alerjik insanların sümüklü olanlarının hastalığı.
yıllardır bahar coşkusunu yaşamamı engeller. elalem "ohaleloy, bahar geldi, hadi çayıra çimene akalım, ortam yapalım!" tadında takılırken, ben elimde sümüklü bir peçete ile ancak burnumu çekebildim. böyle de amansız ipne bir hastalıktır. çeken bilir arkadaşım.
(gxix, 06.06.2006 12:28 ~ 31.12.2008 20:41)
gözlemlediğim kadarıyla bu hastalığa sahip insanlar hapşırık krizlerinin devam eden sürecinde şiddetle küfür etmekteler (ben dahil). yalnız neye küfrettiklerini bilmeden küfür ederler.
(gxix, 07.06.2006 21:33 ~ 09.03.2009 23:03)
devamlı kullanılan aşılarla engellenmesi mümküdür.tabi haftada 2kere aşıya gidip en az 15dk orda beklemek akabinde alerji ilacı almak ve her an nefes darlığıyla yoğun bakıma gitme tehlikesini göze almalısınız.ya da benim yaptığım gibi kendinizi eve kapatıp peçete yerine tuvalet kağıdı kullanarak bol bol sinir krizi geçirebilirsiniz.önlemi alınmazsa astıma dönüşeceğini de bilmek gerekir.
bunu bilenler nefessiz kalmanın ne olduğunu çok iyi bilirler. bir de ben kendi adıma söyliyeyim, aşıydı iğneydi korku kalmıyor bir kaç yıldan sonra.
sadece yaşayanın anlayabileceği, çekmenin çok zor olduğu, hayatı zindan edebilen, çaresizlik içinde bırakan durum, hal, hatta hastalık. burunda sürekli bi rahatsızlık hissetmek, bişeylerin kıpraştığı hissi ve hassaslıkla kendini gösterir. saatlerce hapşurtup, akıntılarla cebelleşmenize sebep olur. suratınız darma dağın olmuş gibi hissedersiniz. şu an kendim için, ilaç tedavisiyle geçmesini umuyorum, alerjik astıma dönüşmemesi için de dua ediyorum. alerjik rinit hastalarına da sabır diliyorum.
kimilerinin burnunu sadece baharda değil tüm mevsimlerde tıkayan ve nadir olarak açılmasına izin veren,peçete dostu,kalıtsal hastalık.güne hapşırıkla başlatır ve bu ardısıra hapşırıklardan sonra burnunuzu akıtır,silersiniz gene akıtır,gözünüz tatlı tatlı kaşındırır.öğlene doğru burun akmayı bırakır ama bu sefer de tıkanmaya yüz tutar.hava soğuksa akşam baş ağrısı yapar,hatta öksürtebilir.işte bu zamanlar küfürün zirve yaptığı anlardır.ağrı kesici içersiniz,belki fayda eder ama uyursanız kesin geçer.tabi tıkalı burunla uyumak da yetenek ister,sabır ister.tedavisi hala yoktur bu ömür törpüsünün.
bilmeyene anlatılması bir hayli güç hastalıktır:
utk nın çoğu sabah ve geri kalan zamanlarda olduğu gibi burnu tıkalıdır.
x:bilmemesi ayıp değil öğrenmemesi ayıp olan genç
x:abi hayırdır hasta mı oldun?
utk:yok abi ya alerjik rinit var bende,hep böyleyim.
x:neye alerjin var abi?
utk:herşeye.olum bu normal alerji gibi değil,sabah burnunu tıkıyo falan,polen rahatsız edio,toz moz,duman...
x:hımm,anladım. (bok anladın,o kadar kolay mı lan bunu anlamak?)
utk:(bok anladın,o kadar kolay mı lan bunu anlamak?)öle işte abi ya...
x:geçmiş olsun o zaman.
utk:geçmio olum bu,tedavisi yok.
x:hadi ya,geçmiş olsun abi o zaman.
utk: ...
sıcak soğuk ani hava değişimlerinin de sebep olduğu, bunu biraz açalım, öle bugün istanbul 7 derece ya da -3 derece gibi bir fark değil kasdedilen, diyelim ki yazın bi mağazaya giriyorum klimalı ama dışarısı deli gbi sıcak çıktığımda kesin hastayım, bazen evde buzdolabının kapağını açınca bile başlııyo...
burnumun, gözlerimin böle deli gibi gıdıklandığı güzelim yaz günlerinde hiç abartısız 2 sn aralıkla hapşırdığım için nerde olursam olayım dikkat çektiğim artık otobüste koltuğa gömüldüğüm ya da kendimi tutmaya çalışıp renkten renge girdiğim hastalık..
edit: kalbim durcak gbi oluyo öle güçlü hapşırtıyo bu illet..neyse o..napıym öle bazıları gibi kibar hapşıramıyorum işte...
(eva, 05.02.2008 21:55 ~ 06.02.2008 18:33)
bir süre sonra
nasonex adlı ilacın bağımlısı olur çıkarsınız. bir sonraki aşama ise
otrivine adlı ilaçtır.
bünyenin bazı maddelere gerekenden fazla tepki vermesi sonucu varolan hastalıktır. kalıtımın bu hastalığın görülmesinde etkili olduğu düşünülmektedir. kısacası size miras kalmış sövdürgeçtir.
antihistaminik ilaçlarla mevsimsel olan türünün semptomlarının büyük oranda giderilebildiği illet.
ancak ev tozu/ev akarına bağlı olarak yıl boyu süren türü çok daha belalıdır. sabah uyanır uyanmaz tüm gece seviştiğiniz akarlar etkisini gösterir, art arda hapşurukları burun akıntısı takip eder. bu boku yaşayan bahtsız bedeviye polen de allerjen bir madde ise ilkbahar aylarında sikertir.
yaşayan bilir.
diğer adı saman nezlesidir. ortalarda '' - bende nefes almak istiyorum ağğbii '' diyerek dolaşırsınız. burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, hapşurma, göz yaşarması gibi belirtileri vardır. kimisinin herhangi birşeye karşı alerjisi vardır, kimisinde de mevsimsel görülür. birşeye alerjin varsa ondan uzak durabilirsin ama mevsimsel olanı en dandiği mevsimsel değişikliklerden kurtulamazsın. beni ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde ara geçiş dönemlerinde yakalıyor mesela. ilaçlarla önüne geçilir ama ilaçları kestikten sonra tekrar devam eder. alerjik nezle,
farenjitle kankadır. ikisi birden vurursa yat öl daha iyi.
baharda polen gebertir, yazın toz gebertir, sonbaharda hava değişimi gebertir, kışın da duman gebertir. huzur vermez insana. alerjik riniti azmış bir hastanın 24 saati şöyledir:
-günaydın
+hapşuu
-kahvaltı hazır, gel hadi
+hapşuu
-bugün alışverişe çıkalım, evde bişey kalmamış
+hapşuu
.
.
.
.
.
-iyi geceler
+hapşuu
sonrası malum zaten;
alerjik astım.
edit: ben kuyruk acısıyla yazdım tabii alerjik astıma çevirdiği için.
diabetik nöropati'ye teşekkür ederek, açıklamasını koyayım da, alerjik riniti olanların yüreğine inmesin: "alerjik rinit, alerjik astımda görülebilir ama her alerjik rinit astıma dönüşmez."
4 defa burnumdan ameliyat olmama sebep olan alerjik hastalık.
burun içindeki
poliplerde şişme, lüzumsuz et parçalarının büyümesi gibim durumlar yaratıyor. sonra murrun kanalı nerdeyse tamamen kapanıp nefes alamaz (dolayısyla gece adam gibi uyku uyuyamaz), başkasının yanında yemek yiyemez hale gelince doktora koşturuyor. bölgesel uyuşturmayla ameliyat ediyorlar. ama tavsiyem sakinleştirici verilmesi yönündedir, gerçi verilmediğinde 15 dk sonra ben korkudan bayılıyorum.
edindiğim engin tecrübelere dayanarak söyleyebilirimki, bu şişen poliplerin kesilmesi geçici çözüm oluyor (nitekim 6 ay arayla ameliyat olmuşluğum vardır) , tekrar ve tekrar şişebiliyorlar, en iyi çözüm elektrik verilerek yakılmasıdır, o durumda bir daha şişme olmuyor. hem 1 metrelik tamponlardan da sokmuyorlar, sadece ameliyat sonrası 2 ay kadar yara kabuğu sorunu oluyor. oda olsun o kadar, bir daha şişmeyecek nasılsa, katlanıverin.
edit: keşke bendede hapşurma etkisi gösterseydi bu alerjik rinit belası, bende içerden çalışıyo. kabuslarımda burnumdan ameliyat olduğumu görüyorum sürekli. yeter ya bende hapşurayım razıyım valla.
son zamanlarda insanların otobüste minibüste sizden kaçmasına sebep olur. her insan tahmin edemez tabii ota boka alerjiniz olduğunu, ''hapşııııuuuğğ'' dedikçe olay yerinden uzaklaşırlar. aman domuz gribi olmayayım diye düşünerek.