belki ilginizi çeker
  1. · türkçe altyazı örnekleri
  2. · hitman
  3. · altyazı
  4. · ingilizce çeviri yanlışları
  5. · sistem geri yükleme
  6. · divx player
  7. · lg dv392h
  8. · lord of war
gündem
  1. · sözlük yazarlarının itirafları
  2. · colin kazım richards
  3. · aşk ı memnu
  4. · annelerin yakışıklı anlayışı
  5. · 25 kasım 2009 emekçi grevi
  6. · 25 kasım 2009 manchester united beşiktaş maçı
  7. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  8. · herkes bunu konuşuyor
  9. · ney

alt yazı  

1. bir sinema dergisi. zamanında sinemaya alternatif olarak çıkmış olan, ancak kanımca sinemanın kalitesine erişmesine daha yolu olan, yine de güzel, farklı yorumlarıyla okunası dergi. bir de hiç bir zaman ayın birinde çıkamamıştır. çıksa da dağıtılamamıştır. bir kere de şöle dergiciye gidip "bi altyazı" diyince "daha gelmedi abla" cevabını almasam amuda kalkacağımdır.
    (telperion, 24.12.2004 01:04)
  2. (creepingdeath, 21.01.2005 15:35)
  3. içerik açısından sinema dergisinin çok ama çok gerisinde kalan,hala emekleme döneminde olan dergi.
    (headfucker, 10.02.2005 18:27)
  4. sinemada perdenin dibine oturursanız okurken boyun kaslarınızı sıkı bir antremana tabi tutmuş olacağınız yazılar.
    (ufkabakan81, 24.02.2005 00:51)
  5. birleşik yazıldığı sanılsa da, ayrı yazılan kelime.
    (bkz: http://tdk.gov.tr/...)
    (azureel, 02.05.2005 01:38 ~ 04.11.2006 18:47)
  6. kaz kafalı bazı insanlara gerektiğinde açıklama yapmak için kullanılan gerekli yazılar.
    (bkz: anlayana sivrisinek saz)
    (selenikom, 30.10.2005 12:58)
  7. son dönemde hayatımızda en çok yer eden türü oynak, kayan alt yazı formatıdır. kanalların gsm operatörleriyle içinde bulunduğu enseye tokat ilişkiler yahut çeşitli anlaşmalar sayesinde televizyon izlerken sıkça rastlanabilir.

dikkat çeken tipler:

kral tv vb. bir müzik kanalına gönderilmiş, istek, selam sarkıtma, deşarj olma amaçlı kısa mesajlar:

"selam kral ben giresndn şuayp sıradaki parça gotume girsn en buyuk fener"
    "naln seni cok seviyorum sen sevmesende türkie türklerindr arap bilal mugla"
    "meraba"

popülerleşen iddaa'ya yönelik tüyo veren programlar(bu programlara bir bayan sunucu/yorumcu koymak adetten gibi bir şey oldu):

"selam gülriz bugun cok guzelsn iddaaa bahane senin icin izliorum slm"
    "verdiginiz tuyoların tersine oynadım zengin oldum bırakın allasen gene de saolun. murtaza.."

ama benim küçüklükten beri favorim, hiçbir zaman tam okumayı beceremediğim, 0.45 boyutunda arial ile ışık hızı civarında bir hızla ekranda süzülen yasal uyarı yazılarıdır ve kimbilir neler yazıyorlardır:

"bu hattın dakikası 66456 tl olup servis süresi 43 dakikadır"
    "bu hattın saniyesinin bini bi para olup, neyse işte arayın vericez elinize"
    "(_(_)===========0"

- abi oha gördün mü hızlı geçen altyazıyı ???
    + ne geçti lan görmedim
    - abi penis geçti resmen yaa..damarlı falan
    + lan siktir, aklın fikrin oranda ha ahahah
    - ne biliym abi bi an...

