tanrı istemezse *  

adana çık aradan

1. sezen aksunun albümüne aldığı müslüm gürses şarkısı *

tanrı istemezse yaprak düşmezmiş
    tanrı istemezse insan ölmezmiş
    sen tanrı mısın beni öldürdün
    eşime dostuma beni güldürdün

vicdanının sesini dinle bak ne diyor
    senin için bir can gidiyor
    vicdanının sesini dinle bak ne diyor
    senin için bir can ölüyor

allah öldürür dünyadan alır
    sen beni öldürdün hayatta bıraktın
    cehennem ateşi ahirette olur
    sen beni dünyada ateşe attın

senin için herkes kötü söylüyor
    söylemesi kolay bir de bana sor
    seninle yaşamak güzel şey ama
    senden ayrılmayı gel de bana sor
    (lethe, 07.06.2004 11:40)
  2. ali avaz'ın muazzam sözlerine mustafa sayan bestesi ve müslüm gürses yorumu eklenince ne oluyormuş, bunu bize gösteren parçadır bu.
    (azureel, 28.09.2005 00:32 ~ 01:14)
  3. müslüm gürses ağır kaçıyorsa bünyeye hemen cengiz kurtoğlu yorumuna başvurulmalıdır. bazen meze işlevi de gördüğü görülmüştür şarkının, yol kenarına çekilen arabanın teybinden cengizin sesi ezgiye eklenince eldeki şarabın tadı bambaşka olur.
    (chixculub, 05.06.2006 20:53)
  4. kahrediciliği müslüm gürses'in buğulu sesi ile kat be kat artan şarkı.
    (losfer words, 02.02.2008 09:51)
  5. uhrevi/dini hususlar üzerinden prim yapmaya çalışıldı mı türkçenin azizliğine uğruyor kimi güftekârlar, bu da iki numaralı kanıt olsun.

daha evvel prof. dr. ferhat göçer'in "cennete değişmem saçının telini" ifadesinde kocaa ordinaryusun çekim eklerine hakimiyetinin vasatlığı sonucu söylemek istediğini ıskaladığına şahit olan bizler; bakıyoruz bir türevi tanrı istemezse'de;

"sen tanrı mısın beni öldürdün
    eşime dostuma beni güldürdün" şekliyle vuku bulmuş.

"eşime dostuma beni güldürdün" diye bir cümle bu mantık dizgisinde olmaz, olamaz. "eşimi dostumu bana güldürdün" hadi bir nebze, fakat bu kez de kafiye olmuyor.

içine dini öğeler serpiştiriyorsun, önce abdest al, bakara sûresini oku. iki koyun güt, sonra.. şu mübarek gecede dinden imandan çıkarmayın adamı.
    (hepinizin ağzına kırmızı biber sürerim, 19.03.2008 23:00 ~ 23:04)