ilk duyduğumdan bu yana bir türlü anlam veremediğim,gereksiz bir aşağılama cümlesi(hayır,uzun boyluyum,yakışıklıyım;yine de üzerime alınıyorum sürekli).
1)bu cümleyi sarfetmekteki amaç ayan beyan ortada: "ulan şuna lafı sokuyum da kalsın öyle malak gibi".bu sözü sarfeden ağırlıklı insan profilinin genel olarak kısa boylu olduğunu da söylemeliyim(gördük elbette).işin "gelsin yüzüne de söylerim" kısmı bir yana,uzun boylu birisi hakkında konuşulurken bu cümle de kullanılır (bkz: erkeklerin dedikodu yapması)*.
2)bir de işin dinî boyutuna geleyim.efendim,sonuç olarak uzun boylu insanlarda allah'ın kulu.tanımadığı bir insan için bu lafı söyleyen insan evladının dikkatli olması gerekir."allah boyvermiş gerisini koyvermiş" derken;"ben olsam şuna şunu da eklerdim" demeye gelir ki olayı şirk boyutuna getirir bu olay.dikkat.
en basit örneğiyle nba basketbolcuları için bu sözü söylemek de mümkün değildir.hangi insan çıkıp:
- lan tim duncan'da adam mı?
deyip yukarıdaki sözü sarfedebilmiştir?edemez.etmemelidir.ona da yazıktır,günahtır(söyleyene tabii).
sözlük yazarlarının genel olarak bu durumdan şikayetçi olduğunu da görebiliriz.zor zenaattir uzun boylu olmak.sırt ağrıları,kafayı kapılara giydirmek,şehirler arası otobüslerde koridordan yer almak zorunda kalmak,ağır çekim düşmek gibi bir sürü zorluğu da var.bu lafı birine ederken onların içinde bulundukları durum düşünüp saygı gösterilmelidir zannımca.
(bkz: oha be prekazi)
ayrıyeten gen faktörü de unutulmamalı.dedesi kapıdan geçemeyen birinin bu şekilde bir vücuda bürünmesi de gayet doğaldır.
bunları geçtik.ona bakarsanız kısa boylular içinde:
- yere yakına güven olmaz...
derler ama ben bunu aleni olarak her önüme gelene söylemiyorum.zaten bir sürü kısa boylu arkadaşımda var doğal olarak(benden uzun boylusu yok.bi' tane vardı;o da fenerbahçe voleybol takımında oynardı).
demeyiniz efendim.ben siz kısa boylusunuz diye sizi aşağılıyor muyum?ülkenin boy ortalamasını yükseltmenin ya da düşürmenin ne gibi bir zararı var?her önüme gelene:
- sen çok kısasın,güvenmem sana...senin saçın uzun,akıl yoktur sende...sen ortanca boylu,william avarel'e benziyorsun,etkisiz elemanlarla işim olmaz...sıradaki gelsin,ona da lafı koyayım...tak,taaak(bilinen hareketi eşliğinde)...
diyor muyum?demiyorum.dedirtmeyin.
son olarak "aklı kısa lan bunun" diyen elemanlara da selam eder:
- kralınız gelse oturup muhabbet ederim.
der,gereksiz alıngalığıma da bugün için son noktayı koyarım efendim.