aldous huxley 

adana çık aradan

1. 1894'te ingiltere'de doğmuştur. yirmili yaşlarının başında şiir ve öyküler yazmaya başlamasına karşın, yazın dünyasında ilk tanınışı crome yellow (1921) adlı romanıyla oldu. bunu izleyen romanları antic hay (1923), those barren leaves (1925) ve point counter point (1925), huxley'nin çağdaş toplumun kusurlarını zekice olduğu kadar, acımasızca yargıladığı birer dahiyane taşlamadır. en bilinen eseri olan cesur yeni dünya'nın da *(1932) aralarında bulunduğu birçok romanında yazarın, ikinci dünya savaşı öncesinde tehlikeli bir şekilde kontrolden çıkmakta olduğunu hissettiği toplumun karmaşasına gösterdiği düşünsel tepkiler kolaylıkla hissedilebilir. 1963'te amerikada ölmüştür. *
    (soulforged, 11.04.2004 21:48 ~ 21:49)
  2. the doors of perception - algının kapıları ile the doors grubuna isim babalığı yapmış kitabın yazarı. morrison çok şeyden etkilenmiş olmalı..
    ben de... (bkz. @5541)
    (giberling, 01.08.2004 13:31 ~ 13:32)
  3. darwin'in arkadaşı ve en büyük savunucusu thomas huxley'nin torunudur. ikinci dünya savaşı'nı görmüş ve sonrasında ikinci düşnya savaşı sonu modernizmini görmüş ve post modernizm'i günümüzden farklı bir şekilde de olsa öngörmüştür. kitaplarının çoğunda bunu eleştirmiştir. evrim teorisi genelde kitaplarının temeli olmuştur.
    (cyd, 03.04.2006 15:38 ~ 15:39)
  4. romancı aldous huxley,bu yüzyılın başlarında yaşamış ingiliz liberteleri arasında cesaretiyle göze çarpar.1894'te t. h.huxley'in torunu olarak dünyaya geldi.oxford'da eğitim gördükten sonra 1937'de california'ya yerleşti.huxley kendisini her türlü merkeziyetçiliğe karşı çıkan biri olarak tanımadı, ancak iktidar ve otorite çözümlemesi,savaşa duyduğu nefret ve özgür toplum anlayışı,hiç kuşkusuz anarşist idi.antiütopyaci romani brave new world'deki kolektivizm ve pasifliğe koşullanmış insan embriyolarıyla batı biliminin ve toplumun gelişim yönünü anlattı.
    (hexagram, 10.07.2006 16:14)
  5. roman ve denemelerinin yanısıra kısa hikayeler, gezi yazıları, senaryolar da yazmıştır. felsefe ve parapsikoloji ile yakından ilgilenmiştir. the doors of perception adlı kitabında meskalin deneyimlemiş ve bu deneyimini anlatmıştır. gene bu kitapta oldukça özlü sözleri vardır:

*belki de bu dünya başka bir dünyanın cehennemidir.

*bilimde ve güzel sanatlarda en üstün başarılar, tek başlarına çalışan kişiler tarafından elde edilmiştir. hiçbir parkta bir kurul için dikilmiş bir anıt yoktur.

*gülümsediğinde güzelleşmeyen bir yüz hiç görmedim.

*iyi çalışan, sık gülen ve çok seven başarıyı elde eder.
    (cherryblossomgirl, 07.03.2007 22:32 ~ 22:32)
  6. teorilerinin dağınıklığı ve düşünce gamının bu kadar geniş olmasıyla beni benden almış büyük yazar. düşünsel edebiyat alanında anti ütopya kavramını oluşturan ve geleceğin son derece mantıklı bir şekilde işlenmiş düzen cehenneminde tıkır tıkır işleyen sistemi bize anlatan öykücü. cesur yeni dünya kitabında ta 1900'lerin ilk yarısında hayal ettiği şeyleri anlatır, entertainment kavramından, biolojik kontrollere kadar herbişeyi sanki kendi yaratmışçasına işler, sonra da 1960'larda ölmeden evvel kızına baskı için verdiği kitabında bakın ben ne demiştim bu anlatıldı böyle oldu bu da karşılaştırma için 1984 ütopyası, benimki şu yönlerden mantıklı 1984 'te şöyle mantık hataları var deyip olayı koparır. cesur yeni dünya'sını anlamak için cesur yeni dünyayı ziyaret'i de okumak gerekir.
    (parallax, 21.06.2007 22:20)
  7. her ne kadar brave new world ve brave new world revisited ile nam salmış olsa da ada, algı kapıları ve denemelerine de kesinlikle göz atılması gereken yazar.

eserleri:

* krom sarısı
    * cesur yeni dünya
    * maymun ve öz
    * ses sese karşı
    * algı kapıları
    * cennet ve cehennem
    * ada
    * mona lisa tebessümü
    * cesur yeni dünyayı ziyaret

* denemeler
    * edebiyat ve bilim