bir de bu kayan alt yazıların neden yazı yönümüzün aksine sağdan sola geldiğini anlamazdım küçükken, de sonra biraz akıllandım "demek ki araplarda da soldan sağa gidiyor bu meret" bile dedim, ya.
    (wolfshade, 04.12.2005 22:49 ~ 09.12.2005 20:15)
  8. yerel bir televizyon kanaldında (her dakka düğün çekimlerini gösteren bir kanaldı sanırım) geçen alt yazılardan bazı örnekler :

-almanya'da yaşıyorum 40 yaşında olmama rağmen hala yakışıklıyım ve sadece akıllı güzel bayanlar mesaj atsın lütfen (?!?! 05!?!?!? )

-gerçek güzelliği ruhda arayan güzel sarışın bir kızım.zonguldak (?!?! 05!?!?!? )

-abi çok güzel çıkmışsın çiftetellide.!!!!
    (zaknafein, 04.12.2005 22:59 ~ 22:59)
  9. korsan vcdlerde komik örneklerine rastlayacağımız olgu.

(bkz: türkçe altyazı örnekleri)
    (lord andurien, 05.12.2005 00:31 ~ 00:32)
  10. divx ile beraber fellik fellik aradığımız, senkronize olması,fps'ye uyması için adamı çok kastıran dert veren yazı.
    (keyif pezevengi, 23.03.2006 01:46)
  11. www.altyazi.org sitesi türkçe/fince/malayca falan altyazı bulabilmek için güzel bir site. arama kolaylığı da cabası.
    (i see mal people, 17.12.2007 22:36)
  12. (seanpenn, 08.01.2008 00:46)
  13. insanı kanser eden hadise. alt yazı yayınlayan sitelerin bazıları erişime kapalıdır. ulaşabildikleriniz 40 saatte açılmaktır. açıldı diyelim, alt yazı, filmin sizdeki versiyonuyla zamanlama sorunu yaşamaktadır. hangisi uyuyor dene dur. kendin ayarlamaya kalksan fps mevzusu var, o da apayrı kıl bir olay. girilmemeli bu işlere. beleş film izleyeceğim diye asabınızın bozulmasına gerek yok. he "tık" diye becerebiliyorsanız ne ala.
    (ceyyar kermit, 25.01.2008 23:23)
  14. bir çok kez itüsözlükte duyuru sebebi olan konu
    (snncr, 29.10.2008 17:34)
  15. bir ülkenin anadilinden farklı dilde çekilmiş dublajsız bir filmin, o ülkede gösterime girmesi ve halkın filmi anlamasını kolaylaştırmak adına yapılan, her repliğin o dile çevirilmesini ve film devam ederken, sahne sahne konuşulanların ekranın altında akması olayıdır.

türkiye de yapılan alt yazı çevirilerinde, izleyicilerin rahatlıkla anlaması adına konuşulanların basite indirgenmesinin yanı sıra, halkın örf ve ananelerine saygı da duyulmaktadır. orneklendirmek gerekirse filmin ana karakterinlen birisi büyük bir hışımla "fuuuuuck" diye bağırıyor fakat çevirmenlerimiz bunu "lanet olsun" şeklinde izleyicileri kandırma pahasına da olsa alt yazı olarak önümüze sunuyor. ya da filmdeki yakışıklı jönümüz, esas hatundan hoşlanmakta ve "i want to fuck you" diyor ama bizim korkak ve sünepe çevirmenlerimiz bunu "seni sikmek istiyorum" değil de "benimle yatar mısın? şeklinde çeviriyor. bir allahın kulu da çıkıp "sizemi kaldı lan milletin ahlak bekçiliği, niye korkuyorsunuz bunu yazmaktan?, ne diyorsa onu yaz bilader." diyemiyor her nedense.
    (zomig, 03.01.2009 01:20 ~ 01:22)
  16. (bkz: sublight)
    (elladan tinuviel, 23.06.2009 17:40)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil