[
@1513572 numaralı giriden devam edersek (e ne olur edersek?)]
alevilik nedir? bilmiyorum. evet bilmiyorum. düşün ki bir alevi bunu bilmiyorsa kim bilecek? e bir tanımlayan çıkar tabi. hai her haltı tanımlayan biri çıkar ya, bu da öyle bir şey. wikipedia'da, hatta bazı insanların iddia ettiği gibi "sözlüklerde" falan (ekşi, itü, uludağ v.s.) türlü tanımlar yazılmış. aleviliğin tarihi hakkında garip tezler üretilmiş, "baba biz ne yapalım, belgeleri silmişler" denmiş, tarih yeniden yazılmış.
aleviliğin kanımca ne olduğunu yukarıda numarasnı verdiğim giride söylemiştim; en azından o giride bahsettiğim şekilde düşünüyorum. ama başka başka şeylerden de bahsetmekte yarar var. burada yanlış kanıları "y.k.", doğruları "d" indisiyle belirtelim:
y.k.1: aleviler namaz kılmaz.
d.1: namaz kılanı da, kılmayanı da vardır.
y.k.2: aleviler namaz kılıyorsa da camiye gitmez.
d.2: ekseri çorum ve yozgat alevilerinin cuma namazlarını sektirmediği bilinir.
[
ara edit:
ezgisel olarakder ki, "çorumluyum, 23 yıldır alevilerin camiye gittiğini görmedim" der. buradan şunu anlıyoruz:
1. ezgisel olarak nikli yazar çorumludur.
2. durumdan bağımsız olarak, önceki şantiyemde cuma günleri benden namaz izni alan 15 kadar çorumlu, 12 kadar yozgatlı işçi (11.5; biri yarım sayılırdı) ya söyledikleri gibi alevi değillerdi, ya da onca zaman beni ayak üstü siktiler. izin alıp kahveye gittiler o zaman. totoşlar.
]
y.k.3: namaza camiye gitmeyen aleviler, hz ali camide şehit edildiği için camiye gitmez.
d.3:hz ali camide değil, sabah camiye (o zaman cami değil, mescit vardı) giderken zehirli hançerle yaralandı ve 3 gün sonra vefat etti. bazı alevilerde camiye girmeme sebebi, "muaviye taraftarlarının hz ali'nin şehadetinden sonra ali'nin kutsal emanetlerinin mescit eşiğine sermesi ve cemaatin mescide bu emanetlere basarak girmesi" olarak bilinir. ama aslında küsmüşüz, oynamıyoruz. doğrusu bu.
y.k.4: alevilerde eskiden namaz vardı, artık yok.
d.4: hiç namaz kılmayan kılmaz, kılan kılar. kimse karışmaz.
y.k.5: alevilerin namazları kılınmış, oruçları tutulmuştur, o yüzden ibadet etmezler.
d.5: bir aevinin böyle düşünebilmesi için baştan namaz ve orucun ibadet olduğu kabul etmesi gerekir. kabul ediyorsa böyle mantıksız bir şey söyleyemez.
y.k.6: aleviler ateşe toprağa selam verir.
d.6: çok az yerde var olmakla beraber genel bir tavır değildir. mecusilerden gelen bir harekettir. ben şahsen selam vermem.
y.k.7: aleviler oruç tutsa bile asla ramazan ayında oruç tutmaz.
d.7: tutanlar çoktur. ramazan oruçlarını sektirmeyen aleviler vardır. hatta ramazan'ın 19., 20. ve 21. günleri "hızır orucu" olarak geçer ve alevilerin geleneğinde çok önemli yeri vardır (ben tutmam, o ayrı. tutanlar var)
y.k.8: alevilerin pygamberi hz muhammed'dir.
d.8: islam'a inanan alevilerin çok büyük çoğunluğu hz muhammed'in peygamber olduğuna iman eder. müsüman olduğunu söyleyip peygamberliğin hz ali'nin hakkı olduğunu iddia eden çok küçük de olsa bir grup vardır; zaten bu düşünce islam'la çeliştiği için diğer alevilerce pek sallanmazlar. genç alevilerin bir kısmı da atesit olduğu için allah, peygamber tanımazlar. alevilk ve islamiyet başka şeylerdir; alevilik islamiyet'in mezhebi değildir. mezheplikle de ilgisi yoktur.
y.k.9: alevlik, islamiyet'in bir mezhebidir, olmadı anadolu yorumudur.
d.9: yukarıda "yok böyle bir şey" dedik ya. hem dinin yorumu anadolu'da ne gezer. onlar (emeviler) ne dediyse o yapılmış. sonra aleviler katledilmiş.
y.k.10: aleviler katliam görmemiştir. ona katliam denmez. münferit şeyler onlar.
d.10: bunu iddia edeni nefessiz sikerim.
böyle şeyler.
not: nedense sözlükte esen "zart zurt" rüzgârlarından dolayı açıklamak zorunda hissediyorum. kimsenin girisine cevabe yazmadım. genel bir bilgi olsun diye yazdım. ayar, kefil, fomalite yok.
edit: bir
güriyemin düğümleri dikkat çekmesi üzerine...
"tüm dini olayların, algıların kısacası insana dair tüm üstyapıların tarihin akışı içerisinde birbirine temas ettiği, etkilendiği, değiştiği, başkalaştığına da değinmek gerekir kanımca... olumlu ya da olumsuz bir yargı içermeden, sadece "bir kültür yanıbaşındaki bir diğer kültürden, kendinden önce ya da sonra gelen başka bir akımdan bağımsız olamaz" anlamında..." diyor kendisi. kanımca doğru diyor. canlı yayında teşekkürü ve sözlerini buraya eklemeyi borç bilirim.