belki ilginizi çeker
  1. · amphibious
  2. · dexterity
  3. · solak olup sağ elini kullanmak
  4. · ambidexterous
  5. · aynı anda hem sağ hem sol elle yazabilmek
  6. · hem sağlak hem de solak olmak
  7. · ambidextrous
  8. · çakırpençe
gündem
  1. · fotoğraf makinası olmayan japon
  2. · uludağ sözlük
  3. · ezel
  4. · öğretmenler günü
  5. · mutluluk veren küçük şeyler
  6. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  7. · otuz yaşına gelen kadının kendini avutma yolları
  8. · ağır ol yeğenim
  9. · eric cantona

ambidexterous  

1. ing. her iki elini de aynı beceri ile kullanabilen kişi.
    (asosyal demokrat, 10.05.2007 17:45)
  2. kekeme olma* ihtimali fazla olan kişi.
    (hopeless, 08.06.2007 02:04 ~ 02:05)
  3. (bkz: amphibious)

ben de ingilizce biliyorum demek istedim. yes. i kiss.
    (lefteyenine, 08.06.2007 02:08)
  4. ingilizce her iki elini kullanabilen insanlar için bu kelime kullanılırken ilginçtir ki her iki ayağını kullananları tanımlamak için herhangi bir sözcük yoktur.

günlerden bir pazar bir ingiliz amca ile snooker oynamaktayız. bir pozisyonda sol elimle rahat vuramayacaktım. dolaysıyla spider kullanmaya karar verdim. dedim ki "o'sullivan olsaydı o diğer eliyle atardı. her iki eli ile de oynayabilen ender oyunculardan". amca da dedi ki "her iki elini de kullanabilen kişilere ne deniliyor biliyor musun?". ben de "hayır" dedim. "ambidexterous" dedi. ben de "peki her iki ayağını kullanabilenler için ne diyorsunuz?" dedim. gülerek "böyle bir sözcük yok" dedi, ama hala düşünüyorum ne bu kadar güldü diye..
    (karizmatik, 16.03.2009 12:55)
  5. köken olarak incelediğimizde, iki tarafı da sağ gibi kullanabilen anlamı çıkartılabilir, zira dexter aslında latince sağ demek olup, sağın iyi solun kötü kabul edildiği yıllarda, bir çok kelimeye kök olmuştur.

aynı mantıktan yola çıkarak, ayaklar için de ambidexterous kelimesi kullanılabilir, zira dexter sadece el ile sınırlı bir kelime değildir. ama organik bir kavram olan dildeki bu kelime, yıllar içinde bu anlama daralacak şekilde evrilmiştir.

(bkz: dexterity)
    (kornish, 26.04.2009 11:57)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil