|
|
- aziz nesin'in oğlu.
ünlü bir matematikçi.
matematik dünyası adlı derginin ediörü.
- bilim adamı.
- gözlüklü şirin kişilik. ayrıca r leri söyleyemez. cahit arf matematik yarışması'nda "soruları boşverin, zevk almaya bakın" diyerek gönülleri fethetmiştir. 1996 yılından beri bilgi üniversitesi matematik bölümü başkanlığını yapmaktadır. ayrıca babası aziz nesin in vefatından sonra nesin vakfında da yönetmenlik yapmaktadır.
ortaokulu saint-joseph de okumuş, liseyi lozan-isviçre de bitirmiştir. lisans eğitimini paris üniversitesinde, doktorasını ise yale de burslu olarak yapmıştır.
(bkz: http://www.alinesin.org)
- kendi çapında ressamlık da yapan kişilik. sergi bile açmıştır. ancak matematikçi kimliği daha öndedir.
- bilgi üniversitesinin saygın hocalarından biridir onun dersinden gecmek pek mümkün olmasada matematikteki başarısı ve zekası tartışılamaz (bkz: tek korkum matematik dersime onun girmesi)
- sınavda verdiği sorulara 9 saat tanıyan ve telefonla konuşmaya kantine gidip gezmeye izin veren fakata yinede hiç bir allahın kulunun çözemediği sorular soran matematikçi
- ona bir yardım için attığım maile inanılmaz kibar bir yanıt atan benim iyiliğim için beni reddeden ama bunu o kadar güzel bir dille yapan kendine hayran bırakan insan
- tüm öğretim üyelerinin takım elbise cüppeyle çıktığı diploma törenine bermuda parmak arası terlik ve cüppeyle çıkmış ama kimseyi şaşırtmamaş(çünkü bu ali hoca) 3 mezun veren bölüm öğrencilerininde onla uyumlu giyindiği gözlenmiş dünya tatlısı matematik dehası
(bkz: ali baba)
- şirince'de kurduğu matematik köyü sebebiyle türlü bürokratik engellere takılan profesör. ilginç bir şekilde "kaçak eğitim" adı verilen bir suçlamayla karşı karşıya kalmış. sadece matematik konuşmak, tartışmak ve fikir alışverişinde bulunmanın yolu kağıtlardan, dilekçelerden ve izinlerden geçmek zorunda bu ülkede. kimsenin eğitim vermek, bu yoldan para kazanmak vs. gibi bir niyeti olmadığında ısrar etse de nesin, samimiyet, iyi niyet, bilim aşkı ve paylaşım arzusu muhatap bulmuyor buralarda. şevk kırıcı fena halde.
(bkz: http://www.radikal.com.tr/...)
(bkz: http://www.radikal.com.tr/...)
- notos öykü'nün aralık 2007 - ocak 2008 sayısında, "iyi bir sanatçının matematiği mutlaka iyidir, bundan hiç kuşkum yok," diyerek ressamlığını ve matematikçiliğini aynı potada eritip bir senteze vardırabildiğini gösteren akademisyen.
- yıllar önce işçi partisi nin gümüldür deki ütopya tatil köyünde matematik anlatırdı. anlattığı matematik oyun gibi olduğundan herkes severdi kendisini. bir de matematik ve korku kitabında babasına yirmili yaşlarında yazdığı bir mektup vardı. sorrbonne üniversitesi ni hiç sevmediğini, hocaların ezber eğitimi verdiğini, sorbonne da aldığı felsefe eğitiminden sonra matematik bilmeyen filozofları elinde oyuncağı bile olmayan çocuklara benzettiğini yazıyordu.
- bugünkü hürriyet in pazar ekinde ayşe arman ın röportaj konuğu.
- kendisi aynı zamanda kaliteli bir yazardır. babasına olan özlemi öyle büyüktür ki, ölümünden bu yana ses kayıtlarını dinlemeye cesaret edememiş bir bilim adamı, alternatif eğitimci ve sevan nişanyanın kankasıdır. 2 çocuk babasıdır. (bir tane de yolda)
- kümeler teorisinde ustalaşmış bir bilimadamı ve iyi bir yazardır.
develer ve eşekler
matematik ve oyun
matematik ve doğa
gibi kitapların yazarıdır. kitapları genellikle matematikle ilgili olup matematiğe ilgisi olmayanların da ilgisini çekebilecek konular içerir. ayrıca kendisine mail atıldığında büyük bir kibarlıkla hiç üşenmeden cevap veren biridir.
