|
|
- bir işi okuluna gidip eğitimini alarak değil de kendi çabalarıyla veya okul dışı yollarla öğrenenler için söylenir. örneğin konservatuarda eğitim görmemiş sanatçılar için çokça kullanılır.
- (bkz: mektepli)
- fenni sünnetçiler de bu guruha dahildir.
- herhangi bir işin gerçek eğitimini almamış, sağlıklı ya da sağlıksız şekillerde, öyle ya da böyle ortamlarda bu işi öğrenmeye çalışanlara verilen sıfat. bu kişiler arasında kod yazanları makbuldur; zira internet ortamında yazılı kaynaksız .net öğrenmişseniz, bu işin eğitimini alandan daha çok saygı, sevgi ve hoşgörü görürsünüz.
(bkz: ben altı yaşından beri integral alıyorum lan)
- özellikle sanat alanındaki varlığından bahsetmek gerekirse, bir şeyi yapabilmek için illa ki okuluna mı gitmek gerekiyor diye sorguladığım ve desteklediğim bir kavram.
mühendislik ya da tıp gibi fenni ilim alanlarında faaliyet göstermek isteniyorsa bunun için ciddi bir mesleki eğitim şarttır, zaten herkes bunun bilincinde ama özellikle sanatsal alanda faaliyette bulunmak için çok ciddi bir eğitim alınması gerektiği olayına katılmıyorum. sanat; insanın içinde olan, sonradan kazandığı değil doğuştan hatta belki de ana rahminde kendisine bahşedilen bir yetenektir. eğitimini aldıktan sonra herkes belki bir ressam ya da ne bileyim müzisyen olabilir ama yaratıcı ya da sanatsal deha olabilir diye bir kaide yok.
nice alaylı sanatçılar, mektepli olanlardan iyi işler çıkarmışlardır. burada mektepli olanları kötülemek gibi bir şey asla söz konusu değil dikkatinizi çekerim ama alaylıların, bazıları kendini bir bok sanan mektepliler tarafından aşağılanması gerçekten hiç hoşuma gitmiyor.
tarantino'nun bir lafı geldi aklıma, yeri gelmişken söylemek gerekir:
"ben sinema okuluna gitmedim, sinemaya gittim."
kapak olsun kimilerine.
- (bkz: hayat okulu mezunları)
|