|
|
- iki veya daha çok alternatiften biri seçildiğinde ,vazgeçilen alternatiflerden en çok gelir getiren alternatifin sağlayacağı yarar.
- (bkz: fırsat maliyeti)
- yazarlardan birisi işte
- mevcut kaynaklarla üretilebilen x ve y mallarından x'i üretmenin alternatif maliyeti y'yi üretmekten vazgeçmektir
- iktisatta her zaman her zaman her durumda her şeyin sahip olduğu ikamenin geçerliliğinin öneminin altını çizittiren maliyet.
- "her tercih bir vazgeçiştir" sözünün iktisadi anlamıdır. şöyle ki homo economicus olan bilinçli tüketici, kendisine ekonomik olarak en yüksek faydayı sağlayacak mal ve hizmeti tüketirken, tercih edeceği diğer mal ve hizmetlerin faydasından vazgeçer. işte bu vazgeçtiği yarar, alternatif maliyet olarak adlandırılır.
bir örnek verelim: mesela bütçenizle beş yıldızlı bir otelde üç gün tatil yapabilirsiniz. yine aynı bütçeyle bir pansiyonda on gün tatil yapabilirsiniz. pansiyonu seçmeniz durumunda, otelden sağlanacak olan vazgeçtiğiniz yarar, alternatif maliyettir. bu kadar basit..
- şans eseri tanıştığım muhabbet edilesi, sıcak kanlı şimdiki nesildaş, gelecekteki meslektaş sözlük yazarı.***
edit: muhabbeti burada bu kadar keyifliyse karşılıklı konuşulduğunda muhabbetin dibine vurulacağı tahmin edilesi yazar aynı zamanda.
- bir adet enine çizgili sefil tişörtü, iki beden küçük kadife ceket ve gudik kovboy şapkasının toplam maliyetidir.
- güzel düşünebilenlerden,bunun yanında kendini aynı güzellikte de ifade edebiliyor ki bu kendisini fark edilir kılıyor.kendisinin güzellikler içinde kalması dileğini adına dilediğim.
- kaliteli girilerin sahibi.sessiz ve derinden ilerliyor.severek okuyorum
- ing. alternative cost
- dost bildiğim yazarlardandır kendisi, muhabbeti tadından yinmez.sıpadır, lan'dır.*
- bir diğer adıyla vazgeçme maliyeti. . eğitim nedeniyle hem bireysel olarak hem de toplumsal olarak uğranılan gelir kayıplarının tümüne vazgeçme maliyeti (fırsat maliyeti, alternatif maliyet) denir. yani ben şimdi ilköğretim ikinci kademeyi bitirdikten sonra babamın yanında takılsam, sonra da işin başına geçsem kazanacağım paradan vazgeçmiş oluyorum liseye ve sonrasında üniversiteye devam ederek. hesaplamaya üşendim ama büyük zararım var. idealist davranıp edebiyat okuduk. en iyi ihtimalle üniversitede kalsam ve yırtınıp profesör olsam alacağım para 3.000 ytl. inanılmaz bir zararım olmuş oluyor. liseyi zor bitiren bir arkadaş vardı, adam şu an 23 yaşında, babasıyla takıldı, işi büyüttü, dökümcülük yapıyor. adam jeepe biniyor biz hâlâ akbile tâlim. demek ki neymiş öss'yi kazanamadım diye üzülmek gereksizmiş.
hadi benim bölümü beğenmediniz diyelim bugün çok iyi bir üniversitenin iyi bir bölümünü bitirsen dahi max. 2.000 ytl ile işe başlarsın derecen ve tanıdığın yoksa. hadi 5.000 ile başladın diyelim iki senede son model jeep falan alamazsın. bir gün oturup hesaplayacağım zorunlu eğitimden sonra ne kadar para harcadığımı, sonra da bizim galeride babamın çırağı olsam kazanacağım parayı. fark çok büyük olacak kaldıramayacağım ondan korkuyorum.
- gençlerin anlayacağı dilden konuşalım:
-x kızla çıkmayıp y kızla çıkmak (burada maliyet; çıkarken ne beklediğine, çıkınca ne bulduğuna, diğeriyle çıksaydın aslında ne bulacaktın'a bağlı)
-a erkeğini reddedip b erkeğiyle çıkmak (bu ise nispeten daha kolay olaraktan a ile b arasındaki araba modeli, mal varlığı, aldığı hediye, her hafta gönderdiği çiçek sayısı farkından direkt hesaplanabilir)
- aslında çok basit bir terim. ama iktisat hocaları öyle bir karıştırıyor ki öğrencinin aklını, bu lafı duyan kaçıyo anasını satıyım. şimdik bir bakalım. iktisat hocası düzeyinde bir tanım yaparsak şudur: ''bir malın üretimini bir birim arttırmak için başka bir malın üretiminden vazgeçilmesidir.'' burda ana konu seçimin rasyonel yapılmasıdır. yani seçimi yaparken ki öncelik maliyet veya getiri olmalıdır ki yaptığımız seçimin rasyonelliği tartışılmasın. rasyonel bir seçim yaparken, vazgeçmek zorunda olduğumuz diğer faktörler arasındaki en iyisidir bizim alternatif maliyetimiz. burda kafa karıştıran husus; ''seçenekler arasından en iyisini seçtiğimizi iddia ediyorsak diğer seçenekler arasından en iyisi olan bizim kaybımız mıdır?'' sorusudur. bu durumda da çeşitli söylemler olsa da genel kanı yaptığımız seçimin yararı, kaçırdığımız fırsatın yararından büyük olduğu için seçtiğimiz tercih güzeldir. candır. canandır.
- bu terimle ilgili bir başka düşünce ise; seçtiğimiz tercihin yararı ölçülebilirken(seçtiğimiz için) kaçırılan tercihin faydasını tam olarak hesap edilememesi hususudur. alternatif maliyet günlük hayatta çokça karşılaştığımız bir faktör olduğundan eğrisinin doğrusunun iyi hesaplanması adına ufak bir katkı yapabildiysem ne mutlu bana ancak alternatif maliyet insanın içinde ukte bırakan bir lanet olası maliyet çeşidi olduğundan kaçırılan fırsatı kafaya takmamak lazımdır.
|