|
|
- 1973- 1980 türkiye büyük millet meclisi 15. ve 16. dönem izmir milletvekillikleri yapmış, 3. ecevit hükümeti diye de bilinen 42. hükümette turizm ve tanıtma bakanı olarak görev yapmış türk siyasetçi. özgeçmişi şöyle:
"alev coşkun, 1936 yılında ödemiş'te doğdu. evli ve 2 çocuk babası olan alev coşkun izmir atatürk lisesi'ni ve istanbul hukuk fakültesi'ni bitirdi. new york üniversitesi'nden kamu yönetimi ve ekonomik kalkınma üzerinde master ve doktora dereceleri aldı. ayrıca ohio state üniversitesi columbus - ohio-lisanüstü , fordham üniversitesi new york lisanüstü siyaset bilimi kurslarını başarı ile tamamlamıştır.
amerika'da college of new rochelle ve üniversitelerinde ders verdi. coşkun, 1961 anayasasını hazırlayan kurucu meclis üyeliği,1973-1980 arası iki dönem izmir milletvekilliği ve turizm bakanlığı yaptı.
basılmış beş kitabı ve yüzlerce makalesi vardır. halen cumhuriyet gazetesi'ni yayınlayan cumhuriyet vakfı başkan yardımcısıdır.
kocaeli üniversitesi, siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünde ve istanbul üniversitesi atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi enstitüsünde ders vermektedir."*
yayınlanan kimi kitapalrı ise şöyle:
27 mayıs 1960 devrimi / kurucu meclis ve 1961 anayasası(boyut kitapları)
cumhuriyet halk partisi ve demokratik sol(tekin yayınevi 1974)
birleşmiş milletlerde çin(1982)
demokrasi ve basın özgürlüğünün temel ilkeleri(1988)
çığır açan devrimci hasan ali yücel(cumhuriyet kitapları 1994)
sepetteki laleler(çağdaş yayınları 1996)
kuvayı milliye'nin kuruluşu (cumhuriyet kitapları-2006)
tarihi unutmamak günceli yakalamak(cumhuriyet kitapları - 2006)
yeni mandacılar(cumhuriyet kitapları-2008 )
kaynak: http://www.alevcoskun.com/
- 28 şubat'la ilgili makalesini merak ettim ve okudum. ve ne yalan söyleyim bir çok kitaba konu olan ve arka planındaki odaklar bakımından artık hakkında fazlasıyla malumat sahibi olduğumuz bir post dönem için bile, hala akıllara zarar şöyle bir tespit yapmış coşkun, tabiki imlayı da katlederek;
"cumhuriyet'in temel; olan laik ilkesinin korunması demokrasinin korunmasından daha önemlidir. demokrasi her zaman kurulur.. ama laik türkiye cumhuriyeti bir kez yıkıldı mı onu tekrar yaratmak çok zordur. bunun herkes bilincinde olmalıdır..."
bu tespitleriyle herhalde askeri müdahale yerindeydi, batı çalışma grubu yasaldı filan demek istiyor ve cumhuriyet-demokrasi eksenindeki ufuk açıcı tespitlerini de cumhuriyet'ten yana kullanıyor coşkun. halbuki laiklik ilkesi cumhuriyetin filan temeli değildir, cumhuriyet olup da laik olmayan bir çok ülke var yeryüzünde. buna mukabil, demokratik bir yönetim benimseyip de laikliği şu veya bu şekilde uygulamayan bir ülke var mı acaba, sormak lazım coşkun'a. bu arada demokrasinin her zaman kurulabilecek kadar da basit olduğunu dile getirmiş ki, içime su serpti bir nebze. ben de diyorum adamlar niye illa da laiklik diye tutturuyorlar, baksanıza demokrasi nasıl olsa her zaman kurulabiliyormuş da ondan.
http://www.alevcoskun.com/...
- alev çoşkun'un 28 şubat'ın onuncu yılı başlıklı makalesini ben de okumama rağmen, kendisinin de yazısında deile getirdiği gibi tatlı su demokratı olmadığım için olabilir, belki başka bir nedeni de vardır bilemiyorum, makalesinin giriş kısmında bulunan "cumhuriyet'in temel; olan laik ilkesinin korunması demokrasinin korunmasından daha önemlidir. demokrasi her zaman kurulur.. ama laik türkiye cumhuriyeti bir kez yıkıldı mı onu tekrar yaratmak çok zordur. bunun herkes bilincinde olmalıdır... " şeklindeki ifadesinden askeri müdahele yanlısı olduğu izlenimini elde edemedim. çözümleme ve algılama yetisi kıt bünyelerin malum ifadelerde geçen cumhuriyet sözcüğünün genel anlamda kullanılan cumhuriyeti değil türkiye cumhuriyeti'ni belirttiği o kadar açık ki, haliyle öznel bir olayı geniş, beynelminel bir perspektif ile eleştirmenin hazzını yaşayan kimileri "dünyada laik olmayıp, cumhuriyet olan pek çok ülke var" tezini öne sürerek malum ifadelerdeki gerçekliği bıraklım çürüttüklerini sansınlar. zira söylemlerindeki laik olamyan ama cumhuriyet olan başka ülkeler vurgusu da coşkun'un demokrasinin, laiklik ilgesini benimsemiş bir türkiye demokrasisine göre daha kolay kurulacağı iddiasını ispatlıyor, mesela iran islam cumhuriyeti. daha okuduğunu anlayamayanların makaleyi bir kez daha okumalarını tavsiye ederim.
- doğru, askeri müdahale yanlısı değildir coşkun. tamamen şartlar öyle gerektirdiği için desteklemek zorunda kalmıştır. peki bu şartların oluştuğu zemini sorguluyor mu coşkun? hayır. askerlerle merkez medyanın görüşme trafiğini sorguluyor mu coşkun? hayır. peki çevik bir'in batı çalışma grubu adı altında ne yapmaya çalıştığını sorguluyor mu coşkun? ona da hayır. peki emasya'yla ilgili protokolün amacı neydi? onun da cevaplarını merak etmiyor coşkun. peki susurluğun hasır altı edilmesi olayıyla bir bağı olabileceğini hesaba katıyor mu? tabi ki hayır. e zaten geriye de sadece, irtica kalıyor sanırım.
edit: alev coşkun'un bir diğer sorunu da, 28 şubat'ın üstünden on yıl geçmesine rağmen, argümanlarının tamamının müdahalenin hemen sonrasındaki bir yazı gibi durması. o kadar yıl geçmiş, en azından tatlı su demokratları gibi sorunlu bir kategori yerine, bu on yılda neler olmuş ona da bir değinseydi keşke. mesela sabah gazetesinin dönemin genel yayın yönetmenin açıklamalarına.(en azından)
|