belki ilginizi çeker
  1. · götten istatistiki bilgi sallamak
  2. · amdan götten sosyal tesisler yapmak
  3. · kahvehane sosyolojisi
  4. · parmak arası terlik bermuda şort hawaii gömlek
  5. · akşam gazetesindeki itü haberi
  6. · zencilere salak diyenin zenci kadar siki yoktur
  7. · alem buysa kral benim
  8. · götten karakter tahlili
  9. · atatürk yaşasaydı ak partili olurdu
  10. · itü sohbet
gündem
  1. · sözlük yazarlarının itirafları
  2. · günün tek kelimelik özeti
  3. · peygamberle dalga geçerken ölen sırp spiker
  4. · umutların yitirildiği anda hayata giren sevgili
  5. · behlül sözlük yazarı olsa kullanacağı nick
  6. · itü sözlük yazarlarından şiirler
  7. · kurban bayramı vahşeti
  8. · nejat işler
  9. · lipton ice tea limon

amdan götten sosyal tespitler yapmak  

1. genellemenin ufak atılmayınca civcivin yiyeceği boyutu aştığı söylemler için kullanılır. *
    (invisibleruh, 09.04.2004 00:40)
  2. sikindirik olayları genelleyerek sosyal analiz yaptığını zannetmek, geneli töhmet altında bırakmak. misal: adı x olanların orospu çocuğu olması, ayağı büyük olanların şeylerinin de büyük olması gibi..
    (lethe, 04.08.2004 13:58)
  3. bakmanın bir ışık olayı, görmenin ise bir göz kusuru olmadığı durumlarda tespit yapmak kolay lakin bunu beyin kılcallarından geçirip analiz etmek zordur. alınan birikimi ortaya sunup anlatabilmek yahut deneysel tecrübenin bir konu üzerinde dağılımını incelemek bilgi, birikim, uslüp, görecelik, objektiflik gibi kavramları da beraberinde getirir.

topluma bakıp "bu budur, şu şudur" diyebilmek; tecrübeyi emmiş, konusunda uzman, bir takım şeyler ile diğer ikinci takım şeyleri kıyaslama yetisine sahip insanların elinde işlendiği zaman değer kazanır, parlar ve kendini gösterir. her bakılanın görülmesi, yahut her sesin işitilmesi gibi kavramlar insanları belli bir yöne iter, şekilcilik olgusunu aşılar. şekillendirmenin getirisi genellemeyi beraberinde getirir, bu da evrensel kümeye mahsus olmayanların da yanlış anlaşılmasını sağlar.

öyleyse tespit yapmak her baba yiğidin harcı değildir. hele ki iki hal hareket benzerliğini, iki göz-kaş hareketini bir tabakta incelemenin getirisi var gibi görünür fakat deney raporları her zaman teoriyi tutmadığı da su götürmez bir gerçektir. nitekim analistler hatta istatikçiler bile bugün kuram ile değil varsayımlar ile çalışmaktadırlar. her gün deprem olan bir japon kasabası için "yarın da kesin deprem olacak" demezler aksine "yarın da deprem olabilir" şeklinde bir varsayım kullanırlar. konu hakkında iddia etmemeleri onları kötü analist veya istatistikçi de yapmıyor. tam tersi olaylara "olabilir" şeklinde yaklaşarak aldıkları önlemler veya üzerine kurdukları varsayımlar onları iyi bir analist veya istatikçi yapıyor.

diğer bir açıdan düşünürsek;

iki hal hareket benzerliğini, iki göz-kaş hareketini genelleyebilmek kişinin işine gelen bir olgu, psikolojisinde yatan dürtü. genelleyerek insanları kümeliyor bu da kendine kolaylık sağlıyor. davranışlarını daha kolay kontrol edeceği gibi, mantığın döngüsünü de bu yol ile kolay besleyebiliyor. bu yol ile anlatmak istediğini daha güzel anlıyor, anlatılmak istenini de koşullayarak daha güzel anlıyor.

her şey hoş güzel fakat bu tespitler yanlış ellerde dokununca ortaya komik durumlar çıkabiliyor bunlar da kötü sonuçlar doğurabiliyor. hayatımda hiç tanımadığım insanlar veya olaylar konusunda edindiğim anlık bilgi beni bunu koşullandırmaya yeltendiriyor. hakkında 1-2 kelime duyduğum kişilere ister istemez gelen bir iç dürtü ile önyargılı yaklaşıyorum. hayatımda yapmak istediklerimi yapamıyor hatta hayatıma sokmak istediğim insanları sırf bu nedenlerle reddetiyorum. daha sonra öğreniyorum ki halbuki bu olay böyle değilmiş, bu tip kişiler anlatıldığı gibi üfürükçü ve dedikoducu değillermiş.

işte bu anda bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olarak amdan götten sosyal tespit yapanları toplayıp hepsini bir odada yakmak istiyorum hatta tespit yaptıkları organları organ vakfına bağışlayasım geliyor.
    (man on the moon, 21.04.2005 21:04)
  4. (bkz: götten istatistiki bilgi sallamak)
    (close2death, 21.04.2005 21:06)
  5. eğer güzel bir bakış açısı ile yaklaşılmış, neden sonuç ilişkileri sağlam verilmişse, sadece kendi argumanını bağlayan tespitler olduğundan genele bok atılmayan giriler olabilir bunlar. ayrıca ben dedim oldu denilmediği ve sözlük ortamına sunulduğu için herkesin fikrine ve katkısına açık tespitlerdir. başlangıç tespiti yanlış ise, diğer girilerde düzeltilmesi zor olmayan durumdur.
    (jellicle, 21.04.2005 21:16)
  6. (bkz: kahvehane sosyolojisi)
    (gelirsemkal, 07.04.2006 09:27)
  7. (bkz: amdan götten sosyal tesisler yapmak)
    (etranger, 15.01.2007 18:53)
  8. tespit yapmanın dayanılmaz hafifliği ile agresif-aykırı tavırların ilgi çekiciliği birleştiğinde, kısa yoldan varlığına dair bir farkındalık hedefleyen yazarlar bir miktar ayar yemek pahasına bu işe soyunurlar. kaliteli yapılmış bir amdan götten sosyal tespit, mantıklı sosyal tespiti mükemmel bir şekilde taklit edebilir.

örnek veriyorum:

tespit yapmanın dayanılmaz hafifliği ile agresif-aykırı tavırların ilgi çekiciliği birleştiğinde, kısa yoldan varlığına dair bir farkındalık hedefleyen yazarlar bir miktar ayar yemek pahasına bu işe soyunurlar. kaliteli yapılmış bir amdan götten sosyal tespit, mantıklı sosyal tespiti mükemmel bir şekilde taklit edebilir.
    (me vale madre, 19.03.2007 03:46)
  9. misal:

"am ve göt kıllarını jiletle alan bayanlar ağda ile alan bayanlara göre toplumda daha atılgan ve yırtıcı davranmakta ve geçimsiz olmaktadır. öte yandan ağda ile alan bayanlar ise daha öz güvenli ve yapıcı olurlar."
    (azwepsa, 19.03.2007 09:04)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil