alevisin ama çok iyi birisin 

sayfa  / 2
adana çık aradan

1. yalanım varsa iki gözüm önüme aksın, söylediler bunu bana, allah'ıma, kitabıma söylediler. sizin de başınıza gelmiş olabilir, özne sonda, zarf tümleci başta, bağlaçsız ya da bağlaçlı vesselam çeşitli formatlarda siz de bu cümlenin benzerini duymuş olabilirsiniz. ama ben, bizzat, şahsen, kendim, çok değil 20 gün önce, "alevi ve ama çok iyi biriydim."

yanıma yaklaştı, taş gibi hatundu. bir an için "elime sahip olamadım". erekte olmuş penisimi düzeltmek üzere kavradım. yanıma oturdu. ateşliydi, şehvet saçıyordu; şartlar müsait olursa, "belime de sahip olamayacaktım". tedirgin ve meraklı bir hali vardı; bir şey soracak gibiydi. sordu da: "oturabilir miyim?"

yok bu değildi esas soru; tedirginlik hali devam ediyordu zira. iyice yaklaştı, etrafı kolaçan etti. bizi kimselerin duyamayacağına inanmış olmalı ki sordu sorusunu:

"sana bir şey soracağım ama yanlış anlama olur mu?"

-(sor yavrum, sor bebişim. [iç ses]) tabi buyur.
    +kızmak yok ama!
    -yau tamam sor.
    +sen alevi misin?
    -evet.
    +yaa öyle mi? ama çok iyi birisin, biliyor musun?
    -(şaşkınlık, hemen sonrasında öfke.)

"aptal mısın kızım sen. defol git başımdan."

bak işte, "dilime de sahip olamadım". kutsal yasayı çiğnedim.
    "elime, belime, dilime sahip olmak" çok da zor değildi halbuki, her iyi alevinin aklında bulundurması gerekli, ezberi kolay basit bir yasaydı oysa. alevi ve de kötü biri oluverdim bir an. ama her şartta da iyi olunmazdı ki!

"lan" dedim kendi kendime, "ama bağlacı hiç yakışmadı bu cümleye". bir insan "iyi bir alevi" olabilirdi; lakin "alevisin ama iyi birisin." olamazdı. yazık oldu, bir "amasızlık" kadar yaklaşmıştı bana.
    (ayakkabınıniçinekaçankarga, 29.06.2008 19:54 ~ 19:55)
  2. aleviler hala dar kafa sahibi insanlar tarafından çocuklarına ve torunlarına özevil olarak belletildiğinden dolayı bu ifadeyi duymanın garip bir yanı yok. bir yaratıcının vrolduğuna inanmanın ne kadar saçma, ve aciz insan eylemi olduğu yargısına varmış biri olarak da gerek bu ifadenin de bulunduğu söylemler, gerekse kimi şiddet eylemleri ne kadar da doğru (kendimce) bir sonuca vardığımı ispatlar nitelikte. aynı tanrıya, hatta aynı peygambere inanan insanların nasıl da birbirlerine kin ve nefretle baktıkları ortada ama buna rağmen tanrı var öyle mi? hoşgörüymüş, ne olursan ol gelmiş. kimi romantik inançlıların güzel sözler köşesinden eksik olmayan yitirilmiş hazineler bunlar.
    (chixculub, 29.06.2008 20:05)
  3. ''aaa, inanamıyorum, sen insanmışsın üstelik.''
    (özlemce, 29.06.2008 20:07)
  4. (bkz: çok iyi birisin ama maalesef alevisin)
    (bkz: asıl söylenmek istenenler)
    (lrockstarl, 29.06.2008 20:10 ~ 20:13)
  5. doğru cevabı "geri zekalısın ama sende de iyi mal var" olmalıdır.

(bkz: sonra dövünce dövdü oluyor)
    (bulletproof, 29.06.2008 20:11)
  6. (bkz: insan görünümlü hayvan)
    (constantinopole, 29.06.2008 20:16 ~ 20:18)
  7. benzeri, almanlar tarafından bana da söylenmiş cümle

hiç öteki türkler gibi değilsin

faşist değilim, ama... gibi cümleler hep böyledir.
    (leyl, 29.06.2008 20:17 ~ 19.07.2008 18:19)
  8. farklı bir formatta, (şu şekilde: '' allah'a inanmıyorsun ama çok sağlam adamsın'') karşılaştığım, '' ben gerizekalı ve dahi nasıl konuşulacağını bilmiyorum'' demenin kısa, öz versiyonu.
    (bete noire, 29.06.2008 20:21)
  9. muhatabı olan şahsı ork sanan insanımsının akıl almaz sanrısı.

karşılıklı hoşgörünün varla yok arası olduğu yalnız ve güzel ülkemizde alivelere karşı olgunlaştırılan etnosentrist düşüncenin sunulabilecek binlerce örneklerinden sadece biri.

insanları taraf olarak sınıflandırmak yanlış ama konuyu iki eksenli olarak düşünürsek alevilerin ya da diğer azınlıkların da bu bakış açısından etkilenerek kendi kabuklarına çekildiklerini savunabiliriz.

örnek vermek gerekirse coğu alevi baba; kızını ya da oğlunu bir sünni ile evlendirmek istemez. bilindiği gibi başka mehzeplerle izdivaç etme yasağı museviliğin esaslarındandır.

alevilerde ise normal şartlarda böyle bir uygulama yok. etkiye tepki olarak doğan ve zaman içinde olgunlaşan bu mehzep yaptırımı, gelinen noktayı anlatabilmek adına yeterli bir örnek.

bu ve bunun gibi sorunları aşabilmenin tek yolu karşılıklı hoşgörüdür ve hoşgörü olmayan yerde barıştan ve insanlıktan söz edilemez.
    (nietzsche der kopfschmerzer, 29.06.2008 20:30 ~ 20:32)
  10. "ne yazık ki" alevisin, alevi olmasaydın "benim" için her şey çok daha güzel olurdu.
    açılımı budur evet.

çocukluk dönemimizde mahalledeki bazı arkadaşlarımın alevi olduklarını neden sakladıklarını düşünüyorum da, ne kadar da haklılarmış.

sanırım dinlerarası hoşgörüden, kültür mozaiyinden * bahsedenler için için gülüyordur.
    (sinirliyim ezelden, 29.06.2008 20:49 ~ 02.07.2008 02:53)
  11. (bkz: hadi yine iyisin)
    (thedewil, 29.06.2008 20:51)
  12. sanki tüm aleviler kötü, sadece söylenen kişi iyiymiş gibi beyinsiz bir bünyenin kurabileceği cümledir.alevi nedir bilmeden,araştırmadan saçma sapan cümle kurup insanı çileden çıkaran tipler de bolca mevcuttur.mezhepinizi söylediğinizde bu kişinin suratında değişik mimikler meydana gelir ki "hadi" der direk.neden bu kadar da şaşırırlar anlamam .sanki çok farklı ya da hayatında ilk defa duymuş gibi çıkışlarıda vardır.çünkü onun bilinçaltında bambaşka bir alevi tanımı yatmaktadır.
    (shin, 29.06.2008 20:59)
  13. alevileri sevmem,emin ol senin sülalene de küfrediyorum,ama sen baska sın (tabii bu da kısa surelı 1 ilişkinin başlangıcı tarzında 1 cumledir)
    (nightmare, 29.06.2008 22:56)
  14. bunu diyen bunu da demiştir: tanıdığım çok iyi kürtler de var ama... (veya benim de bir sürü kürt arkadaşım var gibi türevlerinden herhangi biri.
    (chaghdash, 01.07.2008 03:44)
  15. (bkz: ermenisin ama istesem de vermiyorsun)
    (lamentable belaborment, 02.07.2008 12:51 ~ 12:52)
  16. alevi değilim ama alevilere yapılan bu önyargılara dayanamayan birisiyim. böyle cehalet olmaz. böyle bir bakış açısı olmaz olabilemez. burda kızın ne kadar cahil olduğunu anlamamak içten değil. candır aleviler.dosttur.pirdir. aleviliğin özünü kavramış olanları ise başımda tacdır.
    (simliboya, 02.07.2008 13:03)
  17. (bkz: öküzsün ama çok öküz birisin)
    (heathcliff, 02.07.2008 13:06)
  18. bir de alevilerin, ağzıyla kuş tutsa iyi biri olduğunu kanıtlayamayacağı gerizekalılar vardır ki,onlar ıslak odunla dövülesilerdir.
    (nealırsanbimilyon, 02.07.2008 13:08)
  19. sırf başlığın açılmasına sebep lan olay için konuşayım, kızcağız zaten alevi olan birisine bu durumu sormanın getirdiği yoğun stresle "hiç önemli değil, gene insansın" anlamında konuayım derken. "ama çok iyi birisin" diye saçmalamış.

millet de, sanki kız "alevilerin alayını şerefsiz biliyordum, hayret sen çok iyi birisin" demişçesine yardırmış. günümüzde alevilerden tiksinilme sebebi de, milletin tüm alevileri sizin gibi zannetmesi zaten.
    (mitch connor, 02.07.2008 13:26 ~ 26.07.2008 15:36)
  20. daha önceden bir kaç kez karşılaştığım bir durum. insanlar mezheplerine göre değerlendirilemez, diline, dinine, ırkına, soyuna sopuna görede.. bunu söyleyen insanın beyin fonksiyonlarından ve düşünebilme yeteneğinden her zaman şüphe etmişimdir. cahilce bir yaklaşım olduğunu bir kez daha söylemekten kendimi alamıyorum..
    (ohannesburger menu, 02.07.2008 13:34)
  21. sözlükte, "günümüzde alevilerden tiksinilme sebebi" şeklinde aklı evvel beyanatlar da duymamızı sağlayan söz.

bre adam bence senin gibilerin alevilerden tiksinme sebebin şahsi insanlık yoksunlğundan kaynaklanıyor. insanların senin gibilerden tiksinme sebebi hakkında bir fikrin var mı?

gerçi kime anlatıyorum.. onlar için en iyi alevi "yakılabilir alevi"dir.. ses çıkaran alevi "tiksinç"tir..
    (muzaffere kaçış, 02.07.2008 13:38)
  22. sırf birbirimize düşelim diye aleviler hakkında bi ton saçmalıklar uydurulmuş bi toplumda yaşamama rağmen bugune kadar alevi olup da bi yamuğunu gördüğüm arkdaşım yoktur. çekememezlik mi nedir anlamadım. bu sebepten ötürü "ama"sı fazla olan cümledir.
    (manyak, 02.07.2008 13:42 ~ 03.07.2008 10:15)
  23. aslında iyi niyetle söylenmiş cümle imiş. yüz kere diyorum arkadaşım müneccim boku yemek iyi değildir, sonra uzaktan niyet okumaya kalkarsınız diye ama dinleyen kim.

ayrıca günümüzde alevilerden tiksinme sebebi de kronik mallıktır, belirtmeden geçmeyeyim dedim.

edit: bütün türkiye tiksiniyor demekle olmaz. küsuratlı sayı verince inandırıcı olmak diye bir şey var.
    (bulletproof, 02.07.2008 13:50 ~ 16:45)
  24. üzerinde durulan asıl konu "sunnilerin aslında alevilerden hoşlanmadığı"dır. bu konu eleştiriliyor. toplumun geniş kesimlerinde araştırmalar yapılırsa bu sonuca ulaşılabilecek tonlarca veri bulunabilir. ama memlekette öyle bir hava var ki; sanki sünniler alevileri hiç sevmiyor, fakat tüm aleviler sünnileri mevlana aşkıyla seviyor. önyargı demokratik kültürün eksikliğinden kaynaklanır, bu topraklarda demokrasi kültürü olmadığı için farklılıklar hep hor görülecektir. ben sünnileri seven alevi de pek görmedim. mehmet altan'ın deyimiyle "alevi gibi yaşayan sünni"lerle alevilerin sorunu yoktur, gayet iyi sevişirller. nedir alevi gibi yaşayan sünni: örtünmeyen, rakı içen, sol partilere, merkez sağ partilere oy veren, ibadetle işi gücü olmayan, karısının başı açık olan vs. sünni gibi yaşayan bir sünniyi de aleviler sevmez. bir türbanlı genç kız görünce iğrenirler, sebebini sorduğunda, hani nerde kaldı "mevlana yaklaşımı" dediğinde klasik cevabı yapıştırarak kendilerini haklı çıkarırlar: "ama o cumhuriyet düşmanı". zaten her şey bundan başlıyor, insanları kategorize etmekten. konuyu biraz daha genişletelim. adam ben faşist değilim, türk-kürt ayrımı yapmam diyor. ama ayrım yapmadığı kürt, türk gibi yaşayan/düşünen kürttür. kızılayın göbeğinde geleneksel kıyafetli 3 tane kürt'ü yanyana aralarında kürtçe konuşarak gördüğünde torbada yılan görmüş gibi tiksinir. sonuç olarak; bu sevgisizlik bir demokrasi eksikliğidir, farklılıklara tahammülsüzlüktür. bu sevgisizlikte, önyargıda suçlu olan sadece sünniler değildir, aleviler de suçludur, kürtler de, türkler de. kimse kendini bir kenara çekip diğerini suçlamasın.
    (galliani, 02.07.2008 14:29)
  25. üniversiteden bir arkadaşımı ziyarete gitmişim. evde arkadaş, onun babası, anası, danası vs şeklinde çay kahve neyin içiyoruz.

adam çiftçi, ecevitçi, hem toprak zengini, hem beş kuruşsuz garip bir insan.

muhabbet oldu kurduğum bir cümlemde aleviler deme gafletinde bulundum.

ecevitçi amca bana
    sen alevi misin?
    diye sordu
    evet
    dedim

olsun kızım dedi
    ne yapacaksın
    o da
    doğuştan
    elden birşey gelmez

biliyorum
    amca kötü değildi
    kendince bana iyi bir şey söylemeye çalıştı
    ama zeka da doğuştandı

bak anı anıyı tetikledi
    azıcık daha geriye gidelim

lisede bir arkadaşım var
    onun evinde oturuyoruz
    lan o zamanlar okulu kırıp bir arkadaşın evine gidip kahvaltı yapmayı çılgınlık sayıyoruz (neyseki bu saflık dönemi kısa sürdü)
    mahalleden bir arkadaşı daha geldi
    hatun kendisi
    yine o dur, bu dur, şu dur derken
    alevilikten mevzu açıldı
    hatun kişi
    'aaaa sen alevi misin dur o zaman senin ekmeğine dokunayım ben
    gerçi iki sunniyle aynı sofradan yiyorsun ekmeğin ağlamaz ama olsun yine de dokunayım'
    dedi
    ciddi ciddi
    ben arkadaşıma baktım
    arkadaşım bana baktı
    biz hatuna baktık
    hatun ekmeğe baktı
    ağzına bir lokma ekmek bir zeytin attı
    kendisini beynimize kazıdı
    (lagara lugara, 03.07.2008 09:57)
 sayfa  / 2