son zamanlarda izlediğim en iyi film..hem denzel washington, hem russell crowe rollerini hakkını vermiş, hem de çekimler olağanüstü..
öncelikle şunu belirteyim, film yaşanmış bir olaya (frank lucas'ın hikayesi) dayandığı için birçok klişeden uzak..hollywood genelde allayıp pullayıp kötüyü öldürüp iyiyi göklere çıkarırken filmde her türlü pisliği yapan frank lucası öldürmemişler (hoş adam gerçek hayatta ölseydi filmde ne coşarlardı ya neyse)...
dediğim gibi film birçok klişeden uzak..beklenilen gelişmeler çoğu zaman gerçekleşmiyor (frank in film boyunca trupoyu düdüklemesini beklemek ve avucumuzu yalamak gibi)..çok güzel noktalardan güzel mesajlar veriyor film..özellikle çekimlerdeki kalite muazzam..
tesadüf odur ki,
denzel washingtonun 11 eylül saldırılarından sonra amerikanın birlik beraberlik safsataları arasında aldığı (gördüm ki hakkı olan) oscar, o sene
a beautiful mind ile döktüren
russell crowe için düşünülüyordu..şimdi bu ikiliyi böylesine kaliteli filmde beraber izlemek ayrı bir keyif verdi, doğal olarak oscarda adından söz ettireceğini düşünüyorum...
russell crowe hakkında fazla konuşmaya gerek yok aslında (en azından benim nazarımda), kalitesini defalarca ispatlamış bir aktör..ancak birkaç cümle denzel washington için etmek istiyorum..american gangster buram buram godfather ve scarface kokuyor ancak denzel washington bu iki filmin gölgesinde apayrı farklı bir karakter çıkarmış...özellikle kardeşine "kardeşim olmasaydın şimdi senin beynini dağıtırdım" tarzı bir corleone repliği gönderiyor..denzel washington artık ciddi anlamda tek başına bir filmi izlenmeye değer kılan aktörlerden olmuştur gözümde..kendisini tebrik ediyor, oscar ve oscarlar yolunda kendisine başarılar diliyorum..
american gangster: 9/10
not: film, hollywood aksiyonu veya kurtlar vadisi raconları arayanları hayal kırıklığına uğratabilir..