belki ilginizi çeker
  1. · aqp
  2. · harf devrimi v2
  3. · karayollarına kürtçe levhalar konulması
  4. · iü sözlük
  5. · vav
  6. · alfabe 32 harf olsun
gündem
  1. · aşkın yedi seviyesi
  2. · aşk ı memnu
  3. · üniversiteyi ingilizce okumayı marifet sanmak
  4. · boylumlama
  5. · ahmet kaya
  6. · sözlük yazarlarının genel özellikleri
  7. · aşk
  8. · ben onun beynini sevdim
  9. · gençler haklı vestel farklı

alfabeye q w x harflerinin eklenmesi  

sayfa  / 2
  1. akape'nin kürt açılımı ya da demokratik açılım süreci adı altında gündeme düşürdüğü konudur.

bunun, aynı zamanda kürt kökenli yurttaşların çocuklarına kürtçe isim verebilme ya da ana dillerinde eğitim alma konusunda düzenleme yapılacağının habercisi olduğu söylenmiş.
    diğer açılım maddeleri;

(bkz: @3952626 )

edit: aqp diyebiliriz artık.
    (elpinoras, 16.09.2009 18:01 ~ 18:02)
  2. http://www.ntvmsnbc.com/...
    (sohodo serhan, 16.09.2009 18:02)
  3. kürt dili (ya da ingilizce dili farketmez) için türk alfabesine harf eklenmesi.
    son derece mantıksız bir uygulama.
    kürt ve ingilizce alfabesinde zaten bu harfler var, türkçede ise gerek yok. kyu, dabılyu ve iks dersin olur biter.
    (maltheserkreuz, 16.09.2009 18:03 ~ 18:04)
  4. saçmalıktır.

harbi saçmalıktır. kardeşim türk dili ayrı, kürt dili ayrı. türk alfabesi ayrı, kürt alfabesi ayrı.

kürtçe için bu harfler gereklidir evet ama bu harfleri gerektiren bi' dil yapımız yok ki bizim?
    (marchus, 16.09.2009 18:03)
  5. yirmi dokuz harfli alfabeyi kullanmakta zorlanılıyordu şimdiye kadar. otuz iki olsa ne olur kırk olsa ne? nasıl olsa o zamanda konuşamayacak millet. sadece msndeki pis 'aq' meşrulaşır o kadar.
    (gorken, 16.09.2009 18:09)
  6. "bunlar beyin yerine nerelerini kullanıyor çok merak ediyorum" diye düşünmeme sebep olan olay.

(bkz: allah belanızı versin)
    (ishn, 16.09.2009 18:11)
  7. saygısızlık ve gerek dışı olan bir uygulamadır diyerek dandirikten tanımımızı yapmış olalımda formata aykırı gitmeyelim. gelelim asıl olay...
    birkaç güne kalmaz herkes başlar yaygara koparmaya,münakaşalara ve hatta yürüyüşlere mitinglere. eklensin diyenler ve eklenmesin diyenler birbirlerini yemeye başlarlar. başlarlarda peki bilmezler mi bu harfler alfabeye girmeden bizim hayatımıza zaten girdi?! k yerine q koymalar,seks yerine sex yazmalar, v yerine w harfini kullanmalar... sms,msn gibi iletişim yerlerinde bu harfler kendi alfabemizde ki harflerden daha çok kullanılıyor zaten. biz baştan kabul etmişiz almışız,geriye bi hukuki kısmı mı kalmışta önemli olmuş. alfabemize bu ecnebi harfleri girmese de emin olun 5 sene sonra kağıda yazarken bile bu harfleri kullanır bizim milletimiz. yazık...
    (kutsal palamut, 16.09.2009 18:12 ~ 18:14)
  8. emolar bayılır heralde bu duruma.
    ne hale geliyor bu ülke?
    nerde görülmüş ana dilde yıllardır kullanılan harflerin değiştiği?
    (kapkara, 16.09.2009 18:12)
  9. bir ülkeyi yok etmek isterseniz, önce dilini bitirirsiniz!
    *

yok etmeye başlıyorlar.
    (idioglossia, 16.09.2009 18:15 ~ 18:16)
  10. milleti temsil edenlerin yaptığı abukluk, hayır arkadaşım beni temsil edemezsin sen önce kendi kişiliğini bir oluştur önce.
    (madrigal, 16.09.2009 18:18)
  11. olmayacağına inandığım eklemedir bu. yaparlarsa şayet x i sikerler, w yu asarlar, q ya taksimde taciz ederler.
    şu soruyu yöneltmek lazım aynaya bakıp "lan biz nasıl geldik bu hale?".
    (kuzen, 16.09.2009 18:21)
  12. tavuktaki v de w sesidir normalde. latin alfabesini alırken w'yi almadığımız için elimizde ona benzeyen en yakın harfle ikame ediyoruz, ama yanlış. latin alfabesini alırken q,w, x'i almamamız çok da bilimsel sebeplere dayanmıyordu yani. bazı harfleri almadık diye türkçe başka ingilizce başka demeye gerek yok, ki alakası da yok. bahsettiğimiz alfabe latin alfabesi.
    (raem, 16.09.2009 18:24 ~ 18:36)
  13. hükümet tarafından yalanlanan iddiadır.

http://www.haber7.com/...
    (razor, 16.09.2009 18:31)
  14. harf eklenmesi dışında düşünülenler ise.

1- suça karışmayanlar 3 ay rehabilitasyonla serbest.
    2- suça karışıp pişman olan 5 yıl gözetin altında tutulacak.
    3- terör örgütü liderlerine af yok (yurt dışı esnekliği düşünülüyor)
    4- kürtçe ilköğretim ve lisede seçmeli ders.
    5- qwx alfabeye dahil edilecek.
    6- mahmur kampındaki türkler getirilecek
    7- mahmur kampındaki yabancılar tasfiye edilip ülkelerine gönderilecek.
    8- kürtçe yer isimleri iade edilecek.
    9- devlet kürtçe yayınları destekleşecek.
    10- devlet tiyatroları 'mem u zin'i oynayacak.
    11- kürtçe kuran meailini devlet bastıracak.
    12- devlet dairelerinde kürtçe tercüman.
    13- "ne mutlu türküm diyene" yazıları yenilenmeyecek.
    14- ilköğretim andı kaldırılacak
    15- devlet toplu kürtçe kitap alımı yapacak ve kütüphanelere dağıtacak
    16- karayollarına kürtçe levhalar konulacak.
    17- gap eylem planı uygulanacak
    18- kürtçe bilen imam ve polis
    19- devlet dairelerine kürtçe tercüman
    20- yok olan ormanlar yeşertilecek, korucular buralarda çalıştırılacak.

http://www.haber3.com/...
    (hawthome, 16.09.2009 19:58 ~ 20:00)
  15. sanırım tek eksiğimizdi.
    (kısaltma kablosu, 16.09.2009 20:10)
  16. kürt alfabesindeki kelimelerin kullanımı gerekçesiyle yapılması gündemde imiş, belki de kürtçe isimleri kimliğe geçirebilme hakkına alt yapı hazırlamak için.
    eğer ki kürt alfabesi harflerine izin verilmiyorsa, mantıklı olan bunların kullanılmasına hak tanımaktır, yani birlik beraberlik mesajı verilmesi uğruna türkçemizi de mi kurban edelim? biz bu durumun yeni nesil msn muhabbetleri sebebiyle gerçekleşmesinden korkarken, devlet eliyle yapıldığını görürsek efkarlanırım, bugünleri de mi görecektik sözlük.
    (identity, 16.09.2009 20:21 ~ 20:30)
  17. (bkz: harf devrimi v2.)

hükümetin yalanladığı, belki de nabız yoklamak için ortama salınmış kobravari bir haber. bu kez alfabe değişeceğine, alfabeye harf eklenerek yapılıyor. tabii bu sefer amaç eskinin üzerine toprak örtme değil, daha çok birleştirmeye yönelik. dikkatimi çeken bir diğer husus bu değişim söylentisinden rahatsız olup harfleri bölücü ilan edenlerin türkçe yazma konusunda oldukça başarısız oluşu. ben en çok "x" ten korktum yine de. en bölücüsü o gibi geldi bana.
    (ahmak ı hayal, 16.09.2009 20:25)
  18. way aq.

ciddi ciddi bunu da açılımın yanında bir gece aniden meclisten geçirirlerse şaşırmam artık.
    (lalu, 16.09.2009 20:26)
  19. önce paraların bir tarafından atatürk'ün resmini kaldırdılar şimdide atatürk'ün türkiye'ye getirdiği alfabeyi değiştiriyorlar.ulan şerefsizler atatürk bu ülkeye kılık ve kıyafet değişikliliğini getirmeseydi sen hala şalvarla geziyodun adam gibi görüyosan atatürk'ün sayesinde görünüyosun.
    (empatik, 16.09.2009 20:32)
  20. 29 adet harften, mantıklı cümleler ve düşünceler oluşturamayan bünyeye verilen 3 avanstır. yeterli midir? hayır. gerekli midir? belki. +3 faşizme çare olur mu? asla...
    (sadekahve, 16.09.2009 20:33)
  21. ''kan dursun'' klişesi altındaki en büyük saçmalıklara biri daha eklendi.

bir düşünün sevgili dostlar, evinize bir hırsız girdi.eşyalarınızı çalıyor; annenizi babanızı tehdit ediyor.eve giren bu hırsıza meşru müdafaa yapmak yerine evdeki eşyaların bir kısmını eline teslim etmek; masaya oturup ne konuşacağını beklemek ne kadar doğrudur ?

akp hükümetinin ülkeye verdiği kalıcı zararların sayısı bir bir artmaktadır, siyasi hesaplar türk milletinin değerlerini, ordusunu ve daha da önemlisi milletini yıpratmaktadır.

yazıklar olsun.
    (crocodile, 16.09.2009 20:44)
  22. ortada bir türk alfabesi olmadığı ama ilköğretimden beri türk alfabesi diye verildiği için kafalar karışmış olabilir tabi. ancak bunlar zaten latin alfabesinde mevcut olan harfler. türkiyede bu harflerin resmi olarak kullanılması da zarar verir görüşüne katılmıyorum ancak katılanlardan bazılarının alfabeyi kullanışı da beni şaşırtıyor tabi.

(bkz: aq)
    (bkz: walla)
    (bkz: sexi)

(bkz: bu ne perhiz bu ne lahana turşusu)
    (metal up your ass, 16.09.2009 20:51)
  23. alfabeye bir kaç harf daha girmesi pek bir şeyi değiştirmeyecektir. ulusların "demokratik" haklarının teslimi konusunda adım sayılabilir kimilerine göre.

""bir düşünün sevgili dostlar, evinize bir hırsız girdi. eşyalarınızı talan ediyor. yetmiyor ateşe veriyor. (eşyalarda gözü yok bu hırsızın) postalları çamurlu üstelik. anneyi babayı tehdit ediyor "sen/oğlun/kızın, istediğimiz gibi olmazsanız, gerisini siz düşünün" diyor. eve giren bu hırsıza karşı "meşru müdaafa" yapmak yerine, seni/sizi öldürmelerini bekliyorsun veya masaya oturuyorsun."" (çok pis bakınız)
    falan gibi şeyler.

neyse dedik ya, 3 harf çare değildir faşizme. aksine azdırır...
    (sadekahve, 16.09.2009 20:55 ~ 21:02)
  24. bir nalı kaybettik
    attan olduk
    bir atı kaybettik
    bir atlıdan olduk
    bir atlıyı kaybettik
    savaştan olduk
    bir savaşı kaybettik
    vatandan olduk...
    açılın bakalım ne kadar açılacaksa yakında anaınızı bacınızı kürtlere açalım diyecekler. o zaman görelim 3 harfin 5 harfin hesabını.
    (pasttense, 16.09.2009 20:59 ~ 21:01)
  25. (bkz: laan öeh! amacınız ne!)
    (beloc, 16.09.2009 21:02)
 sayfa  / 2

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil