|
|
- kimi zaman tebrik etmek kimi zaman alaya almak için el çırpmaktır.
dileriz ki hak eden herkes tebrik için alkışlanır...
- ünlü türk düşünürü ali sami'nin soyadı...
- ölen kişileri uğurlarken hayata katkılarından dolayı teşekkür etme yoludur.
- elleri birbirine çarptırarak çıkartılan ses. bunu yapan 1 yaşını yeni doldurmuş bir insan evladı ise çok tatlı ve sevimli gözükür.
- bir çok sanatçının ev arkadaşı gibi bişey galiba. zira sanatçıların çoğu alkışlarla yaşıyorum şeklinde şeyler söylemekteler. fakat ben de anlamış değilim.
- eski türkçe alkamak(beğenmek) sözünden gelir.
- yurdum insanının çok sevdiği eylem.
(vera, 31.03.2006 14:59 ~ 15.04.2006 14:19)
- yalnızca italya ve ülkemde uçağın havaalanına inmesi sonucu yapıldığını düşündüğüm eylem. bir de bazen tiyatroda oyun bitmeden her karardığında yapılır ki, beni kahreder...
- pepsi cola markasının (sanırım diet olanının) reklamlarında okan bayülgen sesiyle ona buna dağıttığı beleş hediye.
- gerçek bir tiyatroyucu en çok mutlu edicek şey.
- (bkz: alkış tutmak)
- çıplaklar kampında yemek için topluca sandalyelere oturan güruhtanda çok benzer bir ses çıkarmış.tasavvur ediniz..
- halk edebiyatında karşıdaki kişinin iyiliğinin istendiğini gösteren söz kalıplarına verilen ad:
"tutunacak dal olasın"
"gonca gonca gül olasın"
"dilerim dört yanın nurla dolsun"
"kabrin içi nurla dolsun"
örneklerinde olduğu gibi.
(bkz: erman artun)
(bkz: adana Âşıklık geleneğinde alkış-kargış)(aytok, 28.06.2007 17:32 ~ 17:32)
- uzaylılar görse ne düşünürdü acaba? insan denilen varlıkların sevinç ve memnuniyetlerini ifade edebilmek için vücutlarından uzanan iki adet uzuvlarını birbirine vurmalarına. bu düşünce hep komik ve anlamlı gelmiştir bana.
anlamını şöyle düşünmüşümdür kendimce. iki ayrı uzvun birleşmesinin sembollüğü, memnuniyetlerin bir ifadesi gibidir; alkışta.. birliktelik ve beraberlik memnuniyeti getirir. bunun sembolüdür de alkış…
niçin insanlar kollarını birbirine vurarak çıkardıkları sesle memnuniyetlerini ifaderler de üzüntülerini ise; dizlerine ve göğüslerine vurarak ifade ederler? bence bunun yanıtı da alkışın içinde gizli. dizlere ve göğse vurulurken bir kavuşma yok eller arasında. birbirlerinden bağımsızlar ve uzaklar. yalnızlar, tek başlarına.
sevinci ve mutluluğu bile, yalnız olmamayla sembolleştirmiş insanoğlu. bir elin nesi var iki elin sesi var diyerekten. yalnızlık hep bir acının ve kederin ifadesi olmuş onbinlerce yıldır, binlerce kültürün ortak değerlerinde.
yalnız olmak acı verici. yalnızlıkların olmadığı, birlikteliğin ve beraberliğin dünyası umuduyla.... bir umutla, alkışlarla…
- gerçek bir sahne sanatçısı için para'dan daha önemli olan şey.
(billy, 22.07.2008 14:25)
- (bkz: ali sami alkış)
|