sıçıp batırmak,
sikip atmak ile benzer anlama gelen deyim
(bkz:
sikip atmak/1)
(skuba, 12.06.2006 03:52)
örneklerle;
1-abi adam gitarın amına koymuş!>> f. bir konuda başarılı/usta olmak.
2-naptın be olum, amına koydun telefonun!! >> f. bozmak, hasar vermek.
3-bana bak ağzını topla senin amına koyarım! >> f. dövmek, dayak atmak, pataklamak.
4-kız geldi ortamın amına koydu gitti sonra ya. >> f. keyif kaçırmak, can sıkmak.
5-lan banu dün gece nasıl amına koydum senin? >> i. hayvanlık, öküzlük.
son örnekte görüldüğü gibi gerçek anlamında kullanılmayan bir deyiştir, ayıptır.
aq,
mk, ve
ak kısaltmalarını kullanan herkese lüzumsuz bi kıl kaptığım eylem biçimi
aq nedir lan ?!!
tdk:
(b)amına koymak(/b) -ar
(-i, -e)
eylem
anlamı:
olayı bitirmek hacı
cümle içinde örnek:
benim amcamın amına koyası var...
gündelik hayatta en çok işiten küfür.
telaffuz edildiğinde erkeklerin egolarını tatmin ettiklerini sandıkları ama her lafın başında kullanarak aslında onları ne kadar itici yaptığının farkına varamadıkları cümle.
türkçemize iyiden iyiye yerleşmiş, "lan"ın tahtına göz dikmiştir.
askerde iken,asker kişilerinin noktalama işaretleri yerlerine kullandıklarını gördüğüm eylem.
(manidoo, 22.10.2007 22:06 ~ 22:12)
msn diline aq olarak girmiş yetmemiş çeşitli smileylerle iyice cıvkı çıkmış küfürsel niteliğini tamamen kaybetmiş söz.
(oz1c3, 25.03.2008 01:36)
bir hatunu vajinasından kırızlamak
askerlikte askerden astsubay ve subaya noktalama işareti olarak kullanılan söz grubudur.
"amına koyma" durumunun cümle içinde kullanılmasını ilkel ticaret anlayışına benzetelim: bu kabaca bir verme-alma ilişkisidir. "koyan" yani veren taraf erkek, alan taraf da kadındır. veren etken ve baskınken, alan yani kabul eden,razı olan kadın edilgendir.
bu nedenle güce sahiptir ve kadına hükmettiğine inanır. ne zaman durumlar değişir de alan taraf erkek veren taraf kadın olursa, işte o zaman dünyada değişir.
(reune, 29.10.2009 19:59)