gündem
  1. · dtp genel başkanının izmirlileri tehdit etmesi
  2. · kedi keserek internette yayınlayan kız
  3. · her yerinden öpüyorum rüştü
  4. · darwin i bitiren balık
  5. · kurban kesmeye karşı olan dallama
  6. · sevgilinin 5 gün aramayıp naber diye mesaj çekmesi
  7. · beşiktaş ile fenerbahçe taraftarı arasındaki fark
  8. · orontez
  9. · cem uzan

aldatılıp ayrılmayan kadındaki yaralı ayı sendromu  

1. psikoloji,tıp veya evrensel herhangi bir bilimdalına ait bir kavram değildir bu bahsi geçen ama bire bir aldatılan kadının içinde bulunduğu ruh halini anlatan bir ifadedir. türkiye'de özellikle evlilik kurumu ile pekiştirilmiş olan birlikteliklerde vuku bulan aldatma olayları pek nadir olarak boşanma ile son bulur (ya da ben bunu götümden uyduruyorum, emin olamadım), tabii burada bahsi geçen aldatma; duygunun var olmadığı, erkeğin kendisini "bir anlık zayıflıktı" diye savunduğu aldatmadır.

bu sendrom aldatmayı sıradanlaştıran, beyimdir, elinin kiridir anlayışına sahip ilişkilerde yaşanmaz, yaşansa bile üçüncü sayfa haberleri ile son bulur. o nedenle konumuz dışındadır. bu sendromun sık görüldüğü ilişkiler daha üst seviyede yaşanıldığına inanılan, üniversite mezunu, bilinçli kişilerin yaşadığı ilişkilerdir. ilişkinin tehlikeli yılları olarak kabul edilen 3, 7 ve 10. yıllarında yaşanan buhran durumu sonucunda erkek tarafının kadın tarafını bir defaya mahsus olarak aldatması sonucu kadında ortaya çıkan, daha doğrusu yer eden bir sendromdur. kadının erkeğin bir ilişki yaşadığını öğrenmesi ile başlar, ilişkinin detaylarının ortaya çıkması ile derinleşir ve gizliden gizliye kadının içinde bu olayı defalarca kurgulaması ile yer eder, çöreklenir.

nedir bu sendrom? bu sendrom aldatılmayı haklı olarak hazmedemeyen ama artıları ve eksileri ile değerlendirdiğinde ilişkiye devam etme kararı alan kadının misliyle mukabele etme hakkı şeklinde özetlenebilecek bir sendromdur. intikam ile karıştırılabilir ama bariz farklılıkları vardır. bir kere planlı bir eylem değildir, can yakmak, öç almak için değil bir hak olarak görüldüğü için yapılır. intikam da olduğu gibi yüze vurulmaz, çoğu zaman açığa çıkmaz ve sonucunda yaşanan bir haz duygusu değil pişmanlıktır. kadın aldatmaya mukabele etmek için karşılık verir ama bunu hem sonuna kadar gizler hem de derin bir pişmanlık yaşar.

terkedip gitmemek ise olayın vuku bulmasındaki ana unsurdur. gitse, gidebilse bu tür bir sendrom mutlak suretle yaşanmaz, ama kalmayı seçmişse kadın içini kemiren bu duyguyla yüzleşmesi onu kendine göre nötrleştirmesi gerekmektedir. yoksa kafasında her gece kurguladığı olay neticede onun psikolojisini bozacak, paranoyak bir ruh haline sürükleyecektir. haklı bir nefsi müdafa değildir, kanı kanla yıkamaktır ama dedim ya bu bir sendromdur. aldatılan ama gidemeyen kadının içine sürüklendiği bir açmazdır. çözümü basittir ve erkeğin elindedir. olayın sebeplerini, onu bu noktaya getiren etmenleri açık yüreklilikle açıklamalıdır. kadının kafasında kendisinin dolduracağı boşluklar bırakmamalıdır, her şeyden önemlisi olayı hafife alıp geçiştirme yolunu seçmemelidir. aksi taktirde sonu ikisini de rahatsız edecek, üzecek olaylara varabilir.
    (diazepam, 04.10.2008 01:15 ~ 01:58)
  2. (quenya, 04.10.2008 01:44)
  3. (carpenoctem, 05.10.2008 02:15)

künye  ·  iletişim / şikayet / reklam  ·  sıkça sorulan sorular  ·  itü sözlük görseller  ·  itü sözlük extra  ·  itü sözlük mobil