1. iki eşyanın altta olanını çekip almak.
2. denyonun birinin muhabbetine katlanmak.
3. alt dönemlerden ders almak
çok sinirli ve/veya üzgün birinin normalde söylemek istemediği sözlerine büyüklük edip katlanmak ağzına gözüne patlatmamak
hafifçe gülümseyerek susmak iyi bir yol bunun için.
(viola, 16.01.2005 14:16)
karşınızdaki kişi büyüğünüz ,kıdemliniz ya da kırmak istemediğiniz biri olduğu için katlanılan durum.
anti robin hoodculuk oynamak. fakirden alıp zengine vermek
biriyle tartışırken haklı olsan bile olayın büyümemesi için sessiz kalmak hatta bazen suçu üstlenmek.
sürekli yapıldığında karşındakine ''kafama sıçabilirsin, izin veriyorum'' mesajı veren, azı karar çoğu zarar eylem.
amacı kesinlikle "yeterki tartışma bitsin veya yeterki sussun" olmayan, karşınızdaki sevdiğiniz insanı kırmamak ve olayı daha fazla büyütmemek adına kendinizden fedakarlık yaparak kendi düşüncenizde ısrarcı davranmama eylemidir.
alttan almak, "evet sen haklısın", "hatalıyım özür dilerim" gibi inanmadığınız sözler kullanmak değildir. pekala dürüst davranılarak da alttan alınabilinir. onu anlamak ve saygı duymak, onu anladığınızı söylemek, onu kırdığınız ve birbirinizi üzdüğünüz için üzgün olduğunuzu söylemek en güzelidir. çünkü maksat olayı örtpas etmek değil ve tartışmadan kaçmak değil, olayı büyütüp birbirinizi kırmamaktır.
sorun çıkmasını engellemek adına yapılan girişimlerden biridir . karşıdaki şahsın birşeyi söyleyeceği yada yapacağı varsa alttan almanın herhangi bir önemi kalmamaktadır .
hele ki konu sevgili ise kesinlikle alttan alınmamalıdır . kendinizi yanlış tanıtmaya yol açabilir .
sizin görevinizmiş gibi hissettirildiğinde, nefretle kaçınılan ve yapılmayan davranıştır.
ama sen abisin, ama sen ablasın, ama sen kadınsın, ama sen büyüksün, ama sen küçüksün gibi bir çok sebepten dolayı olayları alttan almanız bekleniliyorsa ve bu sürekli hale gelmişse sizi bıktıran eylemdir.
hele de ilişkilerde bir kere taviz verdiyseniz devamı hep beklenecek ve yapmadığınızda "sen değiştin, eskiden böyle değildin, artık umrunda değil ilişkimiz" şeklinde suçlanmalara sebep olacak davranıştır.
alttan alınacak durum vardır, alınmayacak durum vardır. bir hareketin ardında kişiliğinizle ilgili bir sürü fedakarlık yatmaktadır belkide. gururunuz size izin vermemektedir, bir yanınız ne kadar istesede olayları büyütmemeyi. öyleki gerekli tepkiyi koymazsanız, bir sonraki aşamada daha çok üzülmeniz muhtemeldir. ya da siz kendinizi öyle inandırmışsınızdır.
mesela sevgilinizin küçük bir yalanını yakaladınız, zamanı gelince ben sana söyleyecektim dedi. ne var bunda büyütülecek, kızacak dedi. ama siz bir yalanı yada söylenmemiş bir gerçeği öğrenmenin verdiği huzursuzluğu yaşamaktasınızdır. bu durumda karşı taraftan jestler, alttan almalar beklersiniz. siz asla alttan almayı düşünmezsiniz.çünkü bundan öncekilerde de küsmüş zamanla sakinleşmiş ve alttan almışsınızdır ama her yeni durumda daha büyük bir yalanla karşılaşmışsınızdır.
sonuç; alttan alınacak durum vardır, alınmayacak durum vardır.
ben 8 gündür alttan almıyorum. kaç sekiz daha geçer bilmiyorum ama almayacağım. inceldiği yerden kopsun...
karşı tarafın götünü kaldırmanın en kolay yollarından biridir ve "ulan ne kadar safmış" damgası yersiniz bir müddet sonra. ama merak etmeyin siz birşey kaybetmezsiniz.
siz alttan aldıkça üstünüze çıkılıyorsa, artık bir noktadan sonra alttan falan alınmaz.
siz alttan alıp, elinizden geleni yaptıkça buna karşın hala üstünüze geliniyorsa bunun arkasında birşeyler ararım ben. bu kadar alttan alınmaya karşı insanın içinde biraz sevgi varsa, ben ne yapıyorum ya, bu kadar laf söylüyorum yinede böyle davranan birine ben neden böyle davranıyorum? demesi lazım.
ama artık ben de alttan almamaya karar verdim,
ne olacaksa olsun.
benim gibi bazı durumlarda fesat düşünenler için
kalkmışa oturmakla aynı anlama da gelebilecek eylem.