- babası kendisine muhtemelen onun gibi olmasını değil, ondan bir adım ileride/ötede olmasını öğütlemiştir; fakat ödeyeceği bedelleri de hatırlattı mı bilmiyoruz. ali nesin'in türban konusunda verdiği karar da bana önemli olanın demokrasinin getireceği tüm olumsuzluklara karşı cephe almak değil; onların sizi ezip geçmesi ihtimalini göze almak olduğunu hatırlatıyor. öyle sitemlik, ahlık vahlık bir durum yok yani ortada. bir demokrasi olacaksa bunun da şehidi olacaktır bu ülkede.
kaldı ki üçüncü sınıf köşe yazarı gibi "ali nesin sana sesleniyorum senin baban kimdi hele hele" şeklinde nümayişe kasmanın, ortalığı velveleye vermenin hazzına ne kadar kafa yorarsam yorayım anlam verebilmiş değilim. mazallah ali nesin "iki artı iki dörttür" dese, ahali babasının mezarında gidip "bu ali niden böyle oldu azizim?" diye dert yanacak.
edit: kardeşleri ahmet nesin ve ateş nesin'den hayli hayli kafalı adamdır. "çok gizli süper argüman" sıfatıyla sunulan yazınların altı biraz karıştırılırsa her biri farklı analardan doğma bu çocukların birbirlerine "salak manyak geri zekâ" deme ihtimalleri rahatlıkla hesaplanabilir. hadi gidin dört katlı integral çözün şimdi.
- kürşat bumin'in bu günkü yazısında bahsettiği kişi.
ki yazısının bir bölümünü alıyorum
*--------------------------------------*
isterseniz önce ali nesin'in bildiriyi niçin imzaladığına ilişkin açıklamasından birkaç satır aktaralım:
"şimdi sadece türbana özgürlük değil tabii ki. özgürlükten yanayım. özellikle üniversetilerde bir bilim kurumunda her türlü özgürlüğün olması gerektiğini düşünüyorum."
"özgürlük çok daha önemli bir şeydir. önemli bir kavramdır. demokrasi tehlikesiz bir rejim değildir. baskılar olacaktır ama buna karşı konulmanın başka yolları bulunmalıdır."
"etikten vazgeçtiğiniz zaman kısa dönemde elde edeceğiniz her türlü kazancı uzun denemde kaybediyorsunuz. diğer konular hepsi ikinci konulardır. bunlarla zamanı geldiğinde başa çıkılabilir."
şimdi de gelelim, ali nesin'e aziz nesin'in oğlu olmasından dolayı sorulan sorulara ve alınan cevaba:
soru: "ali bey, siz aziz nesin'in oğlusunuz ve babanız yıllarca irtica ile mücadele etmiş laikliğin savunucusu biriydi. bu düşünüldüğünde, türban konusundaki görüşlerinizden dolayı eleştiri alıyor musunuz?"
cevap: "elbette ki o konuda eliştiriler geliyor ama ben sanmıyorum ki babam antidemokratik yasalarla laiklikten yana olsun. ben de babam gibi laiklikten yanayım ve bunun için mücadele etmeye hazırım bunu demokratik bir ortamda (yapmak), demokratik yasalara uyarak yapmak zorundayız"
ali nesin'in bildiriye imza atması gibi, babası hatırlatılarak sorguya çekildiğinde verdiği bu cevaplar da hoşuma gitti doğrusu...
*--------------------------------------*
- babası ile arasındaki mektupları okunması gereken bilim adamı.
- babası aziz nesin'in %60 ını tekrar gündeme getiren kişi.
- digitürk 88 numaralı kanalda kendisi ve dergisi (bkz: matematik dünyası) hakkında yapılmış bir programda resim hakkında "resimden nefret ediyorum.resim yaparken küfrediyorum.ama yine de kendime engel olamıyorum." demesiyle gerçekten nev-i şahsına münhasır biri olduğunu göstermiştir.
- fotoğrafını görünce daha da şok olduğum aziz nesinden bu nasıl çıkar dedirten canlı.
(would, 04.07.2008 12:47 ~ 12:47)
- geçmişte aziz nesin vakfında gerçekte meydana gelmediği kanıtlanan olayla ilgili "olmayan bir olayla ilgili çarşaf çarşaf yayın yapan gazeteler neden olayın olmadığı kanıtlandığında tek satır yazmıyor" diye isyan eden iyi matematikçidir.
asılsız olayın tarafı olan ve mektuplarından kısa süreli cezaevi günlerinde işkence gördükleri anlaşılan 15 yaşındaki körpecik yavruların suşsuz ulduğu anlaşılmasına rağmen hala başlık altına "cinsel taciz olayı" yazmakta beis görenlere de aşağıdaki link kapak olsun. siz o çocukları çorum ensar vakfı şube başkanı din hocası mı sandınız?
http://w9.gazetevatan.com/...
ayrıca;
http://w9.gazetevatan.com/...
|