topluluğa mal olacak en hayırlı duadır. sadece kendimiz için değil tüm insanlık adına hayır dilemektir.
bir yerde döner dolaşır bize fayda sağlar aslında bu dua'nın kabul olması. bencilcedir, kendine fayda sağlaması için bir dilektir belki de.
kimse aç olmazsa, yiyeceğe sahip olmanın, haset insanlarda oluşturacağı kıskançlık duygusu engellenir, yemeklerimiz üzerinde kimsenin gözü kalmaz, rahat rahat karnımızı doyuyuruz.
çok tatmin edici bi yemekten sonra ağızlardan dökülen iyi niyet duası
açlıktan geberirken ağızlardan dökülen iyi niyet duası. ama karın doyduktan sonra açlıkla terbiye edilenler unutuluverir hemen.
ramazan ayında daha iyi algılanan kelime öbeği. genelde bu cümleden sonra toplu olarak
amin denir.
her yemekten sonra edilesi, güzel dua. farklı bir versiyonuda vardır; allah beni karıyla, kızla imtahan etsin ama açlıkla imtahan etmesin.
bir süre sonra insanın alıştığı ve "evet, ben bir deveyim." diyebilcek seviyeye geldiği eylemin ardından yenen yemeğin üstüne söylenen edebi eser!
doymak için değil zevk için yemek yiyen bir olarak yani yemek yemeğe aşık biri olarak sık sık kullandığım tümce.
yaşasın yemek yemek!
anne dualarından biridir. özellikle televizyon'da gösterilen haberlere tepki olarak söylenir.
bir değişik hâli
(bkz:
allah'ım sen kimseyi açlıkla sınama)
(venom, 28.11.2008 23:35)
bi de şu soğuklarda "allah evi barkı olmayana yardım etsin" şeklinde bi anne duası vardır.. balkonda 5 dakika vakit geçirince anladım soğukta kalmanın ne demek olduğunu. allah yardım etsin yakacak odunu kömürü olmayana.
çok klişe bir cümle gibi görünmekle birlikte çok anlamlı bir dilektir. insanın en temel ihtiyacı olan beslenme ihtiyacının karşılanamaması kadar zor ve
kötü bir durum olamaz.
"çok verip azdırmasın, az verip bezdirmesin" şeklinde de devam eden bir temennidir.
iranlı bir arkadaşımdan öğrendiğim kadarıyla, iran'daki versiyonu "allah hiçbir müslümanı açlıkla terbiye etmesin" şeklinde olan söz.
sonunda amin denebilecek,güzel bir duadır