bir bakıma iyi kısaltıyorlar, biz ne yapıyoruz? tutup da adı muammer olan adama muroş diye sesleniyoruz. oldu mu hiç? bırakın ya.
    (kumdan kız, 04.07.2008 20:04)
  5. amerikalılara özgü değil genelde belli klişe isimlerin kısaltılması tüm dillerde gelenek halini almıştır. apo, memo, ibo, muzo gibi genelde o ile biten onlarca kısaltma ismimiz mevcuttur.

avrupa'da da rastlanır bed and breakfast olarak kaldığım pansiyonda ingiliz kadın bana mem demeyi kafaya koymuş ve gerçek ismimi zar zor söyletmiştim. fransızın birisi de juju demeye kalkmıştı ki ona hiç değinmiyorum.
    (julien, 04.07.2008 20:13)
  6. fakiye=>fak
    zarardır..
    (acımadıki, 04.07.2008 20:15)
  7. dick ==> dick

hiçbir kısaltma uzaltmaya, kelime oyununa gerek yok. anlaşılması gereken şey, dick'in dick olduğudur.
    (itülmüş, 04.07.2008 20:43)
  8. william'ı bill diye kısaltmaları ise bu huyun acayipliklerindendir.
    (kalemlerimin ucu zehirli iğne, 04.07.2008 20:58)
  9. amerikalılara özgü bir durum değil sanırım.

(bkz: mitya)
    (bkz: ibo)
    (josephe reinette, 25.08.2008 13:45)
  10. gerçekten başa gelmiştir. kız arkadaşimı malum amerikalılara tanıtmakla meşgulken:

+ and this is my girlfriend

- hey buddy, wass's yurr name?

^ my name is gamze

- gemsiii?

^ no, noo. not gemsii.it's g -a- m- z- e

- gamsii?

^ no,noo it is gamze!

- aha, alright. let's call you " g " then. would you mind it?

^hehuhuhu. actually ı would.
    (yediyelken, 25.08.2008 13:55)
  11. madem kısaltacaksınız koymayın çocuklarınıza o kadar uzun isim diye insanı düşündüren amerikalıların garipliklerinden biri daha.
    (tosbacik, 25.08.2008 13:59)
  12. united states of america - of
    (ahead full, 09.05.2009 16:50)
  13. bazen anlamsız yerlere giderler

robert > robbie > rob > bob...
    william > will > bill

derdimi anlatabiliyorum di mi? yani... "b sorunsalı". cümleye dökemiyorum.

ama en çok bayıldığım kısaltma :

alexander > lex (alex de oluyor ama lex daha bi havalı)
    (beyazleblebi, 09.05.2009 16:50 ~ 17:01)
  14. samantha: sam
    (onbirdakika, 09.05.2009 16:51)
  15. kısaltmaktan öte ilk harf hariç hepsini çöpe atma huyu haline gelmiş olaydır. bütün b harfli isimler b (bi), g harfiyle başlayanlar g (ci)...vs.halbuki eskiden böyle miydi. yalan rüzgarında christine diye bir kız vardı. onun adını krikıt diye kısaltmışlardı. hala çözebilmiş değilim nasıl bir kısaltmaysa.
    (perfect, 09.05.2009 16:57)
  16. filmlerde mahkeme veya polis departmanı sahnesi olmazsa kahramanın adını asla öğrenemememize sebep olan huydur.
    acaip örnekleri mevcuttur.
    ellen - nelly *
    amanda - mandy
    olivia - liv
    elizabeth - liz, eli, elisa
    annabel - ann, any
    melanie - mel
    emanuelle - emy
    alexandr/alexandra - alex (alex bu yüzden unisex isimdir)
    (kiaransalee, 09.05.2009 17:44)
  17. mehmet okur: memo
    hidayet türkoğlu: hedo

ersan ilyasova gidince nasıl erso demediler şaşırmıştım.
    (bitti dagilin, 09.05.2009 17:46)
  18. ingilizce öğrenmeye çalışan bünyeleri helak eder. hele allah muhafaza çevirmen olarak (film dizi, vs) çalışıyor ve de amerikan kısaltmalarına aşina değilseniz, feleğinizi şaşmanıza neden olabilir. hatta sırf bu yüzden, amerikalı ingilizce hocam, oraya gitmeden onlar gibi konuşmanın imkansız olduğunu savunmuş, ön hazırlık babında bize mütemadiyen yaygın kısaltma ve kelimeleri öğretmeye çalışmıştır. aynı adam "ne haber" yerine "n'aber", "ne yapıyorsun" yerine "n'apıyon" dememize kıldır ki, bu da işin sarkastik boyutudur.

eh hadi bir de tam olarak kısaltma demesek de konuşmaya üşenme örneği olarak k-9 verilebilir. malum polis köpekleri amerikalılar ve hatta aynı isimdeki filmden sonra türkler için bile k-9'dur. oysa onların bu şekilde çağrılmalarının nedeni, vakti zamanında bu köpeklerin 9 numaralı kulübede kalmaları (kennel 9), bırakın hayvancıklara isim vermeyi, kulübe demeye bile üşenen amerikan polislerinin onları kısaca kulübe numaralarını belirtir şekildi çağırmaya başlamalarıdır.
    (feklavye, 09.05.2009 17:47 ~ 17:48)
  19. * gaziosmanpaşa - gop

(amerikalılar içimizde)
    (neva, 09.05.2009 17:50)
  20. amerikalılara özgü değildir bu huy. her millette vardır. misal; abdullah-apo, muhammed-mamo, ibrahim-ibo gibi..
    (anil, 09.05.2009 17:51)
  21. brezilyalılarda bunun daha vahimi görülür. önce destan kadar* * isim koyar, sonra da 4 harfle * * *hitap ederler. yazık günah adamlara yani. adını kullanamadan ölüp gidiyor zavallılar.
    (kiaransalee, 09.05.2009 18:03 ~ 18:03)
  22. isabella ---- bella.
    charles ---- chuck.
    (çok zor soru değil bu hadi çöz ver, 22.09.2009 23:48)
  23. joseph->joe,joey

allahtan stalin amerikan değildi lan.joey stalin ne öyle sempatik gibi.
    (tobiyas makkenzi, 23.09.2009 00:01)
  24. donna joe-> d.j.
    kulağa hoş geliyor...
    (zaphod, 23.09.2009 00:06)
  25. yanlış bilmiyorsam fred diyorlar frederick'lere de.
    (regulus, 23.09.2009 00:08)